Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-богатите загубиха 139 млрд. долара заради коронавируса

Най-богатите хора в света загубиха 139 млрд. долара заради страховете на фондовата борса, че коронавирусът ще удари световната икономика, предаде агенция „Блумбърг“.

Това е най-голямата загуба за най-заможните хора от класацията на „Блумбърг“ от октомври 2016 г., когато тя започна да се съставя.

Генералният директор на групата компания LVMH Бернар Арно и собственикът на „Амазон“ Джеф Безос са обеднели с над 4,8 милиарда долара всеки. Притежателят на „Зара“ Амансио Ортега е загубил 4 милиарда долара, а Марк Зукърбърг – 3,48 милиарда долара. Състоянието на останалите милиардери от първата десетка е намаляло с най-малко 2,3 милиарда долара.

Американските фондови индекси завършиха търговията в понеделник със спад от над 3%. Инвеститорите са обезпокоени от мащабите на разпространението на коронавируса, защото бумът на заболяването и карантинните мерки представляват заплаха за икономиката на Китай и целия свят.

„Пазарът подцени ситуацията с коронавируса. Сега вече е ясно, че той нанесе огромни щети на китайската икономика и не е ясно, кога тя ще се възстанови. В тази връзка върви разрушаването на многобройните глобални търговски вериги, свързани с Китай. Неяснотата е огромна. Кога ще излезем от ситуацията и как ще стане това, не е ясно“, коментира експертът от американския институт CSIS Скот Макдоналд.

Пекин информира СЗО за появата на коронавируса в град Ухан на 31 декември 2019 г. Броят на заразените в Китай достигна 77 658 души, общият брой на починалите – 2 663, броят на новите случаи на заразяване за денонощие достигна 508. В Южна Корея броят на заразените е почти 900, в Италия вчера те бяха 229 души, в Иран – около 60. В Япония броят на заболелите нарасна до 850, от тях 691 души са пътници или членове на круизния лайнер Diamond Princess, намиращ се в пристанището на Йокохама.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12

Мотосезонът във Варна - официално открит

Близо 2000 мотористи от цяла България присъстваха на откриването на новия мотосезон във Варна. В този час те преминават по улиците на Варна, за да отбележат началото на сезона, което винаги е през този месец. Кметът на града Благомир Коцев, придружен от заместника си по обществен ред и сигурност Илия Коев, също дойдоха на моторите си, за да..

публикувано на 13.04.24 в 12:34

Зимен и летен фестивал "Шабла и птиците" предстои тази година

В края на лятото и в началото на зимата Шабла ще бъде домакин на два фестивала, посветени на птиците и природата. Първият фестивал е вече добре познатият и превърнал се в любим за жителите и гостите на морската община „Фестивал на хвърчилата“, който ще се проведе в рамките на два дни – 31 август и 1 септември. Вторият фестивал е „Вятър, птици,..

публикувано на 13.04.24 в 11:00

"Великденска плетеница" във Варна с над 700 изпълнители от детски и младежки фолклорни ансамбли

Община Варна организира традиционния общоградски фолклорен празник „Великденска плетеница“.  Събитието ще се проведе на 13 април, събота, от 10:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Над 700 изпълнители от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по български танци в училищата ще излязат на сцената. Сред тях са..

публикувано на 12.04.24 в 19:34
Огнян и Зейнеб

Майстори плетат чадъри от тръстика на плажа във Варна

Трима занаятчии от Стралджа, Ямболско са във Варна от началото на април, за да правят плажни чадъри от тръстика /камъш/ по поръчка на различни плажове. Огнян и Зейнеб са брат и сестра. С тях е и съпругът на Зейнеб – Сашо. Тримата са около 60 годишни, а занаятът, който умеят е от прадедите им. От 30 години плетат чадърите и рогозките на много..

публикувано на 12.04.24 в 15:11