Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Два пъти по-рядко се жалим пред ЕС заради обществения транспорт

Една от новите електронни информационни табели, монтирани в Дупница.
Снимка: Кирил ФАЛИН

Българите подават два пъти по-рядко жалба от останалите граждани на ЕС, ако при пътуване с обществени превози срещнат нередност. Това показват данни от проучване, представено днес от Европейската комисия.
Едва 12 на сто от българите и 23 от останалите в ЕС са подали официална жалба, след като са имали сериозни неприятности при пътуване. Най-често, когато подават жалби, европейците се обръщат направо към превозвача, сочат данните.
Проучването показва видими разлики в използваните средства за придвижване. Българите съобщават, че най-често пътуват с автобус (39 на сто), докато останалите европейци използват по-рядко това превозно средство (16 на сто). Със самолет пътуват 8 на сто от българите и 27 на сто от останалите в ЕС. На влак се качват 34 на сто от гражданите на ЕС и 18 на сто от българите, според данните на комисията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Родителите да не задоволяват веднага желанията на децата

Всеки човек иска да бъде щастлив, но точна рецепта за щастие няма.  Всеки, който има дете или деца, желае да бъде най-добрият родител. И търси много рецепти да постигне точно това. В ролята на родители не винаги знаем как да постъпим при множеството различни ситуации, с които се срещаме ежедневно заедно с децата си.  Тук на помощ идват съветите от..

публикувано на 27.05.20 в 14:14

Виртуална врата към Ботаническата градина в Балчик

След месеци на изолация, днес "отваряме" виртуалната врата към Университетска ботаническа градина Балчик, съобщават от ведомството към Софийския университет "Св. Климент Охридски". На страницата на университетските градини е представена първата част от виртуалната разходка в Балчик. Тя бе заснета през пролетта на 2020 г. и проследи..

публикувано на 27.05.20 в 14:07

Тропически риби завземат Средиземноморието

Мигрирайки от Суецкия канал, Индийския океан и Гибралтарския проток поради глобалното затопляне, тропически риби вече доминират в Средиземно море, съобщава Бианет. Проф. Мехмет Гьокоглу от Факултета по аквакултура на университета в Анталия съобщи, че миграцията на..

публикувано на 27.05.20 в 13:18

За хората, които са до нас между живота и смъртта

Честит празник на  екипите от "Спешна помощ" ! Те са първи до нас когато плачем и викаме от болка, когато треперим за близките си, за родилката или детето. Те са хората, които вземат най-бързите решения.  Те са до нас в най-крайните ни състояния. Правят го спокойно и уверено, а когато ги попиташ защо си го причиняват, казват че просто някой трябва..

обновено на 27.05.20 в 11:20

Кръгово кръстовище за 5,5 млн. лева има вече Варна

Приключиха строителните дейности по новото кръгово кръстовище в района на Максуда във Варна.  Пет милиона и половина лева струва  неговото изграждането, каза заместник-кметът Христо Иванов. От вчера шофьорите се радват на облекчен трафик. Работата по това кръстовище започна миналата година и продължи почти 9 месеца. Има обаче какво още да се..

публикувано на 27.05.20 в 10:04

Църквата „Рождество Христово” във Витлеем отвори врати

Църквата "Рождество Христово" във Витлеем е отворена за поклонниците за първи път от 5 март, заяви председателят на МИХ-Християнския фонд за подкрепа на Йерусалим Хана Иса пред РИА Новости."Църквата на Рождество Христово в град Витлеем за първи път от 5 март отвори врати. Няколко християнски духовници контролираха отварянето на храма", каза..

публикувано на 27.05.20 в 06:18

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Covid-19 ще забави изграждането им, според КРС здравните стандарти у нас са завишени Програма "Хоризонт" на БНР коментира днес темата..

публикувано на 26.05.20 в 17:25