Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дивите песни на Румяна Алексова

| обновено на 10.02.20 в 13:40
Румяна Алексова
Снимка: Личен архив

Трънската певица Румяна Алексова, солистка в НФА „Филип Кутев“, записа нови четири песни за фонда на Българското национално радио. Стилните ѝ изпълнения са съпроводени от инструментална група в състав: Недялко Недялков (кавал), Бисер Соколов (гъдулка), Любомир Владимиров (тамбура) и Иван Цонков (тъпан), и четиримата част от Оркестъра за народна музика на БНР. Две от песните са в дует с колежката ѝ Дарина Златкова. 

„Тези песни са малко по-диви. Трудно се поддават на някаква допълнителна обработка. За мен беше по-хубаво да са с камерна група, за да може максимално да се съхрани автентичното им звучене“, разказа Румяна Алексова в предаването "Срещи в 7/8" на 7 февруари. 

Цялото интервю и новите записи чуйте в звуковия файл.

Данислав Кехайов, Дарина Златкова и Румяна Алексова
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Парижката Света Богородица" с премиера в Летния театър във Варна

Варненската опера поставя световноизвестният мюзикъл "Парижката Света Богородица". Спектакълът е по музика на Рикардо Кочанте и ще се играе в петък, 14 август от 21 часа като част от фестивала "Опера в Летния театър". Премиерата не случайно е в навечерието на празника на Варна, денят в който честваме Света Богородица. Постановката на режисьора..

публикувано на 13.08.20 в 14:49
Брегът на надеждата

Художникът Васил Петров с изложба живопис във Варна

  Дни преди празника на Варна Васил Петров спазва дългогодишната традиция, да представи най-новите си живописни платна.  Изложба "Брегът на надеждата" се открива в 18.30 на 13 август в галерия АртМаркони във Варна на ул."Охрид"22.   Васил обича цифрата 13.  За него тя крие специален заряд и таен код. След емблематичната изложба..

публикувано на 13.08.20 в 07:35
Минчо Минчев

Тази вечер във Варна свирят Минчо Минчев-цигулка и Джулио Бозети-обой

Двамата виртуози Минчо Минчев, цигулка, и Джулио Бозети,  обой, гостуват  днес във Варна.  От 20:30 в двора на Археологическия музей  заедно със  „Софийски солисти” ще излязат  на сцената под палката на маестро Пламен Джуров. С този концерт Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на..

обновено на 12.08.20 в 16:13

Оперният певец Емил Иванов с майсторски клас

За четвърта поредна година майсторски клас по оперно пеене в Международната лятна академия "Варненско лято"  има признатият тенор Емил Иванов. Заниманията са в НУИ "Добри Христов".  Емил Иванов е тенор със забележителна кариера – пял е на Арена ди Верона, в Ла Скала, в Метрополитън опера в Ню Йорк, Ковънт гардън в Лондон. Репертоарът му..

публикувано на 12.08.20 в 15:01

Фурор на първата премиера на „Макбет“ във Варна

Александрина Пендачанска бе в ролята на Лейди Макбет. Заедно с великолепната оперна дива спектакъл на световно ниво поднесоха баритонът Кирил Манолов, който се превъплъти в един дълбоко драматичен Макбет, брилянтният тенор Иван Момиров като Макдъф и басът Деян Вачков като Банко. Маестро Найден Тодоров изведе Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна на..

публикувано на 12.08.20 в 09:49

На 11 август 1956 г. е открита експозицията на Военноморския музей в сградата в Морската градина

В сградата на бул. „Приморски” №2 във Варна  музеят се помещава и до днес. Година по-рано Морският музей преминава към Министерството на народната отбрана и от тогава се нарича Военноморски музей. Военноморският музей идва на новия си адрес от Девическата гимназия, където е открита първата публична експозиция през 1923 година. Новата,..

публикувано на 11.08.20 в 14:28