Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Здравков: Лудогорец заслужава да бъде шампион, китайците се пребориха с коронавируса с дисциплина

Снимка: www.ludogorets.com

Бившият треньор на вратарите в Лудогорец Здравко Здравков заяви пред клубния сайт, че няма никакви съмнения, че тимът отново ще стане шампион, въпреки че първенството бе спряно заради пандемията от коронавирус.
Здравков от няколко месеца работи в китайския клуб Гуиджоу Хънфън и разказа интересни подробности за начините, по които се справят с болестта в най-многолюдната страна, от която тръгна и заразата.
"Сега сме на лагер с Гуиджоу на едно място в провинцията, откъдето е отбора. Намира се на час и половина от главния град Гуиян. Това е един планински район на Южен Китай. С моя отбор провеждаме всекидневни тренировки и очакваме началото на първенството. Иначе след като се върнахме от Европа на 10 март останахме 12 дни под карантина. Това бе задължително", каза бившият национал.
"Докато беше пикът на епидемията в Китай, ни бяхме на подготовка в Тайланд. Нямаше как да се върнем и ръководството взе решение да отидем в Европа и по-точно в Босна и Херцеговина. Тази държава бе избрана, защото на китайските граждани не им трябват визи. Имаше план да останем месец, месец и половина в Босна и Херцеговина. Но след първите случаи на коронавирус в Италия стана ясно, че не можем да седим в Европа. Върнахме се в Китай, където ситуацията се подобрява с всеки изминал ден. Няма нови случаи сред местните хора, а само сред такива, които пристигат от други страни. Затова от няколко дни Китай е затворен за чужденци. Доколкото знам, в момента само две летища приемат полети от други държави - Пекин и Гуанджоу. В разгара на епидемията се спазваше много стриктно карантина. В началото пристигналите от определени държави, а впоследствие всички, дошли от чужбина, задължително оставаха 14 дни под карантина. Настаняваха ги в хотели до летищата. Затова и сега карантината вече е вдигната навсякъде", допълни Здравков.
"Местното първенство беше пред започване, но преди десетина дни двама футболисти дадоха положителна проба за COVID-19 и стартът на първенството отново бе отложен. Единият от тези футболисти е белгиецът Мауран Фелайни, който игра в Манчестър Юнайтед и други големи европейски отбори. Единственият начин за справяне с болестта е с дисциплина. Китайският народ е научен на ред и дисциплина. В Европа е по-друго. В демократичните страни има свобода, има различни мнения. Може би това пречи на Европа да ограничи заразата бързо. В Китай е различно. Тук хората бяха безкрайно стриктни по отношение на придвижването по улиците, носенето на маски, носенето на ръкавици. Някои дори използваха специални протектори. Хората разбраха, че е важна тяхната сигурност и тази на хората около тях. В момента мерките на държавата за справяне с коронавируса продължават. Навсякъде се мери температурата. Местните използват специални апликации на телефоните си, които показват здравния статус. Така влизат в ресторантите например. А в ресторантите има все още ограничителни мерки като дистанция и други. По време на тази пандемия искам да изкажа специална благодарност на всички медицински служители за усилията и куража да рискуват живота си, но да са на разположение на всички нуждаещи се. Дължим им поклон за усилията. Запознат съм и със ситуацията в България. Все още има хора, които подценяват болестта. Не трябва да го правят, защото са отговорни както за своето, така и за здравето на околните", допълни дългогодишният вратар.
"Всеки, който е пожелал помощ от Китай, я е получил. Знам за Сърбия и други държави. В Италия Китай е изпратил екипи и материали. Китайците са съпричастни с италианците и другите страдащи народи в момента. Защото са го преживели този ужас. Местните са учудени само от един факт - Европа имаше време за по-бърза реакция, гледайки каква бе ситуацията в Китай, но не го направи", каза още Здравков.
Въпреки че се намира в далечен Китай, Здравков каза, че следи случващото се в България и по-специално в Лудогорец:
"Разбира се, че следя. Много съм пристрастен, когато става въпрос за Лудогорец. Радостен съм, че отборът се представи достойно при поредното си участие в европейските клубни турнири. Нямам никакви съмнения, че Лудогорец ще бъде и този сезон шампион", завърши той./БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясен е съставът на отбора ни за Европейското първенство

България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете, младежите и жените на европейското първенство по спортна гимнастика. Шампионатът на Стария континент за мъжете и младежите ще се състои от 24 до 27 април, за жените и девойките ще е от 2 до 5 май. Състав на българската делегация: Мъже: Кевин Пенев, Даниел Трифонов, Йордан Александров, Димитър..

публикувано на 19.04.24 в 18:41

Отборът на Левски взе бронзовите медали

Волейболистките на Левски София се поздравиха с медали от сезон 2023/2024 в Национална Волейболна DEMAX+ лига в едва втората година от сформирането си. Воденият от Петър Шопов отбор завърши на трето място в първенството при дамите, след като спечели плейофната серия за бронза срещу Славия 2017 с 2-0 победи (3:1 в първата среща като домакин и 3:0 във..

публикувано на 19.04.24 в 18:40

Българките вече знаят съперничките си

България научи жребия си за Европейското първенство за жени под 18 години, което ще се проведе от 1-ви до 13-и юли в Румъния и Гърция. Тимът ни попадна във Втора група, която ще се проведе в столицата на остров Крит – Ираклион. Така ще се изправим срещу домакина Гърция, както и по-предно класираните по ранкинг отбори на Турция и Полша. В потока бяха..

публикувано на 19.04.24 в 18:39

Ветроходна седмица в Бургас

Предстои 31-о издание на международната ветроходна регата "Порт Бургас". Състезанието ще се проведе от 27 април до 1 май в бургаския залив. Заявка са подали 250 състезатели от България, Румъния, Гърция, Турция и Украйна. Те ще мерят сили в клас "Оптимист", ИЛКА 4, 420, Фин и олимпийските класове ИЛКА 6, ИЛКА 7 и 470. Ветроходната седмица ще стартира с..

публикувано на 19.04.24 в 18:38

ВИДЕО: Черно море победи Спартак (Варна) след дузпи при ветераните

Ветераните на Черно море по футбол се класираха за финалите тази година след като победиха градския съперник Спартак след 6-5 при изпълнение на дузпи.

публикувано на 19.04.24 в 09:18

Ветераните на Черно море отиват на финал

Черно море победи Спартак Варна при ветераните на футбол в дербито на морската столица. Краен резултат 5-4 след изпълнение на дузпи. В редовното време 1-1. Миро Коларов за Спартак Варна и Пламен Тимнев за отбора на Черно море се отчетоха с голове в редовното време. При дузпите единствен обърка голмайсторът на Спартак Миро Коларов. Така Черно море се..

публикувано на 19.04.24 в 09:14

SENSHI отново събира елитни бойци

21-то издание на престижната международна бойна галавечер SENSHI ще разтърси зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта в гр. Варна на 20 април 2024 г. от 18:00 ч. Предстои поредната незабравима бойна нощ с впечатляващ състав от опитни бойци, дошли в морската столица от различни краища на света. Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя..

публикувано на 19.04.24 в 09:11