Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родова среща събра над 100 човека във Варна

| обновено на 01.01.20 в 10:51

Голяма родова среща се състоя във Варна в навечерието на Новата година. Инициативата е една млада жена, която след като става майка си дава сметка, че има необходимост да знае повече за предците си. Започва с направата на родословно дърво, а след това стига до идеята и за родова среща. Най-възрастният участник в срещата бе Яни Атанасов (виж галерията), роден на 04.04.1935 г., а най-малките бяха невръстни деца. Всички те са потомци на Атанас Желев, който е роден в средата на 19 век в Новозагорско, когато идва във Варненско се заселва в Аксаково. Занимавал се е със скотовъдство и е имал земи в района, разказва неговата потомка Ваня Ангелова. Такъв е пътят на родословието й по бащина линия. Следващият й проект е да проучи и допълни разклоненията на родословното дърво от страна на своята майка, която е от Стара Загора.

В навечерието на новогодишните празници Ваня вижда възможност да се случи голямата среща, защото всички които са далеч се прибират у дома. Както и самата Ваня Ангелова, която от една година живее в Германия със своето семейство. Тя е на 35 години, по образование икономист.

Снимките в галерията са предоставени на редакцията ни от Ваня Ангелова, а в предаването ”Новият ден” на 1 януари тя разказа:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес. Във Варна в 8.30 часа в РБ „Пенчо Славейков“ започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“. XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и..

публикувано на 23.04.24 в 06:27
Провадия

"Ахат" и Милена Славова с концерт за празника на Провадия

Милена Славова и рок група "Ахат" ще изнесат концерт на 27 април в Провадия по повод празника на града Цветница, съобщиха от общината. Концертът ще е с начало от 19 часа на открита сцена на централния площад. Празничната музикална програма започва на 27 април в 11.00 часа с фолклорен концерт на „Табиет лайф бенд“ и формация „Балкански..

публикувано на 22.04.24 в 16:16

Лесна работа: Денят на Земята

Обикновено през април се сещаме колко мила ни е Земята и колко много обичаме природата. Като стана дума за това, време е да спазя неотдавнашно обещание и да доразкажа история за туризъм. Връщам се във времето и ето ме като дете. Дойде ли април, с мама стягаме раниците и се втурваме напред – към природата. По онова време намирам природата..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

Варненски младежи влизат в ролята на водещи и оператори

Ролеви игри, в които младежи ще правят реални интервюта и ще влязат в ролята на водещи и оператори, ще се състои по време на предстоящо обучение по медийната грамотност във Варна. В обучението ще се включат 20 младежи на възраст от 15 до 29 години. Младежите ще имат възможността  да проведат голяма част от обучението си в работните помещения и..

публикувано на 22.04.24 в 10:53
Планета Земя

22 април - Международен ден на Земята

На 22 април честваме Деня на Земята.  Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Идеята, което свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда.  За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. започва да се отбелязва като..

публикувано на 22.04.24 в 08:47