Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик с проектоправилник за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми

Проектоправилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, жители на община Балчик, е представен на обществеността на сайта на местната администрация. До 22 февруари може да бъдат предлагани в секретариата на Общинския съвет за обсъждане становища, мнения, възражения, препоръки и други предложения на e- mail: obsbalchik@gmail.com или в Центъра за информация и услуги на гражданите на първия етаж в сградата на Общината в рамките на работното време.

Едно от записаните условия е двойките да са местни жители и да не са задължени към местната и държавна хазна. За „ин-витро“ средства ще може да се кандидатства за един опит годишно, а според нуждата размерът на помощта ще е до 3000 лева. Всяка двойка има право на подпомагане до три опита, а за една календарна година се финансират не повече от пет семейства.

Здравната комисия ще разглежда, одобрява искания и ще изготвя предложения до Общинския съвет за финансово подпомагане.

Ниската раждаемост и тревожният факт, че възрастовата граница сред жените, които не могат да родят свое дете по естествен биологичен път, се снижава. Усилията на държавата не са достатъчни за справянето с безплодието, затова все повече общини в България основават общински фондове за инвитро оплождане.

С приемането на правилника, какъвто досега не е действал в Балчик, се цели да се създаде възможност за подпомагане на местни пациенти.

Припомняме и равносметката в балчишкото Акушеро-гинекологично отделение за изминалата година, че все повече млади хора се срещат от първо лице със стерилитета, както при жените, така и при мъжете, по думите на началника на отделението д-р Емилия Димова. Основната причина - ненавременно лечение на възпалителни процеси и факторите на околната среда. Съветът към младите хора е да спортуват, да бъдат сред природата и да не чакат прекалено дълго с решението си да станат родители.

За миналата година броят на новородените е 60, колкото и в предходната. 2020 година започна с момчета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29