Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

122 хил. души остават без работа при затваряне на Мини „Марица Изток“

Снимка: БГНЕС

122 хил. души остават без работа при затваряне на Мини „Марица Изток“, това коментира на конференция лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. По думите му, в глобален мащаб се води една търговска война, в която България отново е на губещата страна. Нищо хубаво не ни чака в цялата тази история със зелената сделка на ЕС., отбеляза Манолов.

Според Манолов големият проблем е, че няма единен дебат по проблема със затварянето на „кафявите“ въглищни централи. По едно и също време се водят разговори в различни зали и най-пагубното е, че модератори са хора, които нямат представа от проблематиката. „Ще се опитам най-меко да ги опиша – от дипломирани посредственици, които обаче са на страната на печелившите. Хора, които не различават охладителна кула от комин. Публикуват снимки, на които пуши пара и викат "леле, тия ни отровиха“.

Неговият синдикален колега от КНСБ Пламен Димитров смята, че България все още не е готова и няма ясни разчети колко ще ни струва преминаването към енергетика с нулеви емисии. Най-реалистичният план за преминаването към зелена икономика и енергия, според него, е в периода 2030-2035 г. Поетапно трябва да извадим от експлоатация въглищните централи, като същевременно ги заменим с парогазови централи. Тази идея по-рано бе спомената и от вицепремиера Томислав Дончев.

Според енергийния експерт и депутат от БСП проф. Таско Ерменков, България не може да си позволи да затвори въглищните централи до 2035 г., защото това ще предизвика национална катастрофа. Правителството трябва да убеди в това Европейската комисия в нецелесъобразността на едни подобни действия, посочи Ерменков.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският свободен университет с гореща линия за психологическо консултиране

От днес – 1 април, на сайта на Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ е разкрита гореща линия за психологично консултиране на студенти, преподаватели и приятели на Университета. Екип от 20 доброволци от магистърските програми „Психологично консултиране“, „Психология и психопатология на развитието“, „Приложна психология“ , както..

публикувано на 01.04.20 в 12:32

Община Генерал Тошево подпомага в домашна среда 49 потребители

От днес до края на годината община Генерал Тошево осигурява персонална грижа в домашна среда за 49 потребители на услугата. Средствата са осигурени от Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“, съгласно сключен договор с Агенцията по заетостта. По програмата Община Генерал Тошево е назначила 23 лица на позицията „домашен..

публикувано на 01.04.20 в 12:20

Раздадоха над 9000 маски в автобусите на градския транспорт във Варна

Повече от 9000 маски за еднократна употреба са раздадени на пътници, ползващи обществения транспорт във Варна от 28-ми март досега, съобщиха от "Градски транспорт" ЕАД. Те са осигурени от Община Варна, с цел превенция както за пътниците, така и за шофьорите и контрольорите. Всички превозни средства на дружеството получиха от общината..

публикувано на 01.04.20 в 12:13

Петър Краевски: Смехът лекува, намалява болката и гони депресията

Известният поет и автор на сатирични книги, както и радиоводещ в Българското национално радио Петър Краевски смята, че само хуморът може да ни спаси в извънредната ситуация. "Смехът повишава имунитета. Той наистина лекува - намалява болката и гони депресията" , коментира в интервю за Радио Варна Краевски. С него в Деня на хумора и шегата за..

публикувано на 01.04.20 в 12:05

Индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания ще се прави по телефона по време на извънредното положение

При подготовката на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания служителите на дирекциите „Социално подпомагане“ ще провеждат интервю по телефона с тях или с техен законен представител. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, които бяха одобрени от правителството. Измененията..

публикувано на 01.04.20 в 11:24

В Бургас с мобилно приложение оптимизират спазването на задължителната карантина

Община Бургас е разработила мобилно приложение, в което ежедневно ще се въвеждат имената и адресите на всички лица, поставени под задължителна карантина. То ще се администрира едновременно от трите институции – Община Бургас, РЗИ-Бургас и ОД на МВР – Бургас.        Целта е да се оптимизират дейностите по контрол за спазване на карантината..

публикувано на 01.04.20 в 10:54

Хуморът - вечната стратегия срещу стреса

Българите имаме добро чувство за хумор и сме запазили топлината в отношенията си в много висока степен и дори виртуално, тези два фактора продължават да ни помагат да се справяме и да поддържаме достатъчна устойчивост - те са и това, което ще продължи да ни крепи, заяви психологът  доц. Маргарита Бакрачева  пред БТА.  Усмивката, а особено..

публикувано на 01.04.20 в 10:22