Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мерки срещу COVID 19 във Варненско

Модел на коронавируса COVID-19, National Institutes of Health (NIH)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преустановяваме посещенията на културни мероприятия, в това число театрални постановки, концерти и кина, съобщи за Радио Варна областният управител  Стоян Пасев. Допускат се спортни мероприятия, само, ако са насрочени, НО БЕЗ ПУБЛИКА. Забранява се провеждането на масови мероприятия, в които участват деца, в това число и спортни срещи. Взето е решение да се прекратят и тренировките на децата в закрити помещения.

В момента в запас са 15 легла в Инфекциозно отделение. Останалите болници във Варненско също са готови – отделили са достатъчно леглова база, каза Пасев.

Апелът на областния управител към всички граждани е да избягват масовите мероприятия със струпване на хора на едно място.

От община Варна припомнят, че с цел ограничаване на разпространението на коронавируса със заповед на кмета се въвеждат следните мерки на територията на Общината:

1. Преустановяване на посещения на културни мероприятия, в т.ч. кина;
2. Провеждането на спортни събития да се извършва без публика;
3. Забрана за провеждане на масови мероприятия с участие на деца
🔸 Напомням, че учениците във Варна са във ваканция до 11 март включително. След това ще се чакат указания от Националния щаб.
🔸 Мерките са изцяло съобразени със заповед на министъра на здравеопазването и след проведено заседание на Областния кризисен щаб.
🔸 Няма място за паника. Важно е всеки един от нас да бъде разумен и отговорен, да пазим себе си и околните.

Пълна информация за начините за предпазване може да бъде намерена в сайта на Министерството на здравеопазването. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пандемията може да се отразява добре на съня

Макар и отрицателният ефект от пандемията да е очевиден, много германци намират и нещо положително в нея - сънят им се е подобрил, съобщи ДПА. Проучване, извършено от германската социално-икономическа комисия сред 6500 души през април и юни миналата година и януари тази година, разкри, че мнозина спят по-добре. Възможно е това да се дължи..

публикувано на 18.04.21 в 18:05

БХРА: Несериозно е чиновници да обясняват на хотелиерите, че са дали помощи на други бизнеси

Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто от БВП, пишат от Изпълнителното бюро..

публикувано на 18.04.21 в 17:45
Солун,Гърция

Разбиха банда за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на мигранти, обвинена в отвличане и изтезание на двама души, съобщи АФП. Полицейските операции е проведена в събота в Солун, вследствие на което са арестувани 13 чужденци на възраст между 19 и 26 години. Сред задържаните..

публикувано на 18.04.21 в 17:05

Жълт код за обилни валежи почти в цялата страна в понеделник

За утре Националният институт по хидрология и метеорология  издаде предупредителен жълт код за обилни валежи в почти цялата страна , изключение са североизточните  райони. На места количествата валежи ще достигнат 25-35 л/кв. м, предупреждават от института.  Язовирите в страната са под постоянно наблюдение заради започналото снеготопене и..

публикувано на 18.04.21 в 16:36

Времето в понеделник

Ще преобладава облачно време. През нощта на отделни места ще превали слаб дъжд. Валежи, повсеместни и с по-значителни количества, очакваме главно утре около и следобед, както и през   нощта срещу вторник. Вятърът ще е слаб от север, през деня умерен от североизток. Температурите ще са с малък денонощен ход, минималните 6-8,..

публикувано на 18.04.21 в 16:15

Седмичната прогноза в Източна България

В началото на периода ще бъде облачно. Валежи, повсеместни и с по-значителни количества, очакваме главно в понеделник около и следобед, както и през   нощта срещу вторник. Във вторник през деня валежите ще се по-слаби и на по-малко места. Вятърът ще е слаб от север, по-късно ще се обърне от запад-северозапад и временно ще се усили...

публикувано на 18.04.21 в 14:56

С бюджет от 4 млрд. евро новият Eвропейски план за борба с рака ще работи за превенция

Обръщане на тенденцията по отношение на раковите заболявания - с това се ангажира Европейският план за борба с рака. Той е и още един елемент за изграждането на силен Европейски здравен съюз и по-сигурен, по-добре подготвен и по-устойчив ЕС. През 2020 г. в Европейския съюз 2,7 млн. души са били диагностицирани с раково заболяване, а други..

публикувано на 18.04.21 в 14:46