Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Новият ден“ на 10 април с Мариела Димитрова

Снимка: БГНЕС

Дезинфекциране на всеки час, еднопосочно движение и щандове на два метра един от друг са част от мерките, при които ще отвори отново Фермерския пазар в събота във Варна. Всички продукти ще са предварително пакетирани с изключение на плодовете и зеленчуците. Къде и в какво време ще работи пазарът в 8.10 часа разговор с Екатерина Желязкова от екипа на Пазара.

Удължаване на срока за плащането на наемите за общежития с не по-малко от два месеца, с удължаване на летния семестър с един месец са част от 16 искания до Министерството на образованието и науката са изпратили до Министерството на образованието и науката и до висшите училища в България от Националното представителство на студентските съвети.От председателя на представителството Даниел Парушев в 8.40 часа ще научим още за изпратената позиция и техният очаквания.

В извънредното положение, в което е страната ни вече почти един месец, мерките засегнаха всички възрасти –от най-малките, които си стоят по домовете и учат дистанционно, до най-възрастните, техните баби и дядовци. Още преди въвеждането на съвсем крайните мерки за социална дистанция, посещенията в Домовете за стари хора в цяла България бяха забранени, тъй като те са в най-рисковата група за заболяването COVID-19. За живота в един от тези домове, намиращ се в град Добрич и как възрастните хора в него понасят изолацията репортаж в 9.10 часа.

Жителите на провадийското село Бързица са без обичайната автобусна връзка до Провадия и до Варна. Превозът е бил спрян след въвеждането на извънредното положение в страната. Това принуждава местните хора, притежаващи лек автомобил да транспортират хората, на които има се налага. В 9.40 разговор с кмета на селото Галя Тодорова. И още за обичайния живот на местните, във време без епидемия, ще чуем Стела Кенфийлд, която живее между провадийското село Бързица и американския град Сиатъл.

Над 7000 души са се включили в предизвикателството на един от най-известните български художници  Павел Митков “Рисувай против вируса”. Това са безплатни професионални уроци във фейсбук страницата на твореца,които той дава на живо на всички,които искат да се докоснат до изобразителното изкуство. В 10.15 часа Павел Митков ще разкаже за обезсилването на страха пред изпитанието, което преживяваме с помощта на рисуването.

Едно от емблематичните варненски издателства “Славена“ също изпитва затруднения във време на криза. Работата е рудуцирана, повечето от книжарниците не работят. Издателската къща  ще се възползва от някои икономически мерки, предложени от правителството. Включва се и в националната инициатива "Купи една книга". Управителят Наско Якимов смята, че всеки бизнес трябва да потърси резерви в себе си, преди да започне да се оплаква от ситуацията.Чуйте го в 10.40 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 19 април

В „Гравитация нула“ с Мартин Николов на 19 април 2024 година: -   Журналистът Анна Заркова с книга за убийството на Андрей Луканов „Смъртта на Бялата лисица“; -   За комиксите и комикс културата в България – разговор с Константин Витков–Титис и Иван Домусчиев; -   „Пространствени варианти“ – изложба живопис на Красен..

публикувано на 19.04.24 в 13:19
Chart

#760 ТОП 20 (19.04-26.04.2024)

публикувано на 19.04.24 в 08:49
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 април

В Седмицата на правото в ИУ - Варна се проведе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция" с гост-лектор чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов – член на Конституционния съд. Репортаж; Варна тази сутрин осъмна с необичаен трафик, не малко катастрофи, наводнени пътни..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Пристанище Варна

НОВИЯТ ДЕН на 18 април с Мариела Димитрова

Липсват технически кадри у нас. И със средно образование и с висше. Има остра  липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, каза за Радио Варна Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Той..

публикувано на 18.04.24 в 05:58

НОВИЯТ ДЕН на 17 април с Иван Барбов

Казват, че кафето ободрява и тонизира рано сутрин. Дори и с кафе обаче понякога на човек продължава да му се спи, но някак по-енергично. Ако искате да започнете деня с тонус и енергия, с усмивки и добро настроение, просто превключете на честотите на Радио Варна от 6.00 до 10.30 часа. Там ви очакват Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 17.04.24 в 05:54
Владимир Палаузов, Петко Каравелов и Сергей Лукиянов. Снимка: БТА

НА СВЕТЛО на 16 април с Валерия Василева

Биляна Якова - ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт – гр. Варна“ ,  смята, че умишлено е саботирана съществуващата билетна система в града и се нанасят щети на бюджета. В деня на Конституцията с изложба под наслов "Архиви на правната мъдрост" започна традиционната Седмица на правото в Икономически университет – Варна, в..

публикувано на 16.04.24 в 13:50

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25