Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Потопете се в танцовото изкуство с фолклорно студио „Орсе“

| обновено на 18.01.20 в 06:11

Фолклорно студио „Орсе“ е създадено през 1992 г. – първоначално към Двореца на културата и спорта, а по-късно към Асоциацията за български музикално танцов фолклор. Наименованието на Студиото е свързано с фамилните корени на неговия създател – Мария Дражева, доктор по музикално и танцово изкуство - така наричали всеки хороигралец в родното място на нейния баща, Каменица край София.

В репертоара на Орсета се включват хорà и танци от всички етнографски области в България. Освен български танци, в Студиото се изучава и традиционната култура и фолклор на българите. Провежда се ежегоден Великденски лагер-школа и майсторски класове за изучаване на класическите фолклорни танцови образци.

Всяка година през летния сезон Студиото участва и в международни фолклорни фестивали. Наградите за участие са многобройни, но по-важното е, че те показват приемственост през годините между възпитаниците на Студиото.

Нови участници се приемат всяка събота, от 10 до 12 ч. в Арт салона на Радио Варна. Допълнителна информация: - На телефон 0888 90 88 59 или folkxplorer@gmail.com , д-р Мария Дражева; сайт на Асоциацията – folkxplorer.com,  сайт на Орсетата - drazheva.dance

Срещи:

петък и понеделник от 18.00 до 20.00 часа

събота и неделя от 10.00 до 14.00 часа

Девизът на Орсетата е:

Всички играят. НИЕ ТАНЦУВАМЕ!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на книгата СПАСИ И СОХРАНИ

29, ноември, Арт салон на Радио Варна, 17.00 часа Книгата „Спаси и сохрани“ се отнася до историята на Детско-юношеския театър „Златното ключе“, при ЦПЛР-ОДК, Варна, който вече 45 години е феномен в културния живот на града. Носител е на Почетния знак на Варна – златен, с огърлие. Авторката Сия Папазова споделя в началото: Написах и подредих..

публикувано на 18.11.20 в 16:52

Есенен салон на изкуствата 2020

Във Варна започва есенният салон на изкуствата в периода от 6-ти до 29-ти ноември. Събитието се провежда под патронажа на кмета Иван Портних. Стриктно ще се спазват всички противоепидемични мерки – разстояние между столовете в залите и двойно по-малко публика, съобщават от дирекция „Култура“ към Община Варна. Програма: 6 ноември , петък,..

обновено на 09.11.20 в 10:56
Колаж

За пета поредна година Радио Варна организира конкурс за детска рисунка

Тази година Радио Варна кани всички малки творци да се включат в конкурса за рисунка с наслов „Снежко затрупа всичко навън”. Това е петата поредна година, в която медията приканва всички деца на възраст от 6 до 16 години да проявят своя талант в артистичния конкурс. По традиция една от избраните рисунки ще бъде отпечатана като коледна картичка на Радио..

публикувано на 30.10.20 в 17:02

Две варненски детски школи с обща изложба

Заповядайте на изложба през стъкло - до сградата на Радио Варна свои творби показват децата от две варненски школи "Сръчни ръце" и "Палитра". Школите са с ръководители Маргарита Гигова и Йорданка Аргирова и работят към ЦПЛР - Общински детски комплекс - Варна. Рисуван текстил, декупаж, рисувана коприна, оригами и други усвоени техники показват малките..

публикувано на 26.10.20 в 09:40

Да се пренесеш в света на танца

Школа “Let’s Dance” ви кани да се разтоварите от проблемите на ежедневието и да се пренесете в света на танца. Ако все още не сте се запознали с магията на социалните танци, ако искате да изживеете нова емоция и да внесете разнообразие в своето ежедневие, това е мястото и моментът. Чрез танца можеш да изразиш всичките си емоции при това..

обновено на 15.09.20 в 08:26