Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Градската художествена галерия във Варна с почит към майките на Благовещение

На днешния ден, Благовещение, Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна призовава да помислим с обич и отговорност за нашите майки, за нашите любими възрастни хора и да споделим изкуството от домовете си.

За картина на деня Галерията избира Портрета на майката на художника, рисуван от Борис Георгиев през 1942 г.

„Благовещение е ден за почитане на майките. Нека нашата обич и признателност стигне до тях сега с мила дума или със споделен спомен. Да стоплим сърцата си с благодарност и надежда! Думи на всемирно синовно откровение съпровождат портрета „Майка ми“ на Борис Георгиев“, припомня директорът на галерията Пламена Рачева.

„Моята многострадална майка се помина при мене в Бергамо. Съдбата ми изпрати Виржиния, това свято 14 годишно момиче, от бедно семейство, да ми помага при денонощното лекуване на отиващата към вечността моя майка. Тя се прояви като една истинска мисионерка на доброто, като се жертвуваше денем и нощем цели две години да се грижи заедно с мен за моята майка. След смъртта й, аз осинових Виржиния като дъщеря, като признателност за нейното самопожертвувание и направено добро. Тя е едно много мъдро и културно същество и в атмосферата на моя живот на художник научи езици и се разви в културата. Това е портретът й, направен от мен в Доломитните Алпи, когато беше на 17 г. възраст. Сега тя е вече на 27 години и се грижи за мен като една истинска майка".

Това са думи, написани на гърба на портрет, рисуван през 1950 г., който се пази като фоторепродукция. Авторът е световноизвестният български художник Борис Георгиев /1888-1962/ – патрон на Градската художествена галерия – Варна, а писменото свидетелство е от 1960 г., от последните години на живота му.


Майката на художника Борис Георгиев, Милка Иванова Харалампиева, е родена 1868 г. във Велики Преслав. Тя е човек, надарен със силен дух, любознателност и ум. За дълбокото синовно чувство на Борис Георгиев към неговата майка четем в спомените на близките му – „Борис се отнасяше към майка си с патриархално, старобългарско уважение, което бе трогателно“. Портрети на майка си художникът излага във всички свои изложби. По този начин той ѝ отдава своето уважение и благодарност. В различните варианти на портрета художникът запазва едно общо композиционно решение. Възрастната жена е изобразена допоясно, седнала под арката на колонада, зад която в дълбочината на пространството, както е при ренесансовата живопис, ни се разкрива широка панорама с хълмиста местност. Всички детайли в сюжетния разказ носят особен символичен смисъл и подсказват за душевните терзания на майката.  Като ореол, в арката зад нея се процежда топлата жълта слънчева светлина. Силното й сияние осветява краищата на тъмния шал, белите коси, плъзга се диагонално по лицето и се фокусира върху старческите ръце. В образа на своята майка художникът е постигнал жива и съвършена нежност, дълбоко състрадание, истинска човешка любов.“

На 10.03.2020 г. в най-престижната зала „ Дворана“ в Министерство на културата на Словакия, Българският културен център в Братислава и Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна откриха голяма експозиция с картини на Борис Георгиев от Варна /1888-1962/.

Изложбата все още е експонирана там, а след преминаване на пандемията от коронавирус ще продължи своя път из столиците на Европа.


Директорката на Варненската галерия се свърза тези дни с живеещата в Италия Вирджиния Джакомети, която е родена през 1933 г. и наскоро имаше рожден ден. За щастие Джакомети е в добро здраве и изпраща пожелания за здраве и висок дух на всички почитатели на изкуството във Варна.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Приказки по телефона

Вечните приказки от сладкодумни автори разказват по телефона възпитаници на НАТФИЗ. От света на големите проблеми можете да се пренесете и в света на приказките, където короната е само на главата на лошите герои, които често накрая се оказват от добрите, объркали пътя. В началото те са само студенти от класа по Актьорство за куклен театър..

публикувано на 07.04.20 в 16:41

Тя е Белла и е влюбена в театъра

От днес на виртуалната сцена на „Театърът чете от вкъщи” стъпва Негово Величество Зрителят. Новата инициатива е под наслов "ВИЕ ЧЕТЕТЕ в Театърът чете от вкъщи" и ще се случва всеки вторник . Кой ще е първият зрител в първото издание на новата рубрика? Отговорът – днес, 7 април, в 19.00 часа на страницата на Драматичен театър "Стоян..

обновено на 07.04.20 в 13:50

"За да я има книгата" обедини 200 издателства и книжарници

Кампанията "Купи 1 книга" обедини близо 200 издателства и книжарници в обща кауза под надслов "За да я има книгата". Инициативата започна в Деня на детската книга с призив към читателите в цялата страна за подкрепа на бранша. Издатели, автори, художници, дизайнери, страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари и търговци отправиха апел..

публикувано на 07.04.20 в 12:34

Война и епидемия във Варна, запечатани в стара литография

Варненският военноморки музей в профила си в социалните мрежи днес разказва за едно от големите бедствия в региона на Варна, което  се случва по време на Кримската война (1853 – 1856), когато военните действия са съпътствани от епидемия от холера. По това време Варна е база на съюзническите английски, френски и турски войски. Болестта е пренесена..

публикувано на 07.04.20 в 10:56

Васил Михайлов - един актьор на 82

82 години навършва днес  обичаният български актьор Васил Михайлов.  Той  има десетки роли в театъра, телевизията и киното. Има множество награди и ордени, но образът му на Капитан Петко войвода в едноименния сериал остава най-известният му образ. Чуйте в интервю за радио Варна от 2015 тодини как актьорът определя своето кредо в живота  - за..

публикувано на 06.04.20 в 17:29

Театърът чете за операта

Историята на Варненската опера започва с името на варненеца Петър Райчев, първата българска оперна легенда, първият наш прочут белкантов тенор, първият от плеядата брилянтни гласове, които светът аплодира като „българското оперно чудо“. През 1947 г. Петър Райчев става основател и пръв художествен ръководител на Варненската опера, регистрирана..

публикувано на 06.04.20 в 15:01

Десетият фестивал „Черноморски звуци“ се отлага за 2021

Десетото издание на международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик се отлага за 2021 г. Това съобщи Валентина Георгиева – директор на хоровия форум, който трябваше да открие фестивалния сезон в Белия град в началото на юни. Новите дати на събитието са 2-7 юни 2021 година. „Това беше едно от най-трудните решения, които съм вземала..

публикувано на 06.04.20 в 12:23