Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 10 хиляди българи са под домашна карантина заради съмнения за коронавирус

Д-р Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Между 10 и 15 хиляди са случаите в България на хора, които са под домашна карантина заради съмнения за коронавирус. "Няма да избегнем идването на вируса у нас, вече има първи случи на заразени в съседните ни държави", каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Няма симптоми на коронавирус у никой от пристигналите тази сутрин от Италия ученици от Каварна и техни преподаватели, съобщи още Ангел Кунчев.

Премиерът Бойко Борисов изрази опасение, че има риск да се източи бюджета на НОИ, ако в България се стигне до разпространение на коронавируса. Борисов ще предложи работодателите да плащат първите три дни от болничните, а останалите 11 дни от карантинния период да са за сметка на НОИ
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският свободен университет с гореща линия за психологическо консултиране

От днес – 1 април, на сайта на Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ е разкрита гореща линия за психологично консултиране на студенти, преподаватели и приятели на Университета. Екип от 20 доброволци от магистърските програми „Психологично консултиране“, „Психология и психопатология на развитието“, „Приложна психология“ , както..

публикувано на 01.04.20 в 12:32

Община Генерал Тошево подпомага в домашна среда 49 потребители

От днес до края на годината община Генерал Тошево осигурява персонална грижа в домашна среда за 49 потребители на услугата. Средствата са осигурени от Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“, съгласно сключен договор с Агенцията по заетостта. По програмата Община Генерал Тошево е назначила 23 лица на позицията „домашен..

публикувано на 01.04.20 в 12:20

Раздадоха над 9000 маски в автобусите на градския транспорт във Варна

Повече от 9000 маски за еднократна употреба са раздадени на пътници, ползващи обществения транспорт във Варна от 28-ми март досега, съобщиха от "Градски транспорт" ЕАД. Те са осигурени от Община Варна, с цел превенция както за пътниците, така и за шофьорите и контрольорите. Всички превозни средства на дружеството получиха от общината..

публикувано на 01.04.20 в 12:13

Петър Краевски: Смехът лекува, намалява болката и гони депресията

Известният поет и автор на сатирични книги, както и радиоводещ в Българското национално радио Петър Краевски смята, че само хуморът може да ни спаси в извънредната ситуация. "Смехът повишава имунитета. Той наистина лекува - намалява болката и гони депресията" , коментира в интервю за Радио Варна Краевски. С него в Деня на хумора и шегата за..

публикувано на 01.04.20 в 12:05

Индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания ще се прави по телефона по време на извънредното положение

При подготовката на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания служителите на дирекциите „Социално подпомагане“ ще провеждат интервю по телефона с тях или с техен законен представител. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, които бяха одобрени от правителството. Измененията..

публикувано на 01.04.20 в 11:24

В Бургас с мобилно приложение оптимизират спазването на задължителната карантина

Община Бургас е разработила мобилно приложение, в което ежедневно ще се въвеждат имената и адресите на всички лица, поставени под задължителна карантина. То ще се администрира едновременно от трите институции – Община Бургас, РЗИ-Бургас и ОД на МВР – Бургас.        Целта е да се оптимизират дейностите по контрол за спазване на карантината..

публикувано на 01.04.20 в 10:54

Хуморът - вечната стратегия срещу стреса

Българите имаме добро чувство за хумор и сме запазили топлината в отношенията си в много висока степен и дори виртуално, тези два фактора продължават да ни помагат да се справяме и да поддържаме достатъчна устойчивост - те са и това, което ще продължи да ни крепи, заяви психологът  доц. Маргарита Бакрачева  пред БТА.  Усмивката, а особено..

публикувано на 01.04.20 в 10:22