Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България си спомня за гибелта на Апостола днес

Снимка: БГНЕС

С панихида и общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски в Добрич ще бъде отбелязана 147-ата годишнина от гибелта на революционера. На мемориала ще бъдат положат венци и цветя в 11 часа. Възпоменателна тематична проява под мотото "Поклон, Апостоле" се провежда днес и пред паметника на Левски в Силистра. Държавен културен институт  "Двореца" в Балчик организира дискусия с родственицата на Левски–Христина Богданова. Срещата с нея започва в 11:30 ч. в Каменна зала на културния център.

Във Варна и Бургас възпоменателните церемонии са утре. В 10 часа варненската общественост се събира пред барелефа на Апостола при спирка "Явор", а час по-късно ще бъде отслужена заупокойна молитва пред паметника в Морската градина. Тържественият ритуал ще събере бургазлии в 11.30 ритуалът ще започне пред паметника на Васил Левски в Морската градина в Бургас.

На днешния 18.02 се навършват 147 години от обесването на Васил Левски. Апостолът на свободата е обесен на 6 февруари по стар стил през 1873 г. Традиционно отбелязваме годишнината на 19 февруари.

Васил Левски създава Вътрешната реовлюционна организация и разработва мрежа от комитети по места с цел организиране на въстание срещу Османската власт. Крайната му цел е по този начин да бъде привлечено международно внимание и българският национален въпрос да се превърне в част от по-големия Източен въпрос, който беше в обектива на Великите сили през XIX век. Историческият опит на сърби, гърци и румънци по пътя на свободата го карата да смята, че българската освободителна кауза ще има успех ако бъде интернационализирана.

Васил Левски прави две обиколки из страната. На 27 декември 1872 г. той е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София. Левски е осъден на смърт чрез обесване. Със специална султанска заповед на Абдул Азис смъртната присъда на Апостола е потвърдена и  изпълнена на този ден в околностите на тогавашна София. Мястото на обесването е било в района на площада, където днес се издига неговият паметник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29