Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 700 предпазни шлема произведоха във Варна, цената им 4 лв. за брой

Над 700 са първите предпазни шлемове, произведени от варненска фирма. Това съобщи за Радио Варна управителят й Николай Боев. Шлемовете ще бъдат изпратени до Община Варна, която от своя страна ще направи разпределението. Първите партиди ще бъдат изпратени на хората, които са на първа линия с борбата с коронавируса - лекари, медицински сестри, полицаи, социални работници, доброволци. С тях ще бъдат подсигурени и екипите, които са на контролно-пропускателните пунктове на входовете на Варна.

Материалът, от който са изработени шлемовете, е подобен на прозрачен плексиглас, но е по-тънък и здрав. Моделът е конструиран в рамките на половин ден. Производството е започнало в неделя, обясни Николай Боев. "Технологията е малко по-различна от тази на шлемовете на Министерството. Елипсата е малко по-голяма, за да е по-далеч от лицето на човек и той да не се изпотява", каза още Боев.

Официалната цена на един предпазен шлем е 4 лв. След като бъдат разпределени на институциите на първа линия, всеки ще може да си поръча, подчерта Николай Боев.

Около хиляда предпазни шлема на ден се произвеждат във варненската фирма.

Подробностите чуйте от интервюто на Даниела Стойнова с Николай Боев:

ВИЖТЕ ОЩЕ

На пазар във Варна в първия ден от по-строгите мерки

От четвъртък на  всички пазари, тържища и базари на открито и закрито трябва да е създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Това гласи заповедта на здравното министерство. Правим репортерска проверка в сутрешните..

публикувано на 29.10.20 в 12:04

КТ "Подкрепа": Има голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната

Най-засегнатият сектор от пандемията се оказа здравеопазването - не хотелиерството и ресторантьорството, както се смяташе доскоро. Има доста голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната, който не може да бъде компенсиран с внос на медици отвън и това ще става все по-голям проблем. Това заяви във Варна Валери Апостолов, конфедерален..

публикувано на 29.10.20 в 11:24
http://www.mu-varna.bg/

Студенти и преподаватели: В дистанционното обучение изостават практическите дисциплини

За срок от 14 дни се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за университетите в страната. При дистанционно обучение най-голямо е предизвикателството пред студентите и преподавателите по специалности, за които практическото обучение е от решаващо значение за придобиване на професионални умения. Това са медици,..

обновено на 29.10.20 в 10:53

На 10-о място сме в ЕС по смъртност от коронавируса

Възприемчивостта към COVID-19 остава голяма. Достигнатият дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС и в европейската икономическа общност е по-малко от 15% , което значи, че сме далеч от колективния имунитет. За 14 дни се отчита увеличаване на броя на случаите заразени с коронавирус. В последните 6 дни надхвърля 120 на 100 000. На 26..

публикувано на 29.10.20 в 10:48

Медици от Варна с призив за спазване на противоепидемичните мерки

Лекари и медицински сестри от УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна снощи се присъединиха към инициатива на големите лечебни заведения за призив към обществото за спазване на противоепидемичните мерки. Със светнати фенерчета на мобилните телефони медиците искат да покажат на всички, че 8 месеца след началото на пандемията те все още са там - въпреки умората,..

публикувано на 29.10.20 в 10:43

Кантарджиев: Ползвайте маските, те ще ни опазят

Ползвайте маските, те ще ви предпазят. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев. Приемните отделения на болниците, училища, болници, тестът се прави от обучен медицински служител, лекар, сестра, фелдшер, санитар също може да го прави. Това е първият скрининг за коронавирус – антигенният тест - 15-20 лева струва. Това трябва да го има в приемните отделения..

публикувано на 29.10.20 в 10:39

Над 200 учители, ученици и деца във Варна са с COVID19

Над 200 ученици и учители във Варна са заразени с COVID-19. В това число влизат и децата и преподавателите от детските градини, съобщи шефката на общинската дирекция "Образование" Лилия Христова.  Във Варна и областта всички училища имат готовност за преминаване към онлайн обучение. Смятам, че няма да имаме проблеми, защото вече сме тествали този..

публикувано на 29.10.20 в 09:59