Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна не рекламира културните си символи, експерти ще обръщат тази тенденция

| обновено на 09.04.20 в 15:23
Снимка: БГНЕС

Тази година, пандемията "помогна", че се създаде един не само формален, но и действително обективен повод, който налага да се отмени Международния балетен конкурс. Това ни извинява пред света и не се налага да обясняваме, че нямаме пари или че ни куца организационната дейност, казва  доц. д-р Георги Драганов Калагларски от ВСУ "Черноризец Храбър". Според него този казус е показателен за това как се отнасяме към културните символи на град Варна и как те не се използват пълноценно от туристическия бизнес, а и показва липсата на административна визия, тъй като този проблем е от години. 
Преподаватели от ВСУ, факултет "Международно икономика и администрация" имат отговор на въпроса как може да се помогне на българската туристическа индустрия и за летните месеци на 2020 година и за следващите години. Те са разработили учебни програми и планове, система която започват да прилагат от следващата седмица. Тя ще е за персонални и групови консултации, със собственици на туристически обекти, мениджъри и всички, които проявяват интерес как да приложат с реални икономически ефекти, социалните технологии с които се управлява всяка една индустрия.


Доц. Калагларски допълва, че в момента никой не дава гаранция на потребителите, че цената която са платили и превели за почивка тази година, няма да бъде променена във времето в което туристът ще реши да ползва в друго време. Ако догодина той трябва да доплати, това не е в интерес нито пък е защита на потребителя, смята той. 
Дали трябва собственика на туристическия обект да компенсира, дали държавата ще отпусне помощ - като цяло липсва яснота. За това предлагаме да има някаква компенсация, чрез културни програми - безплатно посещение на Археологически музей, Аладжа манастир, Римските терми. Такива елементи подсилват доверието към домакина, подсилват корпоративния имидж, персоналния престиж. Тези неща в момента липсват - всички говорят за защитата на корпоративните интереси, не и за защита на потребителските. А какъв туризъм ще правиш в тези тежки условия, ако не съхраниш доверие в собствената си туристическа организация?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30