Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мая Илиева: 80 % от медицинските сестри в България са в пенсионна възраст

Сестра Мая Илиева в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Медицинските сестри подновиха протеста си. Твърдят, че проблемите със заплатите и липсата на кадри не са решени. Специалистие и днес отидоха от сградата на Министерски съвет до болница "Пирогов" с искане за по-високи начални заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева.

"80 % от работещите като медицински сестри в България са пенсионерки. Когато те излязат от системата, а това може да стане много бързо заради коронавируса, те са категорични, че няма да си рискуват живота за минимална работна заплата. Тогава всички ще разберат, че в тази система няма кадри, няма как да се обслужват пациентите и... системата ще рухне".

Това подчерта в интервю за предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Мая Илиева – председател на Националния синдикат на специалистите по здравни грижи. По думите й, медицинските специалисти работят на две или три места, "за да попълват дупките в системата".

"Имаме прекалено много болници в малка България. Няма да търпим повече! Ще останем безсрочно пред Министерски съвет - докато не видим черно на бяло, че едно по едно нашите искания бъдат осъществени. Не искаме повече срещи, не искаме повече разговори. Вече се знаят нашите искания - надяваме се да започнат да си вършат работата", допълни Илиева.

Медицинските специалисти настояват да получават две минимални работни заплати като стартово възнаграждение за професията. "Искаме и постановление, идентично с това на учителите, за обявяването на нашата професия за защитена заради липсата на кадри в системата и заради това, че няма такива специалисти на пазара на труда", каза още Мая Илиева.

Целия разговор на Валери Великов с Мая Илиева чуйте в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47