Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Крепостта Овеч над Провадия (снимки)

| обновено на 08.05.20 в 16:22
10
Крепоста "Овеч" над Провадия
Снимка: Румен Сарандев

Средновековната крепост Овеч, популярна и като Овчата крепост, е добре известна за всички в региона. Голямото възвишение над днешния град Провадия продължава да буди възхищението както на туристите, така и на местните.


За тези, които не знаят - разстоянието до Варна е около 55 км, а това от София до Провадия - около 400 км. Идеална спирка е, когато се пътува от и към морето.


Спря, за да се възхити на красивата гледка днес фотографът на Радио Варна Румен Сарандев. Снимките можете да видите във фотогалерията.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина Матей Тодоров

Този свят напусна нашият колега журналистът Матей Тодоров.  Работил като директор на РТВЦ-Варна и главен редактор на Радио Варна. Голям човек, с благородна душа, естет за красивото в живота, ерудит, с устрем към морската и военноморската тематика;  сценарист и автор на филми... Припомняме фрагмент от книгата на Виолета Тончева,..

публикувано на 05.12.20 в 10:36

Почитаме Св. Сава

Днес православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град..

обновено на 05.12.20 в 09:22
Инженерна мисъл в стил Хонг Конг (фотограф: Момчил Михайлов)

Хонконг ще създава изкуствени острови за решаване на жилищния проблем

Правителството на Хонконг ще похарчи 550 милиона хонконгски долара (71 милиона щатски долара) за проучване от техническо-икономически характер в проект за създаване на изкуствени острови за решаване на жилищния проблем. Това съобщава "South China Morning Post". В..

публикувано на 05.12.20 в 09:06

Капсула с пръст от астероида Ryugu вече лети към Земята

От японската сонда Hayabusa-2 се отдели капсула с пръст, събрана на астероида Ryugu за доставка на Земята. Това съобщи японската авиокосмическа агенция JAXA, излъчваща на живо от контролния център. Очаква се капсулата да достигне Земята и да падне в Австралия в..

публикувано на 05.12.20 в 09:04

Тур "Странджа" е маршрут за цялата година

Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" е създател и водач в туристическия маршрут "Тур Странджа". Той гостува на предаването "Хоризонти" и представи сравнително ново и все още не толкова популярно, но доста впечатляващо преживяване. Този маршрут преминава през цялата географска територия на една от нашите планини. Амбицията на Владо е  "Тур..

обновено на 05.12.20 в 07:29

Кулинарни шедьоври по време на пандемията

Светът е завладян от коронавируса. Ресторантите са затворени и все повече хора започват да усъвършенстват своите умения в кухнята. Мнозина обичат и да се хвалят със своите творения в социалните мрежи. Срещаме Ви с един такъв шеф-готвач у дома, който споделя своите съвети за изкусителни гозби. Иван Барбов е журналист. Друга голяма страст му..

публикувано на 04.12.20 в 11:34

Образователна общност Варна с различна концепция за образованието

Деница Стефанова е педагог и доброволец, част от Образователна общност Варна.  В образованието покрай коронавируса така или иначе настъпиха много промени.  Какво правят, за да учат различно децата днес, педагозите от Образователна общност Варна, ще чуем от разговора на Ваня Славова с началния педагог Деница Стефанова: „Бащата на новата..

публикувано на 04.12.20 в 09:37