Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Успение на Свети Кирил Славянобългарски

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успението на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".

ВИЖТЕ ОЩЕ

За 19 път връчват строителната награда "Златен отвес"

За 19 път във Варна ще бъде връчена наградата „Златен отвес”. 15 строителни фирми участват в конкурса. Категориите са пет: Сгради със смесено предназначение, Многофамилни жилищни сгради, Хотели и ресторанти, Административни, офис, промишлени и търговски сгради, Спортни и развлекателни обекти, обекти в социалната сфера, образованието и здравеопазването и..

публикувано на 26.10.20 в 15:41

"Мигновения" - изложба на Велина Гребенска

16 нови Мигновения е подредила в художествения музей "Георги Велчев" варненската художничка Велина Гребенска. Те са вдъхновени от от природата. "Мигновенията са онези уловени мигове, които могат да отключат радостни, дълбоки усещания, които да ни вдъхновят, пренесат в паралелни светове, за които не сме подозирали. Те  са кратки по своето проявление, но..

публикувано на 26.10.20 в 15:29

"Гроб съм" - нов сборник разкази от Явор Цанев

Разпилени фрагменти от човешкия род. Съществуваме в невидимите си светове. Телата живеят ограничен живот, душите са спасителните им брегове. Кой може да изправи онова, което Той е направил криво? Животът е не по-малка тайна от смъртта. А понякога и не по-малко мъртвило. Ако сборниците с разкази могат да имат продължения, то "Гроб съм" е продължението на..

публикувано на 26.10.20 в 15:12

Масови нарушения на противоепидемичните мерки в градския транспорт в Добрич

65 проверки за спазване на противоепидемичните мерки са извършени в обществения транспорт в град Добрич през изтеклата седмица, съобщават от Областния координационен щаб . Издадени са 31 предупредителни протокола на граждани, затова че не носят маски или други предпазни средства. Предходната седмица са издадени 4 акта за нарушения от страна пък на..

публикувано на 26.10.20 в 14:50

Обсъждат затваряне на нощните заведения във Варна за две седмици

Областният кризисен щаб във Варна обсъжда предложения, свързани със затягане на мерките за безопасност заради увеличаване на случаите на заразени с коронавирус. Едно от тях е затварянето за две седмици на нощните заведения, считано от 30 октомври, както и ограничаване до 6 души на броя на клиентите на една маса в заведенията ,  съобщи за Радио..

обновено на 26.10.20 в 14:18

Заливът Болата е заплашен от изчезване

Брегоукрепителните съоръжения на залива Болата трябва да бъдат спешно ремонтирани, в противен случай единственият плаж за съседните села в община Каварна може да бъде залят от морето. За това алармира отново кметът на село Българево Георги Георгиев. От „Басейнова дирекция“ са извършили оглед на състоянието на буните, становището ще бъде изпратено до..

публикувано на 26.10.20 в 14:11

Въпреки пандемията: Започнаха записванията за Нова година във Варна

Въпреки ситуацията с коронавируса, вече има интерес от граждани и фирми за организиране на тържества за приближаващите коледни и новогодишни празници. Това заяви във Варна Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Косев обясни, че и браншът,и гражданите вече имат много повече информация за предпазните мерки,..

публикувано на 26.10.20 в 14:01