Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

“Новият ден“ на 10 април с Мариела Димитрова

Снимка: БГНЕС

Дезинфекциране на всеки час, еднопосочно движение и щандове на два метра един от друг са част от мерките, при които ще отвори отново Фермерския пазар в събота във Варна. Всички продукти ще са предварително пакетирани с изключение на плодовете и зеленчуците. Къде и в какво време ще работи пазарът в 8.10 часа разговор с Екатерина Желязкова от екипа на Пазара.

Удължаване на срока за плащането на наемите за общежития с не по-малко от два месеца, с удължаване на летния семестър с един месец са част от 16 искания до Министерството на образованието и науката са изпратили до Министерството на образованието и науката и до висшите училища в България от Националното представителство на студентските съвети.От председателя на представителството Даниел Парушев в 8.40 часа ще научим още за изпратената позиция и техният очаквания.

В извънредното положение, в което е страната ни вече почти един месец, мерките засегнаха всички възрасти –от най-малките, които си стоят по домовете и учат дистанционно, до най-възрастните, техните баби и дядовци. Още преди въвеждането на съвсем крайните мерки за социална дистанция, посещенията в Домовете за стари хора в цяла България бяха забранени, тъй като те са в най-рисковата група за заболяването COVID-19. За живота в един от тези домове, намиращ се в град Добрич и как възрастните хора в него понасят изолацията репортаж в 9.10 часа.

Жителите на провадийското село Бързица са без обичайната автобусна връзка до Провадия и до Варна. Превозът е бил спрян след въвеждането на извънредното положение в страната. Това принуждава местните хора, притежаващи лек автомобил да транспортират хората, на които има се налага. В 9.40 разговор с кмета на селото Галя Тодорова. И още за обичайния живот на местните, във време без епидемия, ще чуем Стела Кенфийлд, която живее между провадийското село Бързица и американския град Сиатъл.

Над 7000 души са се включили в предизвикателството на един от най-известните български художници  Павел Митков “Рисувай против вируса”. Това са безплатни професионални уроци във фейсбук страницата на твореца,които той дава на живо на всички,които искат да се докоснат до изобразителното изкуство. В 10.15 часа Павел Митков ще разкаже за обезсилването на страха пред изпитанието, което преживяваме с помощта на рисуването.

Едно от емблематичните варненски издателства “Славена“ също изпитва затруднения във време на криза. Работата е рудуцирана, повечето от книжарниците не работят. Издателската къща  ще се възползва от някои икономически мерки, предложени от правителството. Включва се и в националната инициатива "Купи една книга". Управителят Наско Якимов смята, че всеки бизнес трябва да потърси резерви в себе си, преди да започне да се оплаква от ситуацията.Чуйте го в 10.40 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"По първи петли" на 8 юни с Ваня Славова

По първи петли на 8.06.2020 Радио Варна От 04.00 до 06.00 Повишен интерес към къщите извън града регистрират брокерите във Варна. Интервю с Люба Просеникова-представител на фирма за недвижими имоти. Репортерът Олга Карова ни отвежда ефирно в село Водица. Как тече животът там и с какво е интересно селцето ще разберем от нея...

публикувано на 07.06.20 в 11:01
Варненското езеро и строежът на Алепу

"Позиция" с Валери Великов, на 6 юни

Интервюто на Даниела Стойнова с председателя на Гражданската платформа „Изправи се.бг” Мая Манолова за замърсяването на Варненското езеро. Темата продължава с председателя на групата общински съветници от ГЕРБ във Варненския общински съвет Бранимир Балачев, който ще коментира и намалените приходи в общинския бюджет заради кризата с..

публикувано на 06.06.20 в 08:00

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 5 юни със Светлана Вълкова

Петиция за възстановяване на културния живот във Варна създадоха обединени артисти и културни оператори Нов сайт за култура заработи във Варна Спомен за Невена Коканова Утаеното време на художника Йордан Кисьов „Я помню чудное мгновенье“ – музикално-поетичен концерт на открито „Копнеж по Италия“ –..

публикувано на 05.06.20 в 13:08

"Новият ден" на 5 юни 2020 г. с Димитрина Дончева

Къде ще почиват жители на Балчик това лято и притеснява ли ги Ковид-обстановката? Колко ще са неохраняемите плажове във варненска област през летния сезон? Има ли вече плажуващи на централния плаж във Варна и чиста ли е плажната ивица? Жители на село Добротич излизат на протест срещу управлението на община Вълчи дол. Какви са..

публикувано на 05.06.20 в 06:00
кап. Георги Георгиев

НА СВЕТЛО на 4 юни с Валерия Василева

Варна почете големия български ветроходец кап. Георги Георгиев в деня на неговата 90-годишнина - репортаж от поклонението пред дома на мореплавателя. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклиса в двора на АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов“, който ще носи името на Св. Стилиян Пафлагонийски - закрилник на малките деца. Над 100..

публикувано на 04.06.20 в 12:23

"Новият ден" на 4 май с Емилия Николова

Разкрасителният сектор също не бе подминат от КОВИД-кризата. От бранша не искат помощи от държавата, а регулация. Защо фризьорите смятат, че маската пречи да си вършат работата? И още въпроси към Ивелина Любомирова, собственик на Салон за красота във Варна. Собствениците на фитнес зали са готови да протестират, ако не получат безвъзмездна помощ..

публикувано на 04.06.20 в 05:05

НА СВЕТЛО на 3 юни с Валерия Василева

Репортерска проверка за разчистването на свлечените земни маси над Офицерския плаж във Варна и становище на областния управител Стоян Пасев. Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ повече от 18 месеца не са получавали заплати – как ще ги защити Фондът за гарантиране на вземанията. Пътуваме от Варна до гробищен парк..

публикувано на 03.06.20 в 11:35