Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Леворъките-неразгаданата мистерия за учените

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да си леворък в крайна сметка не е толкова рядко явление, установи международен екип учени, след като бяха анализирани резултатите от най-голямото проучване, провеждано някога в тази област, пише в. "Дейли мейл".

От анализираните данни на 2 милиона души се оказало, че леворъките представляват почти една пета от населението - 18,1 на сто.

Учените все още не могат да обяснят по убедителен начин какво кара хората да предпочитат да извършват основните дейности с лявата си ръка. Това явление си остава мистерия както за еволюцията, така и за генетиката. Сред имената на известните леворъки личат тези на Леонардо да Винчи, Пеле, Пол Маккартни, Джими Хендрикс, Том Круз, Мерилин Монро, Никол Кидман, Брус Уилис и др.

Екипи от британския университет Сейнт Андрюс и от Атинския университет изследвали данни от 2 милиона души, събрани от 5 различни изследвания. Според най-общоприетите признаци за това човек да е възприеман като леворък, статистиките показали, че техният процент е 18,1. Но според по-консервативни преценки, някои от "левичарите" изпълняват с лявата си ръка само определен брой дейности, а не всички.

По думите на една от съавторките на проучването Силвия Паракини от Медицинското училище към университета Сейнт Андрюс новите данни ще помогнат да се погледне под един по-различен ъгъл на явлението. Изследването ще позволи на учените да се задълбочат и върху някои еволюционни маркери. Доминантното използване на лявата ръка е една от чертите, които ни отличават от нашите най-близки роднини в животинския свят - човекоподобните маймуни. Проучването също установило, че около 9 процента от леворъките използват предпочитаната си ръка само при изпълнение на някои от задачите, поставени пред тях.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Труден сезон очаква туристическият бранш във Варна и околността

Началото на сезона може да го броим от момента, когато пристигнат първите чуждестранни туристи с автотранспорт или когато  пристигнат  туристи с чартъри. Това каза за радио Варна проф. Стоян Маринов, декан на Факултета по управление в Икономическия университет и преподавател по туризъм в учебното заведение. Той уточни, че в курортите край Варна има..

публикувано на 02.06.20 в 08:55

35-40% от нормалното са приходите на "Градски транспорт" във Варна

Всички абонаментни карти за градския транспорт във Варна на пенсионери над 65 години ще се признават за валидни до издаването на новите карти за пътуване – това съобщи Злати Златев-изпълнителен директор на „Градски транспорт”. Издаването на новите карти ще се извърши в периода от 5 до 15 юли на всички пунктове на дружеството в града...

публикувано на 02.06.20 в 08:40

19 нови случаи и четирима починали с COVID-19 у нас

За вчерашния ден са регистрирани 19 нови случаи на коронавирус. В болница са настанени 9 души, останалите са на домашно лечение. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса на брифинг в Министерския съвет. 2538 са общо случаите на коронавирус у нас. 1220..

публикувано на 02.06.20 в 08:08

Изпити по желание след 12-ти клас

От 8 ч. и от 14 ч. днес и в четвъртък ще се проведат изпитите по желание след 12 клас, с резултатите от които зрелостниците могат да кандидатстват в различни специалности във висшите училища.  За участие в двата дни на  изпитите заявления са подали общо 970 ученици. От 8 часа днес ще се проведат изпитите по физика и астрономия, химия..

публикувано на 02.06.20 в 08:07

Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам

Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата активност е сравнително слаба и рядка, но може да е на път да стартира отново, смятат учени. На 29 май беше регистрирано най-голямото изригване от октомври 2017 г. Това може да е знак, че Слънцето вече е навлязло в новия си..

публикувано на 02.06.20 в 07:20

На 2 юни превеждат парите по мярката за биологично производство

На втори юни Фонд „Земеделие“ ще преведе дължимите средства по мярка 11 за Кампания 2019 за биологичните производители. Проблемната регистрация на биопроизводителите, която трябваше да се извърши от сертифициращите организации, е причината плащанията по мярка 11 „Биологично производство” да се забавят толкова много и да не се преведат през май,..

публикувано на 02.06.20 в 07:17

България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и..

публикувано на 02.06.20 в 07:17