Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на очите си, ако работим от компютъра вкъщи

Малки помещения и сух въздух могат да причинят напрежение на очите по време на самоизолация. В същото време дългият престой у дома заплашва с късогледство децата, разказа за ТАСС доцентът от Катедрата по очни болести към Националния медицински и хирургичен център Ирина Лещенко.

"Хората в млада и средна възраст са принудени да работят от къщи в сегашните условия. Разбира се, ако работят вкъщи, това включва използването на голям брой приспособления", казва тя. "Ако става въпрос за това дали зрението може да се наруши, например, ако човек е бил с 2,5 диоптъра, седял е пред компютъра в продължение на две или три седмици и поради това те стават 3 - не, разбира се, това няма да се случи. Зрението не е задължително да се нарушава“, казва тя.

За хората над 18 години работата на близко разстояние не е причина за нарушено зрение и повишено късогледство. Но при сегашните условия можем да говорим за умора на очите. Офталмологът обяснява, че очите могат да се уморят, ако се налага да гледаме изображение, съдържащо малки детайли или текст през целия ден. Също така умора може да бъде причинена от продължително присъствие пред екраните, особено при дисплей с висока яркост.

Лещенко препоръчва за борба с умората да се прилага правилото "20x20x20".

„Първо: на всеки 20 минути работа с компютър или подобно приспособление трябва да си правим почивка“, казва тя и съветва да се настройват напомняния или аларми, за да не се забравя за почивката на очите.

"Когато отдалечите очите си от компютъра, трябва да погледнете в далечината. Следващата цифра 20 е свързана точно с това - метрите", продължава лекарят. "Най-вероятно нямате толкова големи апартаменти, но можете да погледнете през прозореца. Трябва да гледате там в продължение на 20 секунди, след което да разтъркате очите си - това е добро зареждане, което помага на очите да се уморяват по-малко."

Борба със сухия въздух

Офталмологът обръща внимание на факта, че по време на постоянен престой вкъщи, сухият въздух може да се превърне в проблем както за очите, така и за кожата. Като решение тя предлага да се използват овлажнители.

"Можете да разрешите проблема простичко - изсипете вода в тенджера или тиган, поставете ги на места, където да няма съприкосновение с тях. Така ще повишите влажността“, казва Лещенко.

Тя подчертава, че също така е важно да се поддържа воден баланс в организма - да се пие колкото се може повече вода.

Лещенко споделя, че според социалните проучвания хората на възраст над 18 години прекарват много време пред различни джаджи.

"В Русия средното време пред екрана на ден е повече от пет часа. А при хората, използващи компютър за работа, е повече от осем часа", обяснява лекарят.

Деца в риск

Както отбелязва офталмологът, при малките деца, които в момента временно не са на детска градина, има рискове за развитието на късогледството.

    "Ако поне единият от родителите има късогледство - детето вече е изложено на риск. Рисковата група се определя и от това колко дълго детето работи отблизо с различни неща: чете, рисува. Ако гледа анимации на електронни устройства, вече има степен на риск", казва тя.

Лещенко препоръчва на родителите да не дават електронни джаджи на малките деца.

"Ако искате да гледа анимация, по-добре е да я включите на телевизора, като разстоянието до него трябва да бъде не по-малко от 3 метра", казва лекарят.

Както пояснява Лещенко, учениците са в подобна ситуация като възрастните, така че те трябва да следват същите препоръки. Според нея при дистанционното обучение учителите трябва да планират часовете по такъв начин, че да намалят времето, в което учениците да бъдат пред екрана.

"Не е необходимо урока да бъде 40 минути, направете почивка след 20 минути. Усвояемостта чрез компютри е по-трудна, отколкото чрез контакт лице в лице. Вниманието се губи, затова 20 минути са реалното време за запазване на детската аудитория", смята експертът. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41