Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

“Тежестта на короната” - виртуална сборна изложба в "Ларго"

| обновено на 15.04.20 в 10:52

Сборна изложба – живопис и скулптура “Тежестта на короната” представя онлайн варненската Арт Галерия "Ларго".
Изложбата може да разгледате в сайта на галерията, във Фейсбук -страницата  и в Инстаграм-профила на "Ларго".
Виртуалната сборна изложба – живопис и скулптура “Тежестта на короната”, може да бъде разглеждана до 09 май 2020 в сайта на галерията: В предаването на Радио Варна "Новият ден" галеристът Нели Вълчева сподели, че тази изложба е родена от възникналия вакуум, след въвеждане на извънредното положение. "Донякъде идеята дойде и от един от авторите, който участва в изложбата Стефан Георгиев от Велико Търново, който ми се обади и каза, че негова изложба се отлага и предложи да покажем картините чрез нашата интернет страница. Казах му веднага да прати снимки, тъй като го харесваме като автор и три пъти сме го представяли. Когато ги качих в сайта, реших да поканя и други автори, с които отдавна работим. Така излезе "Тежестта на короната". А иначе короната е за всеки от нас, защото трябва да носим отговорност за решенията си, особено сега", сподели галеристът. 


 Заедно с поканата за изложбата собственикът на Арт Галерия Ларго във Варна Нели Вълчева се обърна към медиите, а чрез тях и към ценителите и почитателите на изкуството, за подкрепа

 В последния един месец рязко беше ограничена дейността на всички държавни и частни галерии в страната. Стотици планирани събития и изложби бяха отменени или отложени. На практика всички частни галерии спряха да работят, защото призивите за социална изолация ни оставиха моментално без посетители, какво да кажем за клиенти.
За повечето художници в България частните галерии са единствения или почти единствения начин за реализиране на продажби на техните творби и за осигуряване на тяхното и на техните семейства препитание. Така карантината и извънредните мерки удариха не само нас, частните галерии, но и творците с които работим. Имам тъжното усещане, че след края на извънредното положение ще се простим не само с вируса, но и с много частни културни оператори.
  Все пак много от моите колеги, както и аз, се опитваме според възможностите си да генерираме събития и интерес към изящното изкуство в България, организирайки най-често виртуални изложби с помощта на социалните медии или интернет страниците ни.
  Благодаря ви и бъдете здрави!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Археологическото лято 2020

Едни от културните процеси, следени с най-голямо вълнение, може би защото това е миналото, което ни дава много бъдеще, са археологическите разкопки, пише в публикация днес БНР. Закъсня ли археологическото лято 2020? Ще стартират ли разкопките и при какви условия и финансиране?  Археолозите проф. Николай Овчаров, доц. д-р Людмил..

публикувано на 26.05.20 в 12:29

И заемните в библиотеката във Варна отварят от днес

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна отваря от днес - 26 май, и читалните си зали и така възстановява почти напълно дейността си. Това коментира за Радио Варна директорът ѝ Радка Калчева. Заедно с противоепидемичните мерки, в библиотеките обаче има и допълнителни ограничения, които са по-строги от тези във фитнес залите – 30%..

публикувано на 26.05.20 в 09:00

Георги Господинов: Всяка книга е времеубежище

„Този празник – 24 май, за мен е личен и когато един празник стане личен, той е спасен и се предава от човек на човек . Този празник може без манифестации и без ритуали. Този празник е всекидневен, защото празнуваме думите “. Това сподели пред БНР писателят Георги Господинов . Според него, „тъй като сме направени от нещата, които изричаме, ние..

публикувано на 24.05.20 в 11:53

Протест под наслов "Да отворим залите за изкуство"

Занимаващите се с танци, творчество и музика излизат на мирен протест под наслов „Да отворим залите“. Акцията започва в 11.45 пред Министерския съвет.  Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени.  Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от..

публикувано на 24.05.20 в 08:43

Лида Пантелеева и „Сънищата на нощта“

Лида Пантелеева издаде втората си книга „Сънищата на нощта“. Поради извънредното положение, в което се намираше не само нашата държава, но и целия свят, премиерата на втория роман на авторката беше отложена. Специално за предаването Улица "Събота“ варненката разкри част от приключенията на своите герои. Лида е съпруга на диригента Мартин..

публикувано на 23.05.20 в 22:47

Светлозара Христова: Само чрез солидарност, взаимопомощ и сътрудничество културният сектор ще преодолее кризата

Светлозара Христова е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и културен мениджър. В предаването Улица "Събота" тя сподели надеждите и тревогите си относно тежката ситуация на културния сектор в момента и начините за излизане от нея. На 13 март животът ни беше сложен на пауза, а сектор "Култура" се оказа един от..

публикувано на 23.05.20 в 22:07

Гърция очаква древни мрамори от Британския музей

Гърция в събота призова Великобритания да й върне Мраморите от Партенона - често известни като мраморите на Елгин - един от най-известните древни обекти в света. Древните фризове, които включват изображения на битки между митични древни гърци и кентаври, са взети от британския дипломат лорд Елгин в..

публикувано на 23.05.20 в 16:05