Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Девня - с най-големи чужди инвестиции на глава от населението

Община Девня е с най-големи преки чуждестранни инвестиции на глава от населението с 92,3 хиляди евро, съобщава БГНЕС.

На второ и трето място са Гълъбово и Пирдоп съответно с 57,5 хиляди и 45,6 хиляди евро на човек, показват данните от изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/. „Водачи по този показател са малки общини със силна индустрия, големите икономически центрове и някои туристически общини“, пише икономистът Петър Ганев.

Сред лидерите са най-вероятно и общини като Челопеч и Панагюрище, които са свързани с печелившата рудодобивна индустрия, но за тях данните са конфиденциални.

Столична община и община Бургас са единствените областни центрове в топ 10 със съответно 9,3 хил. и 8,2 хил. евро на човек.

„Общини в периферията на големите центрове – като Елин Пелин, Божурище и Костинброд, около столицата, както и община Марица до Пловдив, също са в топ 15. От туристическите общини много напред се класират Каварна, Созопол и Несебър. В последните две е особено видимо, че преките чуждестранни инвестиции са предимно в туризма и недвижимите имоти“, отбелязва в изследването си Петър Ганев.

Развитието на българската икономика в последните 20-30 години е в голяма степен зависимо от притока на чуждестранни капитали.

Половината от преките чуждестранни инвестиции са в Столична община – 12,4 млрд. евро, като са разпръснати по различни сектори – транспорт, търговия, недвижими имоти и т.н. Около 2 млрд. евро или близо 16% от ПЧИ в столицата са в индустрията. По общ обем на ПЧИ другите центрове са далеч назад, като Пловдив, Варна и Бургас са в рамките на 1-2 млрд. евро. Различният профил на общините е видим в разбивката на инвестициите. Големите общини по морето привличат капитали в различни сектори, докато в Пловдив например са преобладаващо в индустрията. В периферията им обаче – например в община Марица до Пловдив или община Девня до Варна, инвестициите са солидни и почти изцяло (над 80%) в индустрията.

Картата на чуждите инвестиции на човек ясно показва и разликата по оста север-юг. Общините в близост до река Дунав, особено на запад, се открояват с липсата на чужди капитали, се казва в анализа на Петър Ганев за ИПИ.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Морската градина във Варна

Събота. Отново хора и полиция в Морската във Варна

Събота малко преди 11.00 часа. Въпреки забраната за разходки в Морската градина във Варна се срещат хора. По  един, двама, трима... Полицейска кола обикаля алеите с включени светлини и казва на хората да напуснат парка. Бях предупредена да напусна парка и аз след като си свърша работата. А с напредването на деня хората, които излизат на..

публикувано на 28.03.20 в 11:25

Кметовете помагат на хора в нужда в община Долни Чифлик

Жителите на община Долни Чифлик, които са над 65 години, живеят сами и имат затруднения с придвижването, хората с увреждания, които не могат да излизат от домовете си и тези, които са поставени под карантина, ще бъдат подпомогнати от кметовете и кметските наместници в съответното населено място, в което живеят. Това съобщават от кметската..

публикувано на 28.03.20 в 10:14

Омбудсманът на хората с увреждания във Варна работи дистанционно

Омбудсманът на хората с увреждания във Варна Веселина Стоилова оказва помощ по телефона на всеки, който се нуждае от подкрепа и при въведените извънредни мерки за сигурност. На познатите телефони могат да се обаждат и хора без увреждания, каза за Радио Варна Стоилова. Тя обяснява всички нови законодателни промени касаещи хората с..

публикувано на 28.03.20 в 09:31

Забавянето на световната икономика крие риск от банкрути и съкращения.

Световната икономика може да изпадне в по-тежка рецесия, отколкото през 2009 година, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс. Фондът очаква възстановяване през 2021-а, но то ще бъде постигнато, само ако страните успеят да овладеят разпространението на коронавируса, както и да..

публикувано на 28.03.20 в 09:25

Социалните партньори обсъждат и днес предложението 60/40

Бизнесът, правителството и синдикатите ще продължат и днес да търсят съгласие за схемата за компенсиране на работници и предприятия, засегнати от кризата с коронавируса. На онлайн заседание в петък Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не успя да постигне съгласие относно изплащането на компенсациите, свързани с..

публикувано на 28.03.20 в 09:24

5000 лв. глоба за хора, излезли на разходка вчера

За няколко часа служители на "Общинска полиция" глобиха 23-ма нарушители в Морската градина на Варна през изминалия ден. В следобедните часове вчера, само за няколко часа, бяха съставени 23 АУАН на варненци, нарушили забраната за посещение в паркове и градини във връзка с мерките за ограничаване разпространението на коронавирус.  На..

публикувано на 28.03.20 в 09:01

313 са вече диагностицираните с COVID-19 у нас

37 нови случая на COVID-19, общо диагностицираните са 313 в България. Данните са към 8 ч. тази сутрин - събота, 28 март. 13 лекари са заразени, както и двама полицаи. Най-възрастният пациент е на 86 години, най-младият - на 3. В Пирогов днес е починал мъж,..

публикувано на 28.03.20 в 08:19