Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон с планове да намали евтината работна ръка от Европа

3
Снимка: Атина Димитрова

Британското правителство в сряда се изправи срещу силна негативна реакция заради новите си планове за имиграцията след Брекзит, които са предназначени да намалят „евтината работна ръка от Европа“ в полза на висококвалифицираните англоговорещи, предаде АФП.

Системата, базирана на точки, трябва да започне да действа на 1 януари 2021 г. и бе обявена като „завръщане на контрола“ над границите на Великобритания - ключово искане на антиевропейските привърженици на Брекзит.


Вътрешният министър Прити Пател нарече мащабните реформи "твърди и справедливи" и заяви, че те ще улеснят получаването на визи за по-висококвалифицираните работници и по-трудно за мигрантите с ниска квалификация.

"Трябва да изместим фокуса на нашата икономика от разчитането на евтината работна ръка от Европа и вместо това да се концентрираме върху инвестициите в технологии и автоматизация", каза тя.

Плановете са най-голямата промяна в имиграционната политика за 50 години и ще преминат през парламента, където премиерът Борис Джонсън има удобно мнозинство.

Но консервативното правителство беше обвинено, че не е успяло да оцени въздействието на реформите върху икономиката, докато предприятията, които силно разчитат на чуждестранната работна ръка, поставят под въпрос осъществимостта на политиката.

Основната опозиционна Лейбъристка партия заяви, че зависимостта на някои сектори от чуждестранните работници ще принуди правителството да направи многобройни изключения, което прави новите правила "безсмислени".

Говорителят за вътрешните работи Даяна Абът нарече плана на правителството „система за праг на заплатите“, която ще засегне и без това намиращия се под силен натиск държавен здравен сектор и сектора на социалните грижи.

„Ако всички те са с краткосрочни визи, ще дойдат само най-отчаяните работници и ще имат ефект от създаването на неравнопоставена работна сила“, каза Абът.

Кистин Жардин от либералните демократи заяви, че политиката се „основава на ксенофобия, а не на социалните и икономическите нужди на нашата страна“.

"Твърде много фирми вече се борят да наемат работниците, от които се нуждаят. Сега торите искат да спрат да наемат всички, освен най-високоплатените служители от чужбина", каза Кристин Жардин.

Плановете не засягат тези 3,2 влн. Европейски граждани, които вече са кандидатствали да останат във Великобритания по силата на официална схема.

Предложението за промяна изисква всеки чуждестранен работник да спечели 70 точки, за да отговаря на изискванията и определен брой точки за всяка квалификация или умение.

Максимум 20 точки се присъждат за бъдещите мигранти, които ще печелят най-малко 25 600 британски лири (30 820 евро), а няма точки за тези, които ще изискат минимум от 20 480 британски лири.

Двадесет точки отиват и за хора с „подходящо ниво на умения“ и още 20 за тези, които говорят английски „на необходимо ниво“.

Сегашният праг на заплата за квалифицирани мигранти във Великобритания е 30 000 британски лири.

Хората, които имат работа „с недостатъчна квалификация“, също ще печелят 20 точки, и между 10 или 20 точки за докторантура в различни области.

Като цяло правителството заяви, че целта е "намаляване на общия брой на миграцията" - друго искане на привържениците на Брекзит- но не даде число за очаквания спад.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дворът на МБАЛ

Екип от млади хора представя места във Варна, които биха могли да се превърнат в кътове за отдих

Екип от млади хора показват всеки понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“ различни пространства във Варна, които ако се облагородят, могат да се превърнат в прекрасна зона за отдих, за игри и разходки за варненци. Такива локации има в целия град, сподели за Радио Варна арх. Максим Недков, който заедно с екипа на дрона "Морско око" показва от..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за лечение в Барселона

Следващият репортаж е зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира. Дима има нужда от..

публикувано на 27.03.24 в 16:46

Варненци последваха примера на румънеца, който чисти България

Варненци, обединени в група, която подкрепя инициативата "Румънец чисти България", почистиха детската площадка на улица "Радост"  в квартал "Младост" във Варна и боядисаха пейките. В акцията участват и деца. Това съобщи Борислав Пенчев, който е част от инициативата. Габриел е гражданин на нашата северна съседка, женен е за варненка. Семейството живее..

публикувано на 27.03.24 в 16:15

Българският таратор е на четвърто място сред най-добрите студени супи в света

Тараторът е четвъртата най-вкусна студена супа в света , според класацията на сайта TasteAtlas. В текста под снимката, от световното кулинарно издание описват традиционните съставки на таратора, както и че той има много разновидности в различните региони на страната. "Някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 06:25

Вместо крадеца дарител "върна" отскубнати пролетни цветя от училищна градинка в Балчик

„За трета поредна година "доброжелатели" отскубват и си присвояват пролетните цветя от градинката на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Балчик, която радва и всички граждани. Този път извършителят е засечен от камерата на училището... Призоваваме го да възстанови цветята тази вечер...  Ще изключим камерата на входа на училищната сграда, за да може да..

публикувано на 26.03.24 в 14:50