Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леворъките-неразгаданата мистерия за учените

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да си леворък в крайна сметка не е толкова рядко явление, установи международен екип учени, след като бяха анализирани резултатите от най-голямото проучване, провеждано някога в тази област, пише в. "Дейли мейл".

От анализираните данни на 2 милиона души се оказало, че леворъките представляват почти една пета от населението - 18,1 на сто.

Учените все още не могат да обяснят по убедителен начин какво кара хората да предпочитат да извършват основните дейности с лявата си ръка. Това явление си остава мистерия както за еволюцията, така и за генетиката. Сред имената на известните леворъки личат тези на Леонардо да Винчи, Пеле, Пол Маккартни, Джими Хендрикс, Том Круз, Мерилин Монро, Никол Кидман, Брус Уилис и др.

Екипи от британския университет Сейнт Андрюс и от Атинския университет изследвали данни от 2 милиона души, събрани от 5 различни изследвания. Според най-общоприетите признаци за това човек да е възприеман като леворък, статистиките показали, че техният процент е 18,1. Но според по-консервативни преценки, някои от "левичарите" изпълняват с лявата си ръка само определен брой дейности, а не всички.

По думите на една от съавторките на проучването Силвия Паракини от Медицинското училище към университета Сейнт Андрюс новите данни ще помогнат да се погледне под един по-различен ъгъл на явлението. Изследването ще позволи на учените да се задълбочат и върху някои еволюционни маркери. Доминантното използване на лявата ръка е една от чертите, които ни отличават от нашите най-близки роднини в животинския свят - човекоподобните маймуни. Проучването също установило, че около 9 процента от леворъките използват предпочитаната си ръка само при изпълнение на някои от задачите, поставени пред тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27

Организират акция по почистване на Варна на 27 април (ВИДЕО)

Предстоящата кампания за пролетно почистване на града, ремонтните дейности на територията на общината и теми, свързани с културната инфраструктура коментираха кметът на Варна Благомир Коцев и екипът му. Kметът каза, че предстоят серия от инициативи за почистване на града. Мащабна акция, в която всеки може да се включи, е предвидена за 27 април.  Коцев..

публикувано на 18.04.24 в 12:52

Във Варна тази събота предаваме капачки и стотинки

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 18.04.24 в 12:47

Няма да има заседания на НС по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, предаде БНР. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 12:29
Пропадане по ул.

Две коли пропаднаха на улица "Антим Първи" във Варна

Две коли пропаднаха рано тази сутрин на улица "Антим Първи"7 в центъра на Варна в изкоп зарит с чакъл. Причината е проливният дъжд, който е с количество 17 литра на квадратен метър. В района има нова кооперация, която е била присъединена към канализацията.  Първата кола попада в хлътналия участък в лявата лента, малко след това предницата на..

публикувано на 18.04.24 в 10:07