Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Кеймбридж" - във Варна

Варненецът Сиво Даскалов е на 26 години, той е завършил магистратура в Кеймбридж и заедно със свои приятели  е създал IT фирма, която вече е спечелила първия си голям проект с адвокатски кантори във Великобритания:

Това са първите ни спечелени стотинки, първата ненулева данъчна декларация. Предстоят интересни месеци. В момента тече интензивна подготовка в един конкурентен акселератор, в който са ни приели. Търсим инвеститори и ни предстои да договаряме по-нататъшни пилотни проекти и с други клиенти.”

Сиво Даскалов предполага, че Брекзит може да забави дейността им, но е убеден, че ще бъде така измислен, за да не възпрепятства много бизнеса.

Младежът не смята да напуска Варна. Мечтата му  е да се реализира именно в родния си град. „Мечтая да направя офис във Варна с един разкошен екип и среда, в която всички да се чувстваме пълноценни. Средата във Варна е блогоприятна за развитие на IT сектора. Университетът си произвежда донякъде адекватни кадри, които после да дообучаваш.”

Даскалов вярва в Бог и от пети клас е иподякон в катедралния храм "Свето Успение Богородично":

Това е много различно от науката и бизнеса, защото не е точно измеримо. Аз съм вярващ, за жалост, по-малко напоследък мога да помагам в църквата. Това ми дава спокойствие и вяра. Вярата е нещо много важно, защото когато се появят неща, които не зависят изцяло от теб, трябва да имаш механизъм, с който да се справиш с тях."

Чуйте повече в прикачения файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30