Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Чучков-син: Варна е много интересен за снимане град

Днес е предпремиерата на "18 % сиво" по едноименния роман на Захари Карабашлиев. Това е вторият пълнометражен филм на режисьора Виктор Чучков-син. Прожекцията ще бъде от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, а половин час по-късно ще се проведе среща с част от екипа на филма.

Преди това, Светлана Вълкова ни среща с режисьора Виктор Чучков-син:

Започвате във Варна – мисля, че е съвсем логично. Захари си е варненец.

Варна е един прекрасен град и освен това е много интересен за снимане. Даже пожелавам и на мои колеги по-често да излизат извън София, защото няма как да не можем да виждаме другите градове, което е малко неестествено. Органично дойде снимането във Варна.

Колко променихте книгата?

Филмът не е просто илюстрация на книгата и не би трябвало да е съвсем така. Тя се адаптира и се прехвърля във филмов разказ, което налага различни промени, за да могат зрителите да бъдат заедно с нашите герои на екрана и да ги усещат. Трябва да извадиш най-важното – това, заради което сме харесали тази книга и то да бъде центърът.

Защо харесахте тази книга?

Защото видях в нея много въпроси, които човек в някаквъв етап от живота си може да си зададе. Това е филм за загубата, за съвременния човек. Историята е адаптирана и действието не се развива в Америка като в книгата, а в Англия, Белгия, Германия и България (Варна). Това е филм за съвременния човек, който е и раздвоен и объркан. Филм за всичко, което се случва у нас и по света и за хаоса в Европа. Филм е и за хората, които се чувстват все по-несигурни и не знаят граждани на коя държава са. Главните герои във филма са хора, примамени от блясъка на по-добрия свят, който те погубва в някакъв смисъл. По този начин ти изгубваш себе си и най-първичните и ценните неща.

Къде снимахте във Варна?

Снимките започнаха на плажа, в една много красива сутрин – един изгрев на слънцето, където трябваше да бъде снимана сцената. Снимахме и на плажа в кв. „Аспарухово“, на входа на Морската градина, както и в един апартамент, който също е до Морската градина. Той е с огромна тераса, от където се вижда целия град.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Виктор Чучков-син може да чуете в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31