Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

Снимка: goguide.bg

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят на изискванията", коментира за Радио Варна заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков. С него разговаря Валери Великов:

Как си обяснявате еволюцията от страна на управляващите по отношение на машинното гласуване?

- Честно казано не знам, защото наблюдавах изборите за Европейска комисия в Перу, където също използват машини. Даже за едни избори в България тестовите машини, които наехме, дойдоха директно от Перу. Бяха същите машини, но със сменен софтуер.

И там как се справят с машинното гласуване?

- Гласоподавателите гласуват много лесно, Тези машини позволяват гласуване на много голям брой хора. В Перу ги използват в големите градове и машинно гласуват 2-3 пъти повече избиратели, отколкото конвенционално.

Какви са плюсвете на машинното гласуване?

- Много нелегални и дори криминални практики могат да бъдат пресечени чрез използването на машини. Те са много гъвкави. Решение на Министерския съвет е дали тези машини ще изискват да гласуваме с биометрични данни. Друг плюс е, че се избягва човешкия фактор при броенето. Машинното гласуване не позволява нашата бюлетина да бъде невалидна. Не можеш да избереш две партии или да дадеш гласа си за повече преференции. Всичко зависи ние какви правила ще въведем.

По думите на Томислав Дончев, той не вижда смисъл да продължава да се гласува с бюлетини, щом бъде въведено машинното гласуване. Вие какво мислите?

- Аз смятам, че ако ще използваме машини, може наистина да поддържаме само една система. Имам съмнение обаче, че в някои отдалечени места, където достъпът е труден, доколко икономически обосновано ще бъде да има машини там. По-възрастните, по-слабообразованите биха имали проблем.

Цялото интервю на Валери Великов със Стоил Цицелков чуйте в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

На чаша вино с Милко Божков....

„На чаша вино с Милко Божков" се нарича документалният филм за художника с режисьор Атанас Киряков. Филмът е заснет в ателието на Милко Божков, а размислите на художника за изкуството и живота започват със спомени от детството, родната къща и професионалния път. Оператор е Димитър Митов, а музиката е на Веселин Веселинов /Еко/. С Милко Божков ни..

обновено на 04.12.20 в 10:00
Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум

На границата между Пакистан и Индия Атанас Скатов ще направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина. Свободното си време от първия локдаун алпинистът е посветил в довършване на новата си книга „Седемте континентални първенеца“, която вече е на пазара. Чрез нея той..

публикувано на 03.12.20 в 08:47

Премиера на филма "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм е подготвен от екип на..

обновено на 01.12.20 в 10:29

Хотелиер: Бизнесът сланинки и мазнинки вече няма, задават се протести на глада

Според браншовика в туризма Виктор Лучиянов, който участва в управлението на четири хотелски комплекса в Балчик и София, с целогодишен цикъл на работа, ни очакват фалити и съсипани хора.  Преболедувал Ковид – 19, Лучиянов е на мнение, че ограничителните мерки не трябва да са към здравите, а към рисковите групи. Заради локдауна той е принуден да..

обновено на 01.12.20 в 09:44

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25