Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

”Новият ден” на 15 януари с Мариела Димитрова

За епидемия от грип все още е рано да се говори, но специалистите обясняват, че освен у нас, разпространението на болестта закъснява в цяла Европа. И все пак грипната епидемия тази година се очаква да започне още в края на този месец, а пикът да е през февруари. Какво още е важно за общопрактикуващите лекари, които първи се сблъскват с вируса в 8.10 часа ще ни разкаже д-р Христина Димитрова, която лично се мотивира да стане лекар именно след като като дете се разболява от грип.

На Шабленското и Дуранкулашкото езеро е установен исторически минимум на световно застрашената птица „червеногуша гъска” в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс. Това стана ясно след традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици. След 4-дневното обследване Североизточна България – в 8.40 часа питаме еколога от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Михаил Илиев.

Средното училище „Св.св. Кирил и Методий“ в град Белослав придоби изцяло нов облик отвън и отвътре, благодарение на проект по Програмата за развитие на селските райони, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Как се случва една такава инвестиция - 9.20 часа ще коментира Деница Тодорова, зам.-кмет в Община Белослав, ресор „Инвестиционна политика”.

За трета поредна година, през 2020 г., обществените библиотеки ще имат възможност да закупят нови заглавия и така да повишат броя на читателите си. Средствата са по програма Българските библиотекисъвременни центрове за четене и информираност” на Министерството на културата. За 2018 г. по програмата са били отделени 1 милион лева, а през 2019 г. средствата са били удвоени на 2 милиона. Сред тях са библиотеките на читалищата в Долни Чифлик и Провадия, които две години поред участват в програмата и се радват на повече читатели, заради стотиците новите заглавия. В 9.40часа за ефекта на програмата разговаряме с Ивайло Райков, секретар на читалище „Изгрев 1919” в Долни Чифлик и Камелия Трайкова от екипа на библиотеката на читалище „Алеко Константинов 1884” в Провадия.

Предпремиерата на филма „18% сиво“ по едноименния роман на Захари Карабашлиев във Варна е тази вечер от 19 ч. в зала 1 във Фестивален и конгресен център Варна. От 18:30 ч. част от екипа, заснел филма ще очаква киноманите за лична среща, във фоайето на комплекса, преди да гледат заедно новия филм. В 10. 20 ч. за слушателите на Радио Варна за филма ще разкаже режисьорът на филма Виктор Чучков.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post Factum" с Валери Великов, на 22 януари

Започваме с кратък обзор на някои от новините с днешна дата: КПКОПНИ, Васил Божков, БНР, прокуратурата в Комисията по хазарта, Перник и финансовите задължения на „Градски транспорт“-Варна, от където днес опровергаха собственото си писмо. Учените и интелектуалците от инициативата "Единение" излязоха с радикално обръщение, с което..

публикувано на 22.01.20 в 15:33

"На светло" на 22 януари 2020 г. с Димитрина Дончева

Проблемите в общинското предприятие „Градски транспорт” във Варна в коментар на шофьори. Служители в общинската администрация в Каварна сигнализират за забавяне на изплащането на трудовите им възнаграждения. Има ли повод за притеснение по отношение на финансовата стабилност на морската община и какъв е изходът от ситуацията? Защо..

публикувано на 22.01.20 в 13:19

"Море и бряг" с Валери Великов, на 22 януари

Какво отношение има Международната морска организация към инциденти, като този с българските моряци в Норвежко море и какво може да предприеме IMO? На какъв етап е проектът за Паметник на моряка във Варна? Отговорите са от госта в студиото капитан Димитър Димитров – морски посланик в IMO и председател на фондация „Морски съдби“...

публикувано на 22.01.20 в 09:00
Извинението да 20-секундното закъснение

"Post Factum" с Валери Великов, на 21 януари

Започваме с коментар на новинита, че железопътна компания в Япония е поднесла извинения на пътниците си /на снимката/, след като един от влакове пристигнал с 20 секунди по-късно, отколкото е било предвидено по разписание. Предварително гласуване на решението по пакета „Мобилност“ се проведе днес в Комисията по транспорт към Европейския..

публикувано на 21.01.20 в 15:04

НА СВЕТЛО на 21 януари със Светлана Вълкова

Празник на родилната помощ /Бабинден/ в АГ болница във Варна Нова програма в подкрепа на българските пчелари е активна отскоро в страната, нарича се „Осинови кошер” Доброволци от Добрич направиха от подръчни материали къщички за бездомните котки в града Защо в България периодично има дефицит на лекарства? Премиера на „Отело” във Варненския..

публикувано на 21.01.20 в 13:45

"Новият ден" на 21 януари 2020 г. с Димитрина Дончева

Сигнал за  опасни клони на дървета във Варна е подал многократно варненец  до район Одесос. Защо от кметството не реагират? Бързите тестове за грип - или как можем да разберем, че носим вируса преди да се проявят симптомите? Ново място за смислени и забавни дейности за деца на възраст от 6 до   9 години има вече във Варна. Къде и..

публикувано на 21.01.20 в 06:00

”На светло” на 20 януари с Мариела Димитрова

Регионален акцент по темата за изгарянето на боклук в предаването днес. За ново инвестиционно предложение в град Девня, за увеличаване на капацитета на действаща инсталация за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци, съобщи в интервю за Радио Варна преди дни Данита Заричинова от екип Нулеви отпадъци на Екологично сдружение „За Земята”. В..

публикувано на 20.01.20 в 13:56