Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Потопете се в танцовото изкуство с фолклорно студио „Орсе“

| обновено на 18.01.20 в 06:11

Фолклорно студио „Орсе“ е създадено през 1992 г. – първоначално към Двореца на културата и спорта, а по-късно към Асоциацията за български музикално танцов фолклор. Наименованието на Студиото е свързано с фамилните корени на неговия създател – Мария Дражева, доктор по музикално и танцово изкуство - така наричали всеки хороигралец в родното място на нейния баща, Каменица край София.

В репертоара на Орсета се включват хорà и танци от всички етнографски области в България. Освен български танци, в Студиото се изучава и традиционната култура и фолклор на българите. Провежда се ежегоден Великденски лагер-школа и майсторски класове за изучаване на класическите фолклорни танцови образци.

Всяка година през летния сезон Студиото участва и в международни фолклорни фестивали. Наградите за участие са многобройни, но по-важното е, че те показват приемственост през годините между възпитаниците на Студиото.

Нови участници се приемат всяка събота, от 10 до 12 ч. в Арт салона на Радио Варна. Допълнителна информация: - На телефон 0888 90 88 59 или folkxplorer@gmail.com , д-р Мария Дражева; сайт на Асоциацията – folkxplorer.com,  сайт на Орсетата - drazheva.dance

Срещи:

петък и понеделник от 18.00 до 20.00 часа

събота и неделя от 10.00 до 14.00 часа

Девизът на Орсетата е:

Всички играят. НИЕ ТАНЦУВАМЕ!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Последните фоторепортери - изложба

Любими репортажни фотографии представиха в Арт салона на Радио Варна "последните фоторепортери" във Варна. Така са се нарекли Красимир Делчев, Любомир Бенковски-Бенджи, Красимир Тодоров, Пламен Гутинов, Румен Сарандев и Мердин Берберов-Сянката. Сред гостите на изложбата бяха кметът Иван Портних, както и известният варненски фотограф Гаро..

публикувано на 20.01.20 в 14:06

Фотоизложба ,,България - Живи пейзажи"

Иван Атанасов представя своята първа самостоятелна фотоизложба. По време на откриването на 23.12.2019г. в Арт салона на Радио Варна с откриването на изложбата представи официално за първи път своята книга ,,България - Живи Пейзажи | Bulgaria - Living Landscapes". Защо ,,живи " и може ли наистина да ,,оживеят" се надявам заедно да разберем. Повече от 4..

публикувано на 19.12.19 в 10:46

Практически курс по питагорова нумерология

22 и 23 февруари (събота и неделя), Арт салон на Радио Варна, от 10.00 ч до 17.00 часа НУМЕРОЛОГИЯТА е науката, която изучава и обяснява въздействието на вибрациите на числата върху живота на човека. Магията на числата е използвана далече в древността за разпознаване на човешката енергия, уникалност, качества, потенциал и съдба. Вавилонци,..

публикувано на 11.12.19 в 12:29

Да се пренесеш в света на танца

Школата “Let’s Dance” ви кани да се разтоварите от проблемите на ежедневието и да се пренесете в света на танца. Ако все още не сте се запознали с магията на социалните танци, ако искате да изживеете нова емоция и да внесете разнообразие в своето ежедневие, това е мястото и моментът. Чрез танца можеш да изразиш всичките си емоции при това..

публикувано на 18.09.19 в 11:39