Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коронавирус: как да се подготвим за пандемия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма причина да се паникьосвате от възможна пандемия COVID-19. По-добре е да използвате оставащото време, за да се подготвите за нея.

Новият коронавирус COVID-19 (SARS-CoV-2) е глобално предизвикателство, към което трябва да се отнесем с пълна отговорност. Не само лица, но и компании, институти и организации могат да предприемат мерки за повишаване на защитата срещу вируса и да се подготвят за пандемия.

Подготовката за пандемия трябва да се извършва по три направления:

- трябва да се положат усилия за това възможно най-малко хора да бъдат заразени;

- домакинствата трябва да разполагат с всичко необходимо за спешни случаи;

- нарушенията на обществения ред трябва да бъдат предотвратени или сведени до минимум.

Какви мерки ще ви защитят от пренасяна по въздуха инфекция?

Спазвайте дистанция по отношение на заболелите (от един до два метра).

Мийте ръцете си редовно и старателно (най-малко 20 секунди).

Избягвайте прегръдките и ръкостисканията.

Разработете рефлекси за самозащита: натискайте бутона за повикване на асансьора с кокалчето, а не с върха на пръста си.

Избягвайте многолюдни места и масови мероприятия. Определете приоритетите си.

По-рядко докосвайте собственото си лице и лицата на вашите приятели и роднини.

Особено важно: не пипайте с пръсти лигавиците на устата, очите и носа.

Носете ръкавици, ако е необходимо. Сменяйте ги или ги мийте всеки ден.

Кихайте не в шепата, а в сгъвката на лакътя.

Незабавно изхвърляйте използваните еднократни носни кърпички.

Респираторните маски осигуряват недостатъчна защита на здравите хора. Поради дишането маските се овлажняват, така че след 20 минути защитата им престава да действа. Ето защо, носете медицински маски.

Ще помогне ли това да се прекъсне веригата на инфекцията?

Коронавирусите се предават по въздушно-капков път. Разпространението на вируса се случва в гърлото. Оттам вирусът може по-бързо, отколкото от белия дроб, отново да намери изход от организма - например чрез кихане, кашляне или издухване на носа. По този начин вирусът COVID-19 отново може да се появи на повърхности, от които след това може да навлезе в организма на друг човек чрез контактно заразяване или чрез ръце.

Как да се подготвите за пандемия?

В случай на вълна от инфекции могат да възникнат прекъсвания в доставките на продукти в магазините. Опитайте се да се запасите с всичко необходимо, така че в екстремна ситуация да прекарате няколко седмици, без да излизате от дома.

В случай на необходимост, трябва да разполагате с едномесечен запас от важни лекарства, отпускани по лекарска рецепта.

Запасете се с дълготрайни хранителни продукти.

Помислете предварително как можете да защитите приятелите и близките си от инфекция. Възрастните хора и хората с отслабен имунитет особено се нуждаят от вашата помощ.

Предварително организирайте възможности за грижа за болни деца.

Вземете мерки, за да можете да се грижите за болни членове на семейството, без заплаха да се заразите от тях.

Как можете да помогнете на обществото?

Колкото повече хора се опитват да вземат предпазни мерки, толкова по-силно е чувството за общност. Помогнете на другите да организират взаимопомощ! Пациентите, които вече са били заразени с вируса COVID-19, придобиват имунитет срещу патогена. В този случай могат да напускат дома си и да предлагат услугите си, например за предаване на пратки и за закупуване на продукти (БГНЕС припомня, че на 24 февруари агенция ТАСС съобщи за информация на Държавната комисия по хигиена и здравеопазване на Китай относно 195 излекувани, повторно заболели от същия вирус).

Какво да предприемат работодателите?

Те могат да осигурят възможност за работа от разстояние или от вкъщи. По-специално, болни или застрашени служители трябва по възможност да работят от дома. Служителите с остри симптоми на респираторно заболяване (като кашлица или задух), както и тези, които в течение на работния ден покажат симптоми на заболяването, трябва незабавно да бъдат изолирани от колегите и изпратени у дома.

Компаниите трябва да следят за това работните кабинети и жилищните помещения да са добре проветрени и редовно да се сменят филтрите на вентилационните инсталации.

Трябва да се създадат възможности за съблюдаване правилата за хигиена на ръцете - да се обезпечи наличието на сапун и хартиени кърпи, както и салфетки и течност за дезинфекция на клавиатурите.

Помещенията трябва да се почистват редовно, а повърхностите на бюрата – да се измиват.

Служителите, които нямат здравословни оплаквания, но в семействата на които има пациенти с COVID-19, трябва да уведомят своя непосредствен ръководител.

Ръководните служители трябва да определят важните за работния процес позиции и да се погрижат за наличието на служители, които биха могли да заменят техните колеги, ако е необходимо. Отсъствието от работа на един човек в този случай няма да повлияе на работата на цялата компания.

Как да се насрочат командировки и други подобни пътувания?

Работодателите и служителите трябва да се запознават с най-новите препоръки за всяка конкретна дестинация.

Компаниите са длъжни да изискват от служителите си да се изследват за симптоми на остри респираторни заболявания преди пътуване и в случай на наличие на заболяване, да изискват оставане у дома.

Ако служител се разболее по време на командировка, той трябва незабавно да уведоми за това своя началник.
ВИЖТЕ ОЩЕ
А.Попхлебарова

А. Попхлебарова: Всички трябва да си помагаме

Епидемията направи държавните граници несъществуващи   и днес мислим за всичките си познати и приятели по света като за съседи. Всички сме в една обща „лодка“ и трябва да си помагаме, така смята Антоанета Попхлебарова, която основа преди години във Варна Младежката доброволческа организация PTPI „Делфините“. Антоанета Попхлебарова..

публикувано на 03.04.20 в 19:00

Ще следим разпространението на вируси чрез блокчейн

Приложение и онлайн платформа - Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker , което позволява проследяване и предотвратяване на последващо разпространение на заразни и вирусни заболявания разработва варненски технологичен стартъп. Тракерът се базира на блокчейн технологията и позволява запазване на анонимността на потребителите, каза за Радио..

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Кой къде е ? Google показва на властта

Google ще публикува данни за местонахождението на своите потребители по целия свят от днес, за да позволи на правителствата да преценят ефективността на мерките за социално дистанциране, въведени за борба с пандемията COVID-19, заяви техническият гигант. Данните за..

публикувано на 03.04.20 в 13:19

UNICEF с онлайн предизвикателство за родители

Всеки ден, точно в 11 ч. преди обед UNICEF публикува на FB страницата си по едно предизвикателство за родители и деца в условията на самоизолация. Кампанията започна преди броени дни и засега числото на предизвикателствата е заковано на 15, съобщи за Радио Варна Ивайло Спасов, експерт по комуникации в представителството на водещата организация, работеща..

публикувано на 03.04.20 в 10:50

Все повече услуги достъпни с безплатен електронен подпис

От началото на месец април Националният осигурителен институт (НОИ) също дава възможност да си извадим ПИК (персонален идентификационен код) онлайн. За целта е нужен електронен подпис, който от своя страна поне още две седмици може да ползвате безплатно покрай пакета мерки на администрацията да работи все повече дистанционно или поне в..

публикувано на 03.04.20 в 09:55

Виртуални изложби, уроци и концерти организират в Добрич

Младежкият център „Захари Стоянов“ в Добрич организира редица занимания за децата и младежите във виртуалното пространство.         От 16 март тази година и след обявяването на извънредното положение в страната всички преподаватели от центъра решават да не преустановяват контактите си с децата и макар и без жив контакт да продължат да са..

публикувано на 03.04.20 в 09:05

Книгата и детето

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга и рождената дата на един от най-обичаните писатели на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Ако обичат книгите възрастните, голяма е вероятността от малки да са им чели приказки. Бабите и дядовците, които разказват приказки преди следобедния сън на внучето си или майките и татковците, които..

публикувано на 02.04.20 в 18:35