Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ?

- Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай  театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление. Направих няколко бележки на актьорите,мина отлично,свърши  и никой не знаеше,че всъщност може би това ще е последното представление за сезона. Ние се шегувахме преди няколко дни с актьорите, че може би това е било и последното представление на света.

- Недай Боже !

- Недай Боже наистина,хора страдат реално ,има много хора,които са много натоварени в момента - лекари, доброволци, като че ли за театър много  не е редно да се говори, нека да мислим за днешния ден.

- Вече доста театри излъчват свои записи на представления?

- Аз излъчих по случай Деня на театъра онлайн „Черното пиле”,това е запис на представление номер 100,което играх в НДК, беше си за мен тоя запис, но го монтирах –за платформата „фенстрийм”. На хората може да не им е до театър, но пък има хора, които много обичат театъра. Аз по себе си съдя, като бях дете ,като бях зрител ,колко много ми е липсвал театъра – как бързах към сцената. Театърът ми даваше много радост,много упование,така тръгна моя живот ,сигурен съм, че има и хора, на които им липсва Разбира се, нищо общо няма с живото представление, с живото докосване, но все пак могат за себе си да имат театрално преживяване.

- Одобрявате ли това, което се развихри- обсъжда се дали да не се затворят храмовете заради болестта ?

- Вижте, не може да се затварят храмове, това значи ние да се отречем като същества,като държава ,като народ,като всичко.Това трябва да се разбере. Аз не мога да давам съвети какво да се прави, защото съм обикновен човек, а църквата има своята история, тя има в себе си премъдрост и прави всичко по внушение на Светия дух. Апелирам към хората да се въздържат от коментари за православната църква, камо ли да употребяват необмислени, цинични и обидни думи! Моля ви, не го правете , това е много лошо !


- И то в навечерието на Възкресение Христово ?!

- Точно така. Аз уверявам всички, че църквата прави каквото е необходимо и толкоз. В това съм напълно уверен, наистина апелирам към внимателно следене на нейните действия. Същото извършва и правителството.

- Одобрявате ли строгите мерки ?

- Да,одобрявам ги.Одобрявам също и деликатното отношение към православната църква.

- Направи ли ви впечатление , че влязохте с колегата си Камен Донев в говоренето по време на оперативните брифинги на кабинета? Премиерът каза, че той говори дълго, но не може да се мери с Камен Донев и Мариус Куркински, значи все пак сте еталон за политиците?

- Не  е сега време да говорим за това.

- Може би театърът помага и на управляващите по време на криза ?

- Надали, на тях сега им е много трудно. Хората,които управляват ,са демонстрирали вече своето отношение към театъра,това не е новост.Времето  е такова,че не е случайно, че тези хора са поставени в момента, усещам личен фактор, човечност в изявленията на премиера.Това не е просто така, по задължение, сухо, както при някои световни лидери. Има искра човечност !

- Ще осъзнаем ли най-после , че трябва да сме заедно,защото само заедно можем да се справим?

- Няма какво да осъзнаваме.Пак казвам, че ние не пеем , не е за песни сега.В момента е Велик пост, българите са все пак православна нация, искат, или не искат,те са под закрилата на Господ и искат, или не искат, но се спасяват. Това е така - дори и в хората, които твърдят обратното, аз виждам Божи промисъл.

- Светът май се оказа,точно като във вашия филм- доста „засукан”?

- Не чак толкова! На хората като им се каже с прости думи, с две думи народът разбра какво трябва да прави, така  е и със света. Така че не е толкова засукан, той просто се нуждае от човечността,която беше изгубил. Нуждае се от малко смиряване на самочувствието си, той изгуби подчиненото си отношение към Бога , това е цялата трагедия, това е цялата криза, нищо друго не е.

- Мислите , че е духовна кризата по-скоро,а не здравна ?

- За съжаление тя ще бъде много тежка за нашите лекари и за икономиката,това ще се отрази тежко, но причината е,да,духовната криза и точно кризата на безбожието.

- Ще оцелеем ли, според вас ?

- Това не са честитки за Нова година, да си го пожелаваме.Не знам ,аз също съм объркан ,притеснен съм , но не се страхувам , защото имам вяра,виждам колко са смели хората  , които са на първа линия.

- И наистина има за какво да им ръкопляскаме !

- Да, наистина има, виждам доброволци,дарители, за колко малко време колко добри качества се показаха,  как се обърна всичко. Разбира се, то не е за радост, защото има хора, които страдат и умират. Има надежда, тя никога няма да изчезне, още повече за един православен народ.Не искам  много да говоря, сега е време за стихване и за размисъл на кого дължиш прошка, на кого можеш да помогнеш.

- С кого си наистина близък...

- Да, с всеки трябва, ние сме едно цяло, не бива да се делим и аз съм радостен, че видях наистина обединение, което дойде от българина, от неговия суров характер,от това,че е подлаган на много тормоз, от това, че винаги с труд през вековете си е изкарвал прехраната и с вяра,може би с вяра на първо място. Нямам рецепти, нямам готови послания!

- Да се смирим?

- Да се смирим и пак казвам- наистина този пост ще бъде Велик пост! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00