Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Загубата на вкус или обоняние е сиптом на коронавирус

Всеки от нас, който внезапно изгуби обонянието си, може да се окаже скрит преносител на болестта Ковид-19, дори и без да има традиционните симптоми, описани от специалистите, съобщава сайтът "Бизнес инсайдър".
Изданието цитира наблюдения на видни британски ринолози. В Република Корея, Китай и Италия около една трета от пациентите, които бяха дали положителна проба за новия коронавирус, са се оплакали от загуба на обоняние, известна като аносмия или хипосмия.
Тези данни бяха съобщени от водещи британски УНГ специалисти.
"В Република Корея, където беше осъществено широкомащабно тестване, 30 процента от далите позитивна проба са имали аносмия като главен симптом при сравнително леките случаи", изтъкнаха председателката на Британското риноложко дружество проф. Клеър Хопкинс и председателят на Британската асоциация по УНГ проф. Нирмал Кумар в съвместно изявление.
Професорите отбелязаха, че много пациенти по света с положителни проби за новия коронавирус са имали само два симптома - загуба на вкуса и обонянието, без да са показали традиционните признаци като висока температура и суха кашлица.
В съвместното изявление се казва, че в много медицински доклади се констатира нарастващ брой на пациентите с признаци на аносмия в отсъствие на другите симптоми. В Иран медиците са констатирали внезапно увеличение на изолирани случаи на аносмия, като с подобно явление са се сблъскали техните колеги във САЩ, Франция и Северна Италия, се казва в съобщението.
Отсъствието при тези случаи на традиционно признатите симптоми на заразяване с новия коронавирус ни изправя пред заплахата тези пациенти да способстват за разпространението на болестта по света, тъй като е малка вероятността те да бъдат тествани и изолирани. Възможно е тези хора да са били скрити преносители на заразата и поради тази причина тя да е обхванала почти целия свят.
Проф. Кумар заяви пред Скай нюз, че младите хора не показват традиционните симптоми на коронавируса. При тях се наблюдава единствено загуба на вкуса и обонянието, а не висока температура и суха кашлица, което означава, че вирусът се е настанил в носа им. Британските специалисти препоръчват на всеки от нас, който е изгубил вкус и обоняние, да се самоизолира за 7 дни, за да предпази останалите от заразяване с Ковид-19. /БТА/

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пъпешът подобрява настроението

Полезните вещества, съдържащи се в месестата част на пъпеша, оказват благоприятен ефект върху нервната система и спомагат за подобряване на настроението, заяви Антонина Стародубова, главен диетолог на московската Служба по здравеопазване. Специалистът обясни, че..

публикувано на 05.08.20 в 18:02

Кой е най-щастлив – оптимистът, песимистът или реалистът?

Има разумни причини да бъдем оптимисти или песимисти. Оптимистите намират добри страни във всичко и затова е прието, че са по-щастливи от останалите. Песимистите, от друга страна, могат да кажат, че никога не са разочаровани от някои неща, защото имат ниски очаквания за тях от самото начало...

публикувано на 05.08.20 в 13:01

Не обърквайте добрите си гени с лоши навици

Начинът на живот е основната причина за рак Главният онколог на Министерството на здравеопазването на Русия, академикът на Руската академия на науките Андрей Каприн разказа за факторите, влияещи върху развитието на рака. Той отбеляза, че генетичните фактори са..

публикувано на 05.08.20 в 11:45

Надпис SOS върху пясъка спаси трима моряци от необитем остров

Трима моряци бяха открити на необитаем остров в Тихия океан, благодарение на огромен надпис SOS върху пясъка . Това съобщи австралийското Министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и БГНЕС. „Съобщението SOS, изписано на плажа, е било забелязано от въздуха от австралийски и американски самолети по време на издирване“ , се казва в съобщение на..

публикувано на 05.08.20 в 10:05

Защо на плажа е безопасен горещият пясък

Пясъкът на плажа е идеална среда за размножаване на бактерии Пясъкът по плажовете край реките и езерата е благоприятна среда за размножаване на микроби и бактерии заради липсата на дезинфекция. Попадайки през малки ранички в организма на почиващия, те заплашват да го заразят с различни паразитни болести,..

публикувано на 05.08.20 в 09:45

Нов облик за село Чайка-още тази събота

Може ли България да се превърне в Швейцария на Балканите? Отговорът не е едностранен, но надеждата е явна, докато има млади и ентусиазирани хора, доброволци, които дават сърцето си в каузата да направят едно селце по-красиво, след като го посетят и почистят.  Да излезеш от ритъма на града и да хванеш лопатата на село е мисия възможна. И..

публикувано на 04.08.20 в 16:09
плажът в Албена

Внимателно с ласката на морето през август

Август морето става опасно. Фраза, която е колкото шаблонна, толкова и доказана като достоверна във времето. Защото се появява мъртво вълнение, което на пръв поглед се забелязва трудно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а навътре във водата. Има признак, по който можем да го разпознаем - на няколко метра от брега се появява пяна...

публикувано на 04.08.20 в 09:29