Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

124 години от първия олимпийски шампион в маратона

| обновено на 10.04.20 в 14:18

Преди точно 124 години легендарният гръцки спортист Спиридон Луис става първият европеец, който печели златен олимпийски медал в леката атлетика. Луис триумфира в маратона по време на първите модерни Олимпийски игри в Атина през 1984 година.

      В програмата на Игрите в гръцката столица не е заложена класическата дистанция от 42.195 километра, като са предвидени едва 12 дисциплини в леката атлетика. Французинът Мишел Бреал обаче предлага необичайното за този период бягане да се проведе в памет на легендата за Фидипид, атинският войник, който пробягва разстоянието от Маратон до Атина, за да извести за победата над нахлуващата персийска армия, малко преди да издъхне от прекомерното физическо усилие.


Предложението е подкрепено от основателя на модерните Олимпийски игри Пиер дьо Кубертен и на 10 април 1896 година 17 бегачи от Австралия, Франция, Унгария, САЩ и домакините от Гърция се нареждат на стартовата линия в градчето Маратон, за да пробягат разстоянието от около 40 километра в следобедната жега и по прашните черни пътища до стадион "Панатинайкос" в Атина.

Французинът Албин Лермюсо, който няколко дена преди това завършва на трето място в бягането на 1500 метра, но не взима бронзов медал, тъй като тогава победителите печелят сребърно отличите, вторите - бронзово, а завършилите на трето място - нищо, повежда от самото начало на маратона и е водач до 25-ия километър, но скоро след това започва да изпитва проблеми и е изпреварен от австралиеца Едуин Флак, който вече е спечелил титлите на 800 и 1500 метра.

Смият Флак губи сили на 30-ия километър и изостава, а водачеството поема 24-годишният Луис, който в средата на състезанието е изоставал с цели седем минути от Лермюсо. Луис обаче е единственият, който е разпределил правилно силите си за дебютното издание на маратона и не изпуска лидерството до края, за да влезе триумфално пред 60 хиляди зрители на стадион "Панатинайкос", където е посрещнат на финалната линия от крал Георгиос I Гръцки и сина му принц Константинос.

   

Спиридон Луис пробягва маратонското разстояние за 2 часа 58:50 минути, а на цели седем минути зад него остава сънародникът му Харилаос Василакос.

Третото място е за унгареца Гюла Келнер, а Лермюсо и Флак не завършват.

За успеха си Луис получава сребърна купа, поръчана от Бреал, както и каруца и кон, и други подаръци от атинските търговци. Тъй като по това време други маратони не се провеждат, той се прибира в родното си село Амарусион, на 15 километра северозападно от Атина, и никога вече не участва лекоатлетическо състезание.

Постижението на Луис е забравено, преди организаторите на Олимпиадата в Берлин през 1936 година да го поканят за почетен гост, където той връчва лавров венец на Адолф Хитлер.

През 2012 година сребърната купа, която Луис получава за победата си, е продадена на търг в Лондон за 860 хиляди паунда. По този начин 15-сантиметровият трофей разбива тогавашния рекорд за най-скъпо продадена вещ, свързана с Олимпийските игри. /БГНЕС





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясен е съставът на отбора ни за Европейското първенство

България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете, младежите и жените на европейското първенство по спортна гимнастика. Шампионатът на Стария континент за мъжете и младежите ще се състои от 24 до 27 април, за жените и девойките ще е от 2 до 5 май. Състав на българската делегация: Мъже: Кевин Пенев, Даниел Трифонов, Йордан Александров, Димитър..

публикувано на 19.04.24 в 18:41

Отборът на Левски взе бронзовите медали

Волейболистките на Левски София се поздравиха с медали от сезон 2023/2024 в Национална Волейболна DEMAX+ лига в едва втората година от сформирането си. Воденият от Петър Шопов отбор завърши на трето място в първенството при дамите, след като спечели плейофната серия за бронза срещу Славия 2017 с 2-0 победи (3:1 в първата среща като домакин и 3:0 във..

публикувано на 19.04.24 в 18:40

Българките вече знаят съперничките си

България научи жребия си за Европейското първенство за жени под 18 години, което ще се проведе от 1-ви до 13-и юли в Румъния и Гърция. Тимът ни попадна във Втора група, която ще се проведе в столицата на остров Крит – Ираклион. Така ще се изправим срещу домакина Гърция, както и по-предно класираните по ранкинг отбори на Турция и Полша. В потока бяха..

публикувано на 19.04.24 в 18:39

Ветроходна седмица в Бургас

Предстои 31-о издание на международната ветроходна регата "Порт Бургас". Състезанието ще се проведе от 27 април до 1 май в бургаския залив. Заявка са подали 250 състезатели от България, Румъния, Гърция, Турция и Украйна. Те ще мерят сили в клас "Оптимист", ИЛКА 4, 420, Фин и олимпийските класове ИЛКА 6, ИЛКА 7 и 470. Ветроходната седмица ще стартира с..

публикувано на 19.04.24 в 18:38

ВИДЕО: Черно море победи Спартак (Варна) след дузпи при ветераните

Ветераните на Черно море по футбол се класираха за финалите тази година след като победиха градския съперник Спартак след 6-5 при изпълнение на дузпи.

публикувано на 19.04.24 в 09:18

Ветераните на Черно море отиват на финал

Черно море победи Спартак Варна при ветераните на футбол в дербито на морската столица. Краен резултат 5-4 след изпълнение на дузпи. В редовното време 1-1. Миро Коларов за Спартак Варна и Пламен Тимнев за отбора на Черно море се отчетоха с голове в редовното време. При дузпите единствен обърка голмайсторът на Спартак Миро Коларов. Така Черно море се..

публикувано на 19.04.24 в 09:14

SENSHI отново събира елитни бойци

21-то издание на престижната международна бойна галавечер SENSHI ще разтърси зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта в гр. Варна на 20 април 2024 г. от 18:00 ч. Предстои поредната незабравима бойна нощ с впечатляващ състав от опитни бойци, дошли в морската столица от различни краища на света. Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя..

публикувано на 19.04.24 в 09:11