Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Дон Карлос" на основна сцена

Дон Карлос - опера от Джузепе Верди.  Начало 19 часа на Основна сцена

Диригент Мартин Пантелеев.
Режисьор Кузман Попов.

Действащи лица и изпълнители:

ФИЛИП II - Деян Вачков,
ДОН КАРЛОС - Валерий Георгиев,
ЕЛИЗАБЕТ ВАЛОА - Габриела Георгиева,
ПРИНЦЕСА ЕБОЛИ - Даниела Дякова,
ТЕБАЛДО - Марилла Гьонги;
МАРКИЗ ПОЗА - Пламен Димитров,
ИНКВИЗИТОР - Гео Чобанов,
МОНАХ - Петър Петров,
ГЛАС ОТ НЕБЕТО - Ирина Жекова,
ГРАФИНЯ АРЕМБЕРГ - Красимира Митева,
ГРАФ ЛЕРМА - Владислав Владимиров.

С участието на окестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

„Дон Карлос“ е опера в 5 действия от Джузепе Верди. Действието се развива в Испания около 1560 г. Операта е написана по поръчка на „Гранд опера“ в Париж, след успеха на други творби на Верди. Жозеф Мери и Камий дю Локл, изработват либрето по сюжета на Шилеровата драма „Дон Карлос“.

За пръв път операта е изнесена в Парижката опера „Гранд опера“ на 11 март 1867. Седемнадесет години по-късно Верди написва по-кратка редакция за Миланската Скала, която и до днес се играе в Италия.

За първи път на българска сцена операта е поставена в София през 1936 г. с диригент Асен Найденов и режисьор Драган Кърджиев.ВИЖТЕ ОЩЕ

Верлен, Ван Гог, Христо Фотев

Имената на тези трима големи в изкуството ще чуете тази вечер в проекта на ДТ „Стоян Бъчваров” „Театърът чете от вкъщи”. 30 март 2020, 19.00, https://www.facebook.com/dramavarna/ . Избра ги Ели Пенчева. Тя е на 23 години. Родена е във Варна. Доскоро е била част от школата на Стоян Радев и Веселина Михалкова Студио „Театър”. В..

публикувано на 30.03.20 в 14:08

Конкурс за поезия, посветен на 140 години от рождението на Йовков

Средношколски конкурс за поезия „Възкресения 2020“ обявява Регионалният исторически музей в Добрич. Той е посветен на 140 години от рождението на Йордан Йовков. В конкурса могат да участват ученици на възраст от 13 до 19 години с до 3 непубликувани стихотворения, като посочат трите си имена, възраст, училище, телефон, имейл и адрес за..

публикувано на 29.03.20 в 16:33

Акордеонистът Димитър Стойков: Здравословна музика е чистата българска народна музика

На 22 март акордеонистът Димитър Стойков навърши 89 години.  Ако го попитате дали му тежат, ще ви каже, че е готов за още толкова. А те, годините, въпреки че не са шега работа, му носят усещането за младост, а духът му на старее. Обичаният музикант смело се отправи към 90-годишния житейски връх.  Аз гледам позитивно. И съм радостен, че успях да..

обновено на 29.03.20 в 16:13

Виртуална изложба "Смешното училище" в Добрич за 1 април

"Смешното в училище" ще бъде показано в карикатури във виртуална изложба за Деня на хумора и шегата - 1 април, съобщават от Младежкия център в Добрич, който организира 17-ото издание на областния конкурс за сегашни и бивши ученици. "Впрочем, конкурсната част отпада, запазваме забавната. Сега имате възможност, докато трябва да стоите вкъщи, да..

публикувано на 29.03.20 в 14:34
Стоян Ганчев

Тракийският певец Стоян Ганчев с нови записи за фонда на БНР

Има много голямо количество, а качеството е малко. Повечето неща са пародия. Това твърди тракийският певец Стоян Ганчев за звукозаписната продукция на народна музика в страната. Повод да го потърся бяха новите му записи с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов , които слушателите на Радио Варна чуха в предаването "Съботна..

обновено на 29.03.20 в 13:04

Онлайн култура - над 50 събития у нас и по света

Списък с над 50 културни онлайн събития е съставило министерството на културата, съобщават от там. Той може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма. Когато културните мероприятия са отменени, много от музеите, театрите, оперите, филхармониите и библиотеките предлагат все повече безплатни..

публикувано на 28.03.20 в 15:48

Честит Световен ден на театъра!

В този ден артистите на ДТ "Стоян Бъчваров" и Държавна опера Варна мислят с благодарност за  всички почитатели на театралното изкуство!  С благодарност за съпричастието екипът разпространи специален видео поздрав  към всички приятели и почитатели с надеждата  по-скоро да се завърне в театъра.  Връх, енигма, мечта или детски спомен -..

публикувано на 27.03.20 в 16:08