Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Грузия: вкусна и различна

Пъстра, красива, омагьосваща, но и непозната и различна е днешна Грузия, а най-голямото й богатство са хората.

Преминали през различни кръговрати в историята си, грузинците са запазили чувството си на принадлежност и дълг към родната земя, към културата и нравствеността си, осланяйки се на миналото, ясно стъпили в настоящето и вперили поглед към бъдещето.

Във всеки гост на тази малка кокетна страна остава вълнението от безкрайните планински хоризонти, морски пейзажи, архитектурни шедьоври. Остава приятното чувство от разходката по цветните, тесни и пренасящи в друга епоха улички на стария Тбилиси, от аромата на червеното грузинско вино, от "неприлично" вкусната храна.


Истинска наслада обаче е компанията и гостоприемството на местните домакини, за които гостът е Бог, както те самите казват. Ще те посрещнат с широко отворени обятия, препълнени трапези, винаги пълни чаши и безкрайни наздравици.

Всяко посещение в Грузия трябва да започне с ароматно вино и вкусно хачапури, грузинска пита със сирене. Добавяме и чакапули - месо, варено с естрагон, кориандър, праз, джанки и планински билки.

На грузинската софра често ще видим и хинкали - сочни кнедли от месо, направени да се консумират с ръка, като се използва специална техника, която може да се научи само в Грузия. Не може да не опитаме и различните им разядки и сирена, включително и пропито с вино сирене. За десерт задължително подслаждаме с чурчхела - ядки, нанизани на дълги низове и гъсто покрити с плодов сироп.

Традиционната грузинска вечеря не може да мине без наздравици.

Дори си имат майстор на тостовете - тамада. Задължително пият за мира, за дружбата, за родителите, за мечтите, за любовта, за децата, за Грузия, а в нашия случай и за България.

Според Мириам Квривишвили, ръководител на Националната туристическа администрация на Грузия, напоследък се забелязва тенденция за увеличаване месечно на европейските туристи, както и на тези от Близкия Изток - Саудитска арабия, Обединени арабски емирства, Оман и др, съобщава БТА. 

На едно място могат да се видят хора от Европа, Близкия Изток и САЩ, казва Квривишвили. По думите й Грузия е добра дестинация за туризъм през четирите сезона на годината. Подходяща е за млади двойки, група младежи, семейства, хора, търсещи отдих, обичащи приключения, интересуващи се от история и култура, вино-любители.

Най-посещаваният регион в Грузия е Кахети.

Той е образуван през 90-те години от историческата провинция Кахетия и малката планинска провинция Тушети. Регионът е известен с производството на вино, килими и традиционна храна, както и с красиви пейзажи и исторически паметници.

Всичко това откриваме в "Града на любовта" Сигнахи - романтичен исторически град, обграден с крепостна стена от 18 век. Той е един от най-малките в страната, с около три хиляди души население. Създаден е през 18 век от цар Ерекли Втори като убежище за населението срещу персийската атака. Бил е един от водещите търговски центрове на Грузия през 19 век.

По-голяма част от къщите му датират от 17 в.,18 в. и 19-ти век, а голяма част от четирикилометровата защитна стена все още се стои. Превърнал се е в културна дестинация и известен с местните винопроизводители, родно място на артисти, творци и други образовани грузинци.

Сред тях е и художникът Нико Пиросмани, чиято история е възпята в песента "Милион червени рози" на Алла Пугачова.

Пиросмани бил самоук, беден, рисувал картини, за да се изхранва. Световна слава получил след смъртта си.

Според легендата видял на афиш певицата на шансони, танцьорката и актриса от парижкия театър на миниатюрите "Бел Вю" Маргарита дьо Севр и се влюбил в нея.

Тогава нарисувал и прочутата си картина "Актрисата Маргарита". А след като чул и изпълненията й на концерт, на рождения си ден, Пиросмани продал къщата си и цялото имущество и с получените пари изкупил всички налични цветя в града. Девет файтона с цветя били изпратени към дома на Маргарита дьо Севр. Голяма колекция от творби на художника днес се съхранява в музея в Сигнахи. Картините му струват милиони долари.

Сигнахи обаче се свързва с любовта и по друга причина. В града се намира Дворецът на бракосъчетанията. Отворен е 24 часа, 7 дни в седмицата и в него по всяко време двойки могат да сключат брак. Романтичната атмосфера се засилва от малките стръмни, но цветни улички, кокетните хотели и къщи за гости.

В район Кахети се намира и село Цинандали, известно с имението и историческата изба, която някога е принадлежала на аристократичния поет на 19-ти век Александър Чавчавадзе (1786-1846). Къщата-музей често е домакин на различни изложби на видни грузински и чуждестранни художници.

Заобиколена е от красив парк с нестандартно и интересно разположение с комбинация от естествени и декоративни градини, които заемат 18 хектара.

Такава е Грузия - пъстра, романтична, но и модерна, за някои - непозната, а за други - различна.
Грузия е добре да се опознава, пътувайки с лека кола. Така твърдят двама запалени пътешественици: Юлиян Варимезов и Станиела Христова.
А какви са причините за този избор споделят пред Ваня Славова:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добруджанската певица Дойка Добрева - история, достойна за роман...

И от микрофона на радиото се разнасят нейните песни, преминават срутените вече гранични огради, тихо се стелят над сгушените добруджански села и изпълват с радост душите на отрудените селяци – братя и сестри от родната земя... Ето така през 1943 г., в рубриката „Тия, които слушаме по радиото“ във вестник „Радио-свят“, бр. 295 от 18 юни, авторът..

обновено на 07.04.20 в 19:40

Д-р Константин Герганов: Лекарят е лекар навсякъде и по всяко време

Работим както обикновено. Пациентите имат своите нужди и няма как да не ги обслужваме, когато се обръщат към медик. Спазваме съответните предпазни мерки, но лекарят си е лекар винаги и на всяко място. И на улицата, и вкъщи и навсякъде по света, където е поставен той си остава лекар. Няма бивш лекар. В световния ден на здравето и..

обновено на 07.04.20 в 11:39

Книгата е добра възможност!

Едно от емблематичните варненски издателства също изпитва затруднения във време на криза. Работата е редуцирана, повечето от книжарниците не работят. Издателската къща ще се възползва от някои икономически мерки, предложени от правителството. Включва се и в националната инициатива "Купи една книга". Управителят Наско Якимов смята, че всеки..

публикувано на 06.04.20 в 15:59
Милко Божков на откриването на изложбата в галерия

Картини чрез поезия в рамките на Милко Божков

Милко Божков е роден 1953 г. в с. Ресен, В. Търновско . През 1972 г. – завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. – "Живопис" в НХА. Автор на над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люкембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Над 100 участия в групови изложби и биеналета на живописта и..

публикувано на 05.04.20 в 10:38

Бюджетът на Община Варна е под натиск заради кризата

Бюджетът на Варна е под силен натиск заради кризата с COVID-19, Общината финансира много мерки, свързани с дезинфекцията на обекти в града, на етажната собственост, произвеждат се на място дезинфектанти, маски, кислородна вода, вече са раздадени над 50 000 безплатни маски в  градския транспорт и пред големите магазини. Това заяви за Радио..

публикувано на 04.04.20 в 13:48

"КултураВирус" заразява със свеж дъх душите на хората

Извънредното положение създава възможности за креативни идеи у хората. Такъв е случаят и с актьора Георги Кацарски, който заедно със своите приятели Катерина Габерова и Елина Дашина създават идеята за културно пространство с името „КултураВирус“ в социалната мрежа Facebook. Катерина е моралната подкрепа, а Елина е „дясната ръка“ на актьора в това..

обновено на 04.04.20 в 11:15

Как се правят филми с гарантиран успех

Предприемач не само не уволнява работници, но се опитва да им вдъхва кураж по време на кризата. Това е основният сюжет в новия документален филм на режисьора Стилиян Иванов със заглавие „Животът като епидемия” . Само за няколко дни филмът има близо 100 хиляди гледания в социалните мрежи и каналите за видео споделяне. За много голям кръг хора,..

обновено на 03.04.20 в 10:59