Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лондон с планове да намали евтината работна ръка от Европа

3
Снимка: Атина Димитрова

Британското правителство в сряда се изправи срещу силна негативна реакция заради новите си планове за имиграцията след Брекзит, които са предназначени да намалят „евтината работна ръка от Европа“ в полза на висококвалифицираните англоговорещи, предаде АФП.

Системата, базирана на точки, трябва да започне да действа на 1 януари 2021 г. и бе обявена като „завръщане на контрола“ над границите на Великобритания - ключово искане на антиевропейските привърженици на Брекзит.


Вътрешният министър Прити Пател нарече мащабните реформи "твърди и справедливи" и заяви, че те ще улеснят получаването на визи за по-висококвалифицираните работници и по-трудно за мигрантите с ниска квалификация.

"Трябва да изместим фокуса на нашата икономика от разчитането на евтината работна ръка от Европа и вместо това да се концентрираме върху инвестициите в технологии и автоматизация", каза тя.

Плановете са най-голямата промяна в имиграционната политика за 50 години и ще преминат през парламента, където премиерът Борис Джонсън има удобно мнозинство.

Но консервативното правителство беше обвинено, че не е успяло да оцени въздействието на реформите върху икономиката, докато предприятията, които силно разчитат на чуждестранната работна ръка, поставят под въпрос осъществимостта на политиката.

Основната опозиционна Лейбъристка партия заяви, че зависимостта на някои сектори от чуждестранните работници ще принуди правителството да направи многобройни изключения, което прави новите правила "безсмислени".

Говорителят за вътрешните работи Даяна Абът нарече плана на правителството „система за праг на заплатите“, която ще засегне и без това намиращия се под силен натиск държавен здравен сектор и сектора на социалните грижи.

„Ако всички те са с краткосрочни визи, ще дойдат само най-отчаяните работници и ще имат ефект от създаването на неравнопоставена работна сила“, каза Абът.

Кистин Жардин от либералните демократи заяви, че политиката се „основава на ксенофобия, а не на социалните и икономическите нужди на нашата страна“.

"Твърде много фирми вече се борят да наемат работниците, от които се нуждаят. Сега торите искат да спрат да наемат всички, освен най-високоплатените служители от чужбина", каза Кристин Жардин.

Плановете не засягат тези 3,2 влн. Европейски граждани, които вече са кандидатствали да останат във Великобритания по силата на официална схема.

Предложението за промяна изисква всеки чуждестранен работник да спечели 70 точки, за да отговаря на изискванията и определен брой точки за всяка квалификация или умение.

Максимум 20 точки се присъждат за бъдещите мигранти, които ще печелят най-малко 25 600 британски лири (30 820 евро), а няма точки за тези, които ще изискат минимум от 20 480 британски лири.

Двадесет точки отиват и за хора с „подходящо ниво на умения“ и още 20 за тези, които говорят английски „на необходимо ниво“.

Сегашният праг на заплата за квалифицирани мигранти във Великобритания е 30 000 британски лири.

Хората, които имат работа „с недостатъчна квалификация“, също ще печелят 20 точки, и между 10 или 20 точки за докторантура в различни области.

Като цяло правителството заяви, че целта е "намаляване на общия брой на миграцията" - друго искане на привържениците на Брекзит- но не даде число за очаквания спад.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

28 март. Часът на земята 20.30-21.30. Без осветление.

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март (събота) заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч. По този начин заедно ще покажем, че въпреки сериозното предизвикателство, пред което сме изправени днес, ние оставаме обединени около каузата да опазим..

обновено на 28.03.20 в 06:52

Easy like... петък следобед във Варна (снимки)

Следобед е, късен следобед във Варна. И е петък. Денят, в който знаем много добре, че идват съботата и неделята. Уикендът, в който сме свободни и можем да се разхождаме сред природата, да побягаме на чист въздух или просто да се насладим на морския бриз. Петъкът в извънредно положение обаче изглежда по-различен. Такъв го видя фоторепортетът на Радио..

публикувано на 27.03.20 в 15:51

Фермер: животните са живи-хранене, обслужване, доене продължават

Извънредното положение и мерките, които се вземат у нас за ограничаването на разпространението на коронавируса, удариха сериозно малкия и средния бизнес. Земеделците и животновъдите също пострадаха, защото не могат да реализират продукцията си. Особено малките предприемачи, които до сега разчитаха на фермерските пазари. Данаил Николов..

обновено на 27.03.20 в 14:28

Отбелязваме Часа на Земята 2020 с международен онлайн концерт

WWF призовава да останем вкъщи, обединени около каузата за опазването на нашия общ дом – Земята Тази година Часът на Земята ще се проведе при максимални мерки за сигурност. Във връзка с въведеното извънредно положение, 13-ото поредно издание на най-мащабната глобална инициатива за опазване на природата за първи път в историята ще..

публикувано на 27.03.20 в 13:10

Мобилните чешми във Варна вече се ползват /снимки/

Община Варна ябяви, че постави на различни места в града 20 мобилни чешми. Така гражданите ще могат по улици и пазари на ключови места да  мият и дезинфекцират ръцете си. Чешмите се поставят на  обществени места поетапно - ще има на пазар Чаталджа, на Синия пазар, Козирката и др Фоторепортерът Румен Сарандев видя, че на Кооперативния пазар..

публикувано на 27.03.20 в 12:04

Бизнесмен от Варна: Очаквам да приключи сивата икономика.

Как реагира бизнесът на ситуацията и какви ще бъдат последствията според Младен Станев от Варна. Той работи в сферата на сладкарството и хлебопроизводството. Работи с екип от 20 души, за които перспективата не е много оптимистична. До момента Станев е снабдявал училищата по програмата "Училищен плод и мляко". Какво се случва обаче днес,..

публикувано на 27.03.20 в 08:15

Съвети срещу пневмония

В разгара на пандемията от коронавирус при по-голяма част от заразените преболедуват леко. При част от случаите, обаче, се наблюдават по-тежки състояния, придружени с кашлица и повишена температура. Това би могло да доведе до развитието на пневмония, която може да бъде особено опасна при по-възрастните...

публикувано на 26.03.20 в 18:00