Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Микар Иновейшън", които изумиха света с техните лекарствени молекули

| обновено на 28.01.20 в 10:30

Те са двама приятели, които се събират заедно преди години, докато учат астрономия. После пътищата им се разделят, за да се съберат преди малко повече от три години в една друга сфера - биотехнологиите. Днес стартъпът им "Микар Иновейшън" е единствената българска компания във водещите световни класации за разработка на лекарствени молекули. И ако се чудите какво е лекарствена молекула, простото обяснение е, че това са молекулите, които стоят в основата на лекарствата, които всички ние в един или друг момент пием.

Разбира се, има и далеч по-професонално обяснение, което съчетава в себе си няколко науки, изкуствен интелект понякога, изключително високо ниво IT и това далеч не изчерпва списъка, разказва за Радио Варна съоснователят на фирмата Димитър Димитров.

На практика, стартъпът се фокусира върху неклиничните доказвания на нови лекарствени молекули в няколко терапевтични области като неврология, онкологията и дерматология, а в портфолиото му вече има повече от 10 нови лекарствени молекули, част от които предизвикват интереса от големи фармацевтични компании.
Стартъпът вече има редица награди като признание за работата си. В списъка, който далеч не е изчерпателен, влизат отличието за най-добър биотехнологичен стартъп през 2017 г. на  Central European Startup Awards и признанието на Световната агенция за анализи на пазара Roots Analysis, според което българската компания е топ 250 в световен мащаб на основните играчи при откриване на нови лекарствени молекули. В друго проучване - на Deep Knowledge Analytics, стартъпът е Топ 130 на компаниите в света в областта на изкуствения интелект в откриването на нови лекарствени молекули. 

Какъв пътят на лекарствата и къде е мястото на българската компания, както и защо това, което правят е толкова значимо може да чуете от Димитър Димитров в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, алеята край Морска гара

Времето през седмицата

През първата половина от седмицата ще преобладава ясно и слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт. Сутринта ще е хладно с минимални температури между 4° и 9°, по крайбрежието от 8 до 12. Максималните температури ще са между 18° и 21°, по Черноморието 15°-17°. В средата на седмицата ще премине фронтално смущение. В сряда..

публикувано на 09.05.21 в 15:31

Любовта, която предизвиква въпроси и търси отговори

Животът е най-цветен и смислен, тогава, когато имаме дълбоки и искрени взаимоотношения с най-близките си. С човека до нас, със семейството,  с приятелите или колегите. За да постигнем тази смисленост и чистота на взаимоотношенията си обаче трябва да имаме куража да погледнем собствените си страхове в очите и всеки ден да се стараем да..

публикувано на 09.05.21 в 09:28
Край Айфеловата кула - Париж, 14 март 2020г.

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните..

публикувано на 09.05.21 в 06:29

Откриха ресторант, посветен на София Лорен

Дивата на италианското и световното кино София Лорен е муза не само за режисьори, а и за ресторантьори.  Във Флоренция отвори врати първият ресторант в света, който е посветен на кинозвездата, и носи нейната “благословия”, информира "24 часа". Въпреки че Флоренция не е родното място на актрисата, той е известен открай време като..

публикувано на 08.05.21 в 18:18

Храни и напитки, които стимулират стреса

Ако живеете в хроничен стрес или тревожност, можете да се преборите с терапия, медитация, йога, но и с правилно хранене. Знаете ли, че безпокойството може да бъде причинено от определени храни, които приемаме? Ако безпокойството се е настанило в живота ви, може да се наложи да изключите тези храни от..

публикувано на 08.05.21 в 10:48

На Светла събота се почита св. Йоан Кръстител

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни отбелязват Светла събота. По църковния календар се почита св. Йоан Кръстител. Св. Йоан Кръстител, известен и като Св. Йоан Предтеча, е братовчед и предшественик на Иисус Христос. Според Евангелието именно Йоан предсказва идването..

публикувано на 08.05.21 в 09:18

Банкнотите от 20 лева - най-фалшифицирани

Най-голям брой банкноти в обращение са с номинал 50 лева, а с най-малък – 5 лева , предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на БНБ. В края на първото тримесечие на текущата година броят на банкнотите с номинал 50 лева достига 34,92% от общия брой на всички книжни пари в обращение, или 178,1 милиона бройки. В същото време делът на най-малко..

публикувано на 07.05.21 в 17:37