Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимир Симеонов: Книгата е съкровище

Снимка: Виолета Бадева


Поетът Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва Българска филология в ШУ "Епископ Константин Преславски". Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Негови творби са превеждани на руски, английски, полски, гръцки, френски, сръбски, словенски и турски.

Съвсем наскоро Симеонов издаде аудиодиска "Зверобой". В него той чете избрани стихове, записани с музикален акомпанимент.  Дискът не се продава, всеки може да си го изтегли в интернет, подчерта Красимир Симеонов при гостуванего си в предаването "Гравитация 0" по Радио Варна. С него разговаря Мартин Николов.


Защо реши по този начин да представиш поезията си?

- Защото аз по убеждение съм анархист и смятам, че е добре всеки да има достъп до стиховете ми.

Доколко аудио книгите изместват нормалните книги и четенето изобщо?

- Аудио книгата има своите предимства. Тя може да бъде слушана и по този начин въздейства на две нива. По-директно стига до реципиента, когато се чете  и има музика като фон. Въпреки това смятам, че най-добре човек би могъл да потъне в думите и посланията, когато чете от книга. Аудио книгите никога няма да заместят самата книга на хартиен носител. Книгата като предмет е съкровище!

Трудно ли е на един автор да обяснява творчеството си?

- Не само, че е трудно, но никак не трябва да се случа това нещо. Това е въпрос, който не бива да бъде задаван. Въпросът е какво си изпитал и почувствал ти, след като си прочел тази творба.

Имал ли си интересна интерпретация на своите стихове?

- Да, имал съм много интересни "прочити". Звънна ми майка на дете, което се е самоубило. Прочитайки мое стихотворение, тази жена беше намерила сили да преодолее тази мъка. Това беше нещо дълбоко съкровено за мен.

Защо "Зверобой"?

- Едно от значенията на тази дума е "прогонването на звяра в мен". На руски в момента думата съществува със значението на билката жълт кантарион. Самото заглавие трябва да е изкъртващо в началото и мисля, че "зверобой" е точно такава думичка, която те захапва.

Как започнахте да пишете стихове?

- Спомням си, че бях дете, когато се появи този интерес към думите и творенето на стихове. Същевременно с това се научих да свиря на класическа китара, малко след това се качих на мотор. Нещата винаги са били комплексни. Аз съм от тези поети, които не се харесват на гилдията, на статуквото. Аз съм анархист - просто живея живота си и не се изживявам като поет.

Лесно ли се пишат стихове?

- Поезията е най-висшето изкуство, тя е дори над музиката.

Лесно ли се четат стихове?

Трябва специално настроение и специална нагласа на душата и сърцето. Трябва и интелектуална подготовка да го направиш. Иначе ще го прочетеш като рецепта за правене на баница.

Цялото интервю с Красимир Симеонов чуйте в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият европеец на годината: Хората трябва да бъдат по-непредубедени към другия

Мария Атанасова бе избрана за "Млад европеец на 2020 година". Тя е млад човек от България, тясно свързан с Варна. Престижното отличие, което получи, се присъжда на млади хора между 18 и 26 години за доброволческата им работа, ангажираност и всеотдайност в подкрепа на международното разбирателство в Европа. 23-годишното момиче следва специалността..

обновено на 10.04.20 в 14:29

Варна не рекламира културните си символи, експерти ще обръщат тази тенденция

Тази година, пандемията "помогна", че се създаде един не само формален, но и действително обективен повод, който налага да се отмени Международния балетен конкурс. Това ни извинява пред света и не се налага да обясняваме, че нямаме пари или че ни куца организационната дейност, казва  доц. д-р Георги Драганов Калагларски от ВСУ "Черноризец Храбър"...

обновено на 09.04.20 в 15:23

Носенето на маска продължава и след справянето с COVID-19

Александър Шишков е варненец, който живее и работи в Сеул, Южна Корея от 2014г.  Заминава, за да учи магистратура, а днес вече е щастливо женен за корейка. Работи в една от големите логистични компании в света. Споделя, че българи и корейци си приличат по много неща, като например по пиенето на алкохол и по начина на забавление. И българи, и..

публикувано на 09.04.20 в 13:00

Д-р Люпке: До месец България може да има серум срещу COVID-19

"България реагира безупречно по отношение на превенцията срещу коронавируса и много ми се иска да бъде водеща и в лечението на заболяването. А за това има реална възможност." Това каза за Радио Варна ветеринарният лекар, вирусолог и имунолог доц. д-р Волфганг Люпке . Той е създател на първата българска ваксина срещу инфекциозния бурсит при пилетата,..

обновено на 08.04.20 в 17:14

Добруджанската певица Дойка Добрева - история, достойна за роман...

И от микрофона на радиото се разнасят нейните песни, преминават срутените вече гранични огради, тихо се стелят над сгушените добруджански села и изпълват с радост душите на отрудените селяци – братя и сестри от родната земя... Ето така през 1943 г., в рубриката „Тия, които слушаме по радиото“ във вестник „Радио-свят“, бр. 295 от 18 юни, авторът..

обновено на 07.04.20 в 19:40

Д-р Константин Герганов: Лекарят е лекар навсякъде и по всяко време

Работим както обикновено. Пациентите имат своите нужди и няма как да не ги обслужваме, когато се обръщат към медик. Спазваме съответните предпазни мерки, но лекарят си е лекар винаги и на всяко място. И на улицата, и вкъщи и навсякъде по света, където е поставен той си остава лекар. Няма бивш лекар. В световния ден на здравето и..

обновено на 07.04.20 в 11:39

Книгата е добра възможност!

Едно от емблематичните варненски издателства също изпитва затруднения във време на криза. Работата е редуцирана, повечето от книжарниците не работят. Издателската къща ще се възползва от някои икономически мерки, предложени от правителството. Включва се и в националната инициатива "Купи една книга". Управителят Наско Якимов смята, че всеки..

публикувано на 06.04.20 в 15:59