Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рязък скок на заразените в Япония

Над 130 души са новозаразени с коронавируса в Токио, съобщи днес обществената телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс. 

Това е най-големият скок на броя на потвърдени новозаразени за един ден в японската столица, като общата бройка вече е достигнала над 1000 души, посочва Ен Ейч Кей. 

Токийските власти призовават хората да останат по домовете си, тъй като 13-милионният град отчита съществен растеж на броя на заразените през последните дни. 

Управителката на префектура Токио Юрико Койке повтори тази сутрин в телевизионно предаване призива си да не се излиза без нужда, допълва БТА. 

Броят на заразените с коронавирус по света надхвърли 1 милион, като починалите са над 64 000. В Япония не се отчита засега рязък скок на заразени, какъвто има в Европа, в САЩ и на други места. До петък заразените бяха 3000, а починалите 73. 

Заради увеличението на потвърдените случаи на Covid-19 в Токио има все повече призиви централното правителство да обяви извънредно положение, което, за разлика от други страни, в Япония се характеризира с ограничени правомощия за налагане на рестриктивни мерки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов приют за 15 бездомни в Добрич, ако общината спечели проект за 78 хил. лева

Община Добрич ще кандидатства по проект за финансиране на дейността на новия приют за бездомни лица. Предвидените средства са в размер на 78 хиляди лева. Офетите за строително-монтажните работи и строителния надзор ще бъдат отворени в началото на месец юни, стана ясно на днешното редовно заседание на общинския съвет в града. Информация..

публикувано на 26.05.20 в 11:56

Пожарникарите на първа линия в Балчик

През последното денонощие пожарникарите в Балчик гасиха два пожара – за щастие само с материални щети Около 15,00 часа на 25 май е изгорял фургон в квартал Изток. Предполагаемата причина е незагасена цигара, обясни шефът на балчишката пожарна инж. Антон Антонов. Помещението не е било електрифицирано и в него не е имало никой, уточни той...

публикувано на 26.05.20 в 11:51
Стоянка Георгиева от транспортна компания в Балчик

Транспортният бранш се съживява

От средата на май автобусите от Северното Черноморие за столицата подновиха курсове, възстановена е само сутрешната линия. „В момента се изпълнява линията в 8,00 ч. сутринта, тръгваща от Шабла – Каварна (8,30 ч.) – Балчик (8,55 ч.) – София“, съобщи Стоянка Георгиева от офиса на транспортната компания “Юнион Ивкони” в Балчик. По-нататък ще..

публикувано на 26.05.20 в 11:36

Църквите в Гърция отбелязват Възкресение Христово

ърквите и манастирите в Гърция се подготвят тази вечер да отбележат Възкресение, което беше забранено по време на празниците като част от мерките срещу коронавируса. Гръцките духовници призоваха да се спазват всички противоепидемични мерки. Украсяват църквите и манастирите в Гърция за празника тази вечер. Във всички църковни..

публикувано на 26.05.20 в 11:12
Личните лекари във Велики Преслав са в защитни костюми.

Хиляда лекари ще кажат какви проблеми имат заради COVID-кризата

Български лекарски съюз стартира национално социологическо проучване сред лекарите, което е първо по рода си от десетилетия. Проучването е анонимно и включва 21 въпроса. То ще бъде направено чрез телефонна анкета, сред 1000 лекари от цялата страна и от всички..

публикувано на 26.05.20 в 11:06

Пролетно зацветяване в район "Приморски"

Всяка година в края на април и през май започва така нареченото пролетно зацветяване на декоративни фигури на места за обществено ползване и по обекти на пътната инфраструктура. Обръща се специално внимание на сезонните и многогодишни видове. В последните 3 години е налице тенденцията така оформените декоративни площи постепенно да се се..

публикувано на 26.05.20 в 11:03

Издирват шофьор, блъснал майка с дете във Варна

Шофьор блъсна майка и 6-годишното й дете и избяга от мястото на произшествието. Инцидентът е станал на кръстовището на  бул. "Цар Освободител" с ул. "Ана Феликсова", тази сутрин, около 9,20 ч., съобщават от пресслужбата на полицията. Водачът е управлявал л.а. "Пежо 607", бял на цвят. Майката и детето са откарани в болница, контактни, по..

публикувано на 26.05.20 в 10:25