Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До една година стартира новата акредитация на вузовете

Снимка: БГНЕС

До 3-4 месеца ще бъдат формулирани политиките на висшите училище, каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев по повод приетите преди седмица промени в Закона за висшето образоване.

Те предвиждат въвеждането на нов модел на управление на висшите училища, който цели да има ясни отговорности пред ръководствата им, прозрачност и отчетност.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ министър Вълчев посочи кои са най-важните стъпки.

„Предвиждаме изготвянето на списък със стратегически цели и задачи, а и политики на всяко едно висше училище. Сега предвиждаме своеобразни образователни одитори в Националната агенция за оценяване и акредитация“, каза той.

По думите му основните промени няма да дойдат само от закона, но и от новата методика, която трябва да приеме Националната агенция по оценяване и акредитация.

„До една година ще започне акредитацията по новия начин - всички професионални направления по едно и също време. Новата методика се надявам да бъде приета в следващите няколко месеца. До три-четири месеца ще формулираме политиките на висшите училища заедно с академичните ръководства, договорите за управление на ректорите, които се надяваме малко да им променят стимулите - те трябва да са съотговорни вътре към академичната общност, с мандатната програма, с това, което са обещали“, обясни просветният министър.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Парад на лалета

Виртуален парад на лалетата чакаме от Балчик

След Великден, до края на месец април Университетска ботаническа градина Балчик ще бъде готова да представи на заинтригуваната, но ограничена от епидемичните мерки, публика виртуална разходка и видеа. Те ще бъдат поместени на фейсбук https://www.facebook.com/universitybotanicgardens/ и интернет страницата на градините..

публикувано на 10.04.20 в 14:03

Земеделски производител от Ливан дари лавандула на балчишко село

500 броя растения лавандула ще красят Сенокос след дарение на земеделски производител. Той е от Ливан, казва се Джимил Митри и от четири години отглежда маслодайни насаждения край балчишкото село. Ще засадим лавандулата пред пенсионерския клуб и алеите на Сенокос, благодарен е кметът на селото Красимир Георгиев. Джамил Митри..

публикувано на 10.04.20 в 13:00

С люти чушки против люти вируси

Най-свирепата част на чушките е вътрешната им ципа. Анализите показали, че лютите чушки са истинска съкровищница на редица полезни за организма вещества – въглехидрати, протеини, витамини (А, В1, В2, В6, С, Е) и минерали (желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор).  Три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото цял килограм лимони! Може..

публикувано на 10.04.20 в 09:15

Лалета и дървета цъфтят в Морската градина на Варна

Над   50 000 холандски  лалета вече са разцъфтели в Морската градина във Варна видя репортер на Радио Варна. Това  потвърди и Стоян Аргиров - директор на общинско  предприятие „Управление на проекти и озеленяване” . Даниела Стойнова разговаря с него и за зацветяването през летния сезон, както и дали продължава паспортизацията на дърветата с..

публикувано на 10.04.20 в 08:05

Психологът предупреждава: Страхът може да разболее повече от който и да е вирус!

По цял ден разговарям с уплашени хора, за това искам да кажа, че страхът може да разболее повече от който и да е вирус, каза за Радио Варна психологът Дарина Трайкова. Това трябва да се разбере, каза тя и допълни, че хората трябва да контролират този страх, който се преекспонира в тях. Той е нормална защитна реакция, мобилизира да се справим с всяка..

обновено на 09.04.20 в 16:28

Ветеринарят Кристина Иванова: Домашните любимци не са заразни

"Не изхвърляйте домашните си любимци, защото не са заразни". Това подчерта в интервю за Радио Варна ветеринарният лекар Кристина Иванова. Поводът за тази констатация е решението на много българи, подведени от разнообразни информации, някои от които - неверни, че кучетата и котките са преносители на COVID-19. "Достатъчно е само да измиете лапичките..

публикувано на 09.04.20 в 13:45

Работа вкъщи - как да се организираме, за да избегнем разсейването

Дистанционната работа, позната още като home office или най-вече с по-всеобхватното понятие remote, e като всяка друга работа. Особено когато свикнеш с нея и тя се превърне в част от живота ти. В това е убеден Ивайло Цонев, който вече 15 години, с кратки прекъсвания от общо около 4 години, работи по този начин. Понякога за хора от..

публикувано на 09.04.20 в 10:54