Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Басейнова дирекция дава на Прокуратурата случаите с мидените ферми

Това са първите случаи на мидени ферми, чиито титуляри не магат да бъдат открити, коментира за Радио Варна Ценка Василева, „Връзки с обществеността“ на Басейнова дирекция за Черноморски район. В тези два случая Дирекцията, която е контролен, а не разследващ орган, е изискала съдействие от МВР и Районна прокуратура-Царево за проверка по компетентност и за установяване на наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, каза Василева.

Припомняме, че служители на Басейнова дирекция Черноморски район и Изпълнителната дирекция по рибарство и аквакултури провериха с патрулен катер състоянието на две мидени полета в акваторията на Черно море, южно от Маслен нос в близост до Приморско. Проверката е предизвикана след сигнал от рибари за замърсяване в морето и бреговете причинено от изоставени мидени ферми около Маслен нос. При огледа е констатирано, че конструкциите и на двете съоръжения са накъсани с потънали въжета и множество разпилени буйове както във водата, така и на сушата. Двете мидени полета са били експлоатирани от фирмите "Шато" ЕООД и "Морски дарове" ООД информираха от БДЧР.

Разрешителното на първата фирма е изтекло през юли миналата година. Още тогава при извършван контрол съвместно с ИАРА било установено наличие на разкъсани линии. В тази връзка БДЧР е издала предписание на фирмата за цялостно демонтиране на съоръжението, което е в процес на връчване по реда на Административно процесулния кодекс /АПК/, поради невъзможност да се открие титулярът.

Втората мидена ферма е с действащо разрешително. При извършен през 2019 година контрол съвместно с ИАРА на същата е издадено предписание за маркиране на разрешената площ, което е в процес на връчване по реда на АПК, поради невъзможност да се открие титулярят. След откриване на лицата БДЧР ще предприеме съответните административни и наказателни мерки.

 

 
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоянка Георгиева от транспортна компания в Балчик

Транспортният бранш се съживява

От средата на май автобусите от Северното Черноморие за столицата подновиха курсове, възстановена е само сутрешната линия. „В момента се изпълнява линията в 8,00 ч. сутринта, тръгваща от Шабла – Каварна (8,30 ч.) – Балчик (8,55 ч.) – София“, съобщи Стоянка Георгиева от офиса на транспортната компания “Юнион Ивкони” в Балчик. По-нататък ще..

публикувано на 26.05.20 в 11:36

Църквите в Гърция отбелязват Възкресение Христово

ърквите и манастирите в Гърция се подготвят тази вечер да отбележат Възкресение, което беше забранено по време на празниците като част от мерките срещу коронавируса. Гръцките духовници призоваха да се спазват всички противоепидемични мерки. Украсяват църквите и манастирите в Гърция за празника тази вечер. Във всички църковни..

публикувано на 26.05.20 в 11:12
Личните лекари във Велики Преслав са в защитни костюми.

Хиляда лекари ще кажат какви проблеми имат заради COVID-кризата

Български лекарски съюз стартира национално социологическо проучване сред лекарите, което е първо по рода си от десетилетия. Проучването е анонимно и включва 21 въпроса. То ще бъде направено чрез телефонна анкета, сред 1000 лекари от цялата страна и от всички..

публикувано на 26.05.20 в 11:06

Пролетно зацветяване в район "Приморски"

Всяка година в края на април и през май започва така нареченото пролетно зацветяване на декоративни фигури на места за обществено ползване и по обекти на пътната инфраструктура. Обръща се специално внимание на сезонните и многогодишни видове. В последните 3 години е налице тенденцията така оформените декоративни площи постепенно да се се..

публикувано на 26.05.20 в 11:03

Издирват шофьор, блъснал майка с дете във Варна

Шофьор блъсна майка и 6-годишното й дете и избяга от мястото на произшествието. Инцидентът е станал на кръстовището на  бул. "Цар Освободител" с ул. "Ана Феликсова", тази сутрин, около 9,20 ч., съобщават от пресслужбата на полицията. Водачът е управлявал л.а. "Пежо 607", бял на цвят. Майката и детето са откарани в болница, контактни, по..

публикувано на 26.05.20 в 10:25

Ресторантьори от Северна Македония на протест с музика, искат отваряне на заведенията

Очаква се днес министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче да съобщи решението на правителството дали да бъдат отворени ресторантите и кафенетата в страната , съобщават македонските медии. Търпението на собствениците на заведенията за хранене е на изчерпване, още повече че един след друг обекти в страната се отварят, но не и..

публикувано на 26.05.20 в 10:08

Спортните занимания за непълнолетните от днес са разрешени

От днес се разрешават индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст. Разрешени са и на закрито, и на открито. Тези занимания не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика . Разрешени са и индивидуалните спортни занимания на закрито и на открито, без състезателен характер и без публика.

публикувано на 26.05.20 в 09:47