Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инвеститор поиска да изгаря повече отпадъци, жители на Девня се обявиха против

Ново инвестиционно предложение за увеличаване на капацитета на действаща инсталация за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци в град Девня е внесено в Регионалната инспекция по опазване и възпроизводство на околната среда(РИОСВ)-Варна. Това съобщи в интервю за Радио Варна преди дни Данита Заричинова от екип "Нулеви отпадъци" на Екологично сдружение „За Земята”.

Днес кметът на Девня Свилен Шитов потвърди информацията за постъпилото предложение на фирма "Екосейф" за учеличаване на капацитета на заработилата през 2019 г. мобилна изнсталация за изгаряне на неопасни и опасни отпадъци в м-ст „Отсреща“ на територията на общината. Става въпрос за запазване обема на обработваните опасни отпадъци, но за смяна на кодовете им - това са масла, изолационни материали, нефтопродукти, маслени филтри, спирачни и антифризни течности. Шитов добави, че в сайта на общината и на обществени места е град Девня е изнесена информация за входираното предложение.

Инвестиционното предложение включва смяна на кодовете на опасните отпадъци, при запазване на обема им, но е и за увеличаване обема на обработваните неопасни отпадъци, общо от 8 на 40 тона за денонощие. Отпадъците, които се обработват сега в инсталацията не са от внос, според декларацията на инвеститора. Това е малка мобилна инсталация,капацитетът й е минимален. Има много по-големи инсталации, които третират отпадъци, коментира Димитринка Недялкова, главен експерт на Регионалната инспекция по опазване и възпроизводство на околната среда(РИОСВ)-Варна.

Срещу новото инвестиционно предложение се обяви новосформираното гражданско сдружение „Дишай, Девня“. От Сдружението излязоха с Възражение по този повод, а Мирена Иванова от учредителите каза за Радио Варна, че тази зявка е станала катализатор за обединение на гражданите. Приложено публикуваме, без редакция, текста на Възражението на сдружението.

Адресирано до До Министъра на МОСВ

До Министъра на земеделието, храните и горите

До Омбудсман на Република  България

До Директора на РИОСВ – Варна

До Директора на РЗИ - Варна

До кмета на Община Девня

До председателя на Общинския съвет – Девня 

Възражение – Становище От: Сдружение с нестопанска цел в обществена полза “Дишай, Девня” -гр. Девня, ул. „Райко Даскалов“ 50 СРЕЩУ: Инвестиционното предложение на „Еко Сейф” ООД, гр.София, Булстат 204712082 - ”Увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни (ОО) и неопасни отпадъци (НО), включване на нови кодове отпадъци” Уважаеми госпожи и господа, Ние, от гражданско сдружение „Дишай, Девня” възразяваме категорично срещу ИП „Увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни (ОО) и неопасни отпадъци (НО), включване на нови кодове отпадъци” Още през м. август 2018 г. жителите на Община Девня изразиха гражданската си позиция чрез подписка и заявиха, че не са съгласни с установяването и функционирането на Мобилна инсталация за термично третиране на опасни и неопасни отпадъци заложено в Инвестиционното предложение на фирма „ВИ ПИ Екосолюшънс” ООД гр. (адрес гр.София, ул. Екзарх Йосиф” №66). Възражението до РИОСВ – Варна е с входящ №ОА-8405(А18)/28.08.2018 По настоящем Мобилната инсталация за термично третиране на отпадъци е с нов собственик. Това е фирмата „Еко Сейф” ООД , която е подала до Община Девня Уведомление за изменение на инвестиционно предложение : ”Увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни (ОО) и неопасни отпадъци (НО), включване на нови кодове опасни и неопасни отпадъци” На територията на Община Девня има достатъчно производствени обекти и отпадъци! Мобилната инсталация е усатановена на територия близка до жилищна такава –кв. „Химик” и територия в съседство със земеделски земи кат.4, 6, близо и до вододайната зона на ВиК – Девня. Ние, гражданите на Девня, имаме право на здравословни условия на живот и бъдеще за нашите деца. Категорично възразяваме срещу реализирането на това инвестиционно предложение и ще предприемем всички допустими от закона действия. Молим, Съгласно Вашите правомощия да не допускате разширяването капацитета на Мобилната инсталация за термична обработка на отпадъци. С уважение. Сдружение “Дишай, Девня” 20.01.2020 г. Гр. Девня


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли нова община Обзор

При рекордна избирателна активност на референдум в страната, близо 73 на сто от жителите на Обзор и шестте села Приселци, Паницово, Раковсково, Козница, Емона и Баня са поискали отделянето им от община Несебър в самостоятелна такава с център Обзор. От малко нас 2100 души с право на глас, 1193-ма души са гласували „за“ създаването на нова община,..

публикувано на 01.03.21 в 06:17

Красимир Михалев е новият кмет на с. Слънчево

Кандидатът на ГЕРБ Красимир Михалев спечели частичните местни избори и е новият кмет на аксаковското село Слънчево.  Той получава 358 гласа от общо гласувалите 435 души. За кандидата на "БСП за България" Мария Данкова са гласували 36 души, а третият претендент - Добринка Йорданова от "Републиканци за България", е получила 29 гласа. Двама..

публикувано на 01.03.21 в 06:14

Облачно в понеделник

Днес облачността ще е променлива, често значителна. Ще има слаби превалявания от дъжд, които на места, главно в районите на Предбалкана, е възможно да се примесват със сняг. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който следобед ще се преориентира от север-североизток. Максималните температури ще са между 4° и 9°, за Варна около 7. Вълнение на..

публикувано на 01.03.21 в 06:11

Здравният министър е водач на листата на ГЕРБ във Варна. Музикантът Стоян Михалев е водач на листата на „Демократична България”

Десет листи с кандидати за депутати   са регистрирани досега в Районната избирателна комисия във Варна,регистрацията продължава до 17 часа на трети март. Вече са известни повечето от водачите на листи в морската столица. Здравният министър проф. Костадин Ангелов е водач на листата на ГЕРБ, лидерът на социалистите във Варна Борислав Гуцанов води..

публикувано на 28.02.21 в 17:33

Близо 40 процента е избирателната активност в село Слънчево

Избирателната активност в село Слънчево, община Аксаково към този час е 54% процента, гласували са 412 души от 765, които имат право на глас. Изборният процес протича нормално, няма сигнали за нарушения.Изборите започнаха нормално, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Ирина Добрева. Жителите на селото избират между трима кандидати –..

обновено на 28.02.21 в 16:12

Нови дози от ваксината на "Астра Зенека" се очакват във Варна

326 дози от ваксината на "Астра Зенека" се очаква да пристигнат в късния следобед в Регионалната здравна инспекция във Варна, съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на инспекцията. Това означава, че близо 3260 души ще бъдат ваксинирани с първа доза от ваксината. Утре ваксинационните кабинети в РЗИ и ДКЦ ще работят с нормално работно време, зелените коридори..

публикувано на 28.02.21 в 16:08

"В името на България" - мотошествие за 3 март във Варна

С традиционно шествие под надслов „В името на България“ мотористи от Варна ще отбележат 3 март в деня на националния празник. Сборният пункт е в 12 часа пред Катедралния храм, а шествието ще премине по булевардите "Мария Луиза", "8 Приморски полк", "Васил Левски" и "Владислав Варненчик". И тази година се очаква в събитието да участват мотористи не..

публикувано на 28.02.21 в 15:18