Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Гроздьово - втора част

38
Снимка: Д.Дончева

Отново сме в село Гроздьово – селото с близо 2 400 души население, с богата история и много паметници, за които разказахме в първата част на предаването "На село" миналата събота. Днес ще чуете за църквата, детската градина, училището и уникалната ботаническа градина на Иван Иванов. Ще чуете и автентична песен от гроздьовския край, която изпяха жените от пенсионерския клуб. Ще разберем защо църквата е изключително важна за селото, какво най-много липсва на местните жители и защо децата на село по нищо не отстъпват на тези в града. Как се приготвя курбан по гроздьовски и колко вино и ракия се изпива в една къща?

Първата ми среща е със семейство Костадин и Кера Налбанчеви. Те са поели грижата за местната църква от деня, в който се връщат да живеят на село – някъде през 2009 година. Преди това са живяли и работили във Варна. Костадин Налбанчев е родом от Гроздьово. Приема членуването в църковното настоятелство като кауза. Първо дядо му е бил в настоятелството на църквата, след това вуйчо му, сега е неговият ред. Полага специални грижи за храма „Светите апостоли Павел и Петър”. Църквата е строена през 1873 година.  От 1900 година до днес гроздьовчани редовно са избирали църковно настоятелство с председател свещеник. Особено ценни за местните жители са запазените в църквата стари книги, в които се водят всички родени в селото, всички кръстени в църквата и тези, които са се венчали там. През 2009-та година храмът е бил в много лошо състояние, разказва Костадин Налбанчев, а в разговора постепенно се включва и съпругата му Кера Налбанчева.



Много неща са били по-различни в миналото - и хората и отношенията. Днес повече от всякога хората на село имат нужда да спазват българските традициите, онези, с които са израснали и които са ги формирали като личности. 


След църквата отидох в детската градина, където вече ме очакваше Димитричка Андреева, старши учител от 1987година. Напълно обновена сграда, ново мебелно оборудване и ремонтирани детски площадки – така изглежда детската градина „Щурче”, в село Гроздьово, община Долни Чифлик. Но докато материалните придобивки се увеличават, децата стават все по-малко, споделя загрижено Димитричка Андреева.  Градината е основана през 1974 година и материалната база днес е в отлично състояние. Проблем е, че младите хора заминават от селото и днес от 6 групи градината има само три, защото и децата стават все по-малко, каза още учителката. Тя е родом от Варна, но любовта я отвежда в Гроздьово. 




Надолу по селския булевард "Ленин" е сградата на Основното училище в Гроздьово. Директор от 20 години е Тодорка Стефанова.  Родом е от Долни Чифлик, но е в Гроздьово по разпределение. Първото училище в селото е открито през 1855 година в частна къща в съседство с черковния двор. През 1910 г. е построена сграда с три учебни стаи, коридор и канцелария, а 17 години по-късно е предвидена друга сграда, защото децата в селото се увеличават. Докато се стигне до сегашната – вече много по-голяма и строена през 1960 – 1961 година. През годините училището сменя три пъти името си – първо е носило името на славянските първоучители Свети Свети Кирил и Методий, след това на Свети Цар Борис Първи, а сега се нарича Христо Смирненски.  В момента училището е в много добро състояние, но предстоят подобрения разказа директора Тодорка Стефанова.



Иновациите са важни дори и за най-малкото училище в най-малкото село в България. А Гроздьово е от големите села, с деца, които играят в свободното си време. Децата на село по нищо не отстъпват на тези в града.  Те също знаят кои са най-известните ютубъри и следят видеата им. И за тях  голяма част от детството преминава във виртуалната реалност.


Духовният живот в село Гроздьово протича под знака на дейността на църквата, училището и читалището. А читалището заема централно място в селото и като сграда и като дейност. Основават го учители и общественици в началото на миналия век. Развивало е оживена дейност и за да привлекат повече хора са поставяли много любителски постановки – "Хъшове", "Вражалец" и др. Парите от дейността на читалището са били събирани за една цел – да се построи ново читалище. Днес в него работят Димитричка Бошнакова, библиотекар и секретар на читалището и Татяна Янчева, организатор на дейностите.



И още от живота в село Гроздьово разказват жените от Пенсионерския клуб, които пеят и автентични песни от техния край.


Иван ИвановНа финала на предаването за село Гроздьово отивам в едно уникално и красиво място - ботаническата градина в селото. Уникална е с това, че в нея са събрани растения от шестте континента на земята, като най-голям брой са от Средиземноморието и южните части на умерения климатичен пояс.  Градината се казва "Маргарита" и носи името си от голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси по целия свят, които се казват така. Първият камък в нея е положен през 1999 година, което може да се приеме за начало на създаването й. А неин създател е Иван Иванов от Гроздьово, който казва за себе си, че се занимава с отглеждането на растителни видове откакто се помни. Завършил е специалност “История и география” в Шуменския университет. Защитава дипломна работа на тема „Климатични предпоставки за отглеждане на субтропични плодни дървета в България”. Автор е и на книгата „Отглеждане на цитруси на открито в България”. Иван живее и в Гроздьово и в САЩ.



Обнадеждаващо е когато младите виждат шанс в българското село, когато кацайки със самолета от чужбина се прибират в къща с двор, а не в апартамент в големия град, когато здраво държат на корена си и знаят, че трябва работа и я вършат. Така завършва предаването за село Гроздьово. Селото, което има шанс да се развива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55