Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тодоров: Перфектното място за живеене е въпрос на гледна точка

"Посока Варна" е новата рубрика на предаването Улица "Събота", в която Олга Добрева ни среща с българите, завърнали се в родината след живот в чужбина. Тя включва историите и на чужденци, избрали България за свой дом - нещо, което виждаме все по-често напоследък.

В първото издание на „Посока Варна“ ви срещаме с Васил Тодоров. Живял в над десет държави през последните 15 години, той решава да се завърне в България. От шест месеца живее и работи във Варна.

Васил завършва Колежа по туризъм в Албена, след което заминава за Франция. След 4 месеца в Алпите се премества да работи на Френската Ривиера. Две години по-късно решава да се качи на круизен кораб - така става част от екипажа на големия туристически лайнер "Максим Горки".

Имах нужда да разширя кръга на пътуването. През тези месеци обиколихме повече от 30 държави и над 30 острова, разказва Васил. 

Основните маршрути на пасажера отвеждат пътешественика до Норвегия и до до Шпицбергерн, най-северния остров на Европа. Там, в хангара Свалбард, са складирани семена от всяко едно растение на света.

Природата на Норвегия завладява Васко и той остава там година и половина. Живее основно в Ставангер и работи в сферата на обслужването за една от петролните компании в норвежката столица. Това, което му липсва, обаче, е слънцето. 

Без слънце се живее трудно и в Ставангер това беше най-голямото предизвикателство, споделя той.   

Поради тази причина Васил заменя не много топлия и приветлив климат в Норвегия със слънчевата Валенсия, където организира турове с колелета. 

Във Валенсия има прекрасни условия за придвижване с велосипед. Целият град е опасан с велоалеи. Обикаляхме забележителности, правехме тапас тур, паейля тур, обяснява той. 

А за условията за колоездене във Варна Васко споделя: Има напредък. За жалост велоалеите не са направени както трябва, но това може да се промени. Инфраструктурата в България е много лоша и това затруднява придвижването с колело.

След престоя си около година и половина във Валенсия Васил Тодоров заминава за Мексико. Отива само за две седмици, но остава 9 месеца и половина и отваря плажен бар заедно с приятелка мексиканка. Природата е невероятна! Бил съм в 63 държави, но природата в Мексико най-много ми хареса, признава той.

Барът се намира в Пуерто Ескондидо, една от топ дестинациите в щата Оахака в югоизточната част на Мексико, любимо място на много световноизвестни сърфисти. Тази част на Мексико обаче не е много безопасна.

Малко по-дива и опасна е тази зона, не е добре регламентирана. Има сериозна престъпност и корупция. Бих казал, че в рая има най-много проблеми. Във всички екзотични държави, в които съм бил, неуредиците изобилстват,не знам дали има някаква зависимост между топлия климат и проблемите, смее се пътешественикът.

А защо се върна в България?

Пообиколих света и видях, че навсякъде има и плюсове, и минуси. Перфектната държава, която търсех, не съществува. В крайна сметка всичко е въпрос на гледна точка, важното е върху какво се фокусираш - ако забелязваш хубавото, ще ти се случват хубави неща.

Васил признава, че още не е свикнал в България, но желанието му е да създаде семейство тук. Вече 6 месеца е на родна земя и си дава още шест преди да вземе решение дали да остане.

Целият разговор на Олга Добрева с Васил Тодоров можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за лечение в Барселона

Следващият репортаж е зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира. Дима има нужда от..

публикувано на 27.03.24 в 16:46

Варненци последваха примера на румънеца, който чисти България

Варненци, обединени в група, която подкрепя инициативата "Румънец чисти България", почистиха детската площадка на улица "Радост"  в квартал "Младост" във Варна и боядисаха пейките. В акцията участват и деца. Това съобщи Борислав Пенчев, който е част от инициативата. Габриел е гражданин на нашата северна съседка, женен е за варненка. Семейството живее..

публикувано на 27.03.24 в 16:15

Българският таратор е на четвърто място сред най-добрите студени супи в света

Тараторът е четвъртата най-вкусна студена супа в света , според класацията на сайта TasteAtlas. В текста под снимката, от световното кулинарно издание описват традиционните съставки на таратора, както и че той има много разновидности в различните региони на страната. "Някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 06:25

Вместо крадеца дарител "върна" отскубнати пролетни цветя от училищна градинка в Балчик

„За трета поредна година "доброжелатели" отскубват и си присвояват пролетните цветя от градинката на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Балчик, която радва и всички граждани. Този път извършителят е засечен от камерата на училището... Призоваваме го да възстанови цветята тази вечер...  Ще изключим камерата на входа на училищната сграда, за да може да..

публикувано на 26.03.24 в 14:50

Днес имен ден празнуват Габриела и Гавраил

На 26 март православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за..

публикувано на 26.03.24 в 09:56

Над 700 души ще получават здравни грижи вкъщи до юли месец

Община Варна предоставя почасови мобилни здравни грижи и социални услуги в домашна среда на хора с увреждания и възрастни. Дейностите са реализират по проект „Грижа в домашна среда“ по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027. Проектът е стартирал от началото на 2023 година. Той се удължава с още три месеца и ще..

публикувано на 25.03.24 в 15:22