Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Николова: Музеят не е отворен, но ще показваме виртуално съкровищата ни

Варненският Музей на Възраждането започна да публикува интересни експозиции от своя фонд във фейсбук страницата си. Първата е една от най-посещаваните - посветена на Гарибалди. Тази експозиция беше открита през м. май 2017 г. по повод 210 години от рождението на Джузепе Гарибалди - личност, оказала влияние върху много от българските революционери през XIX в. Изложбата беше реализирана със  съдействието и личнитете контакти на Антонио Таркуиньо - почетен консул на Италия за Варна. А на откриването й присъства и Анита Гарибалди - председател на Фондация "Джузепе Гарибалди" и правнучка на именития революционер (на снимката по-долу). За отварянето на Музея през социалната мрежа разговаряме с неговия директор историкът Мариана Николова (на снимката втора от ляво на дясно):

Г-жо Николова вече имаме виртуална възможност да разгледаме най-интересното от фонда на Музея на Възраждането. Коя е първата експозиция?

Наистина в условията, в които живеем днес и в ситуацията в която сме поставени, всички се опитваме да бъдем максимално отдадени на работата си, но и максимално предпазливи. Искаме да покажем, че макари Музеят да не е отворен за посетители в момента, ние виртуално също можем да показваме съкровища ни. И фейсбук страницата ни е едно такова пространство, където хората могат да видят инициативи, които сме имали, но които не са били в състояние да видят поради различни обстоятелства. Днес решихме да представим много скъпа за нас изложба, тя е посветена на Гарибалди и българите. Това е една от изложбите, които най-често гостуват при колеги в страната и към няв винаги има голям интерес. Затова и като първа инициатива се спряхме на тази изложба. 

А как ще продължите? Ще има ли следващи виртуални експозиции?

Да, имаме намерение да продължим, докато сградата ни бъде отворена. Имаме натрупан богат опит, имаме доста изложби, които можем да представим и ще се опитаме да го направим в това време, в което единствената възможност за посещение на Музея е тази страница.

Избрали ли сте ден от седмицата, в който ще правите новите публикации и кои ще са следващите теми?

Не сме избрали конкретен ден, тъй като от доста време на фейсбук страницата ни от доста време сме подели еднс инициатива за съответния ден от календара да представяме съботия или личности, свързани с Българското Възраждане. Но ще имаме изложби, свързани с варненски възрожденци, с хора допринесли за развитието на Варна преди и след Освобождението.  

Кажете сега за някои от тях. 

Варненските опълченци, хората които след Освобождението живеят във Варна. Никола Корчев, който е бил толкова впечатляващ човек, че самият художник Ярослав Вешин решава да изобрази именно него със Самарското знаме и тази картина е една от най-популярните и затова се използва толкова често в българските учебници по история. Никола Корчев е бил прекрасен българин, висок два метра, изключително достолепен и до днес част от неговите лични вещи се пазят в Музея на Възраждането. Друг такъв, важен за варненци опълченец е Георги Минков Сивков, един от опълченците роден във Варна. Всъшност Варна дава в опълчението много малко хора.  Преди няколко години Сивков, по инициатива на неговите потомци беше обявен посмъртно  за почетен гражданин на град Варна. За него също ще припомном на фейсбук страницата ни. Надяваме се и на обратна връзка от посетителите на нащата страница.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03