Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сапун, дезинфектант и ръкавици даряват от сайта Гората.бг на общините в страната

Кампания „Здравето е в нашите ръце“ в подкрепа на усилията на цялото общество в борбата срещу коронавируса започва сайтът Гората.бг. Това каза за Радио Варна Никола Рахнев, създател на сайта. Ще бъдат дарени 50 тона течен сапун, дезинфектанти и 250 000 ръкавици за ръце за еднократна употреба

Даренията са предназначени за нуждаещи се институции като социални домове, болници, поликлиники, а също и семейства. За целта е необходимо всяка община да попълни и подаде формуляр, който е публикуван на интернет страницата Гората.бг., където да посочи от какво се нуждае. След доставка от нас, необходимите продукти ще бъдат разпределени до съответните институции или семейства от администрациите, уточни Рахнев.

Предстои  организирането и на информационна кампания, в която ще бъдат призовани да се включат известни личности и всички хора, които желаят да бъдат посланици на мерките, които трябва да предприемем срещу заразяване.

„Един от начините, по който заразата с коронавируса се разпространява най-много, са замърсените ръце. Затова е важно да бъдем отговорни, информирани и разумни. Ако знаем, че бихме предпазили много хора, макар да сме млади, здрави и в добро физическо състояние, наша отговорност и наш дълг е хората, които са изградили света, в който живеем - възрастните хора, да им помогнем и да ги предпазим. Наша отговорност и наш дълг е към медицинския персонал, който за съжаление е на първа линия и вече е все по-уязвим и все повече стават заразените лекари, да пазим както тях, така и себе си и околните. Много е важно да прекратим ненужните към момента директни контакти.“, каза Никола Рахнев.

Едно от нещата, които екипът апелира да бъде направено от общините, е да осигурят начин на автобусните спирки да има възможност хората да дезинфекцират ръцете си. Това би било голяма превенция, защото всяко добро, което може, трябва да бъде направено, допълни Никола Рахнев.

Целият разговор чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

24-часова акция "Скорост" се провежда във Варна

Полицията във Варна стартира 24-часова акция за контрол на скоростта. Камери са поставени в целия град, съобщава Nova.bg.  „2217 са установените нарушения от 15 април до момента. 96 са случаите само за последните часове”, заяви Димитър Дреков, полицейски инспектор в сектор „Пътна полиция” - Варна.

публикувано на 19.04.24 в 08:16
Николай Костадинов

Разширението на бул."Цар Освободител" ще утвърди "Владиславово" като най-комуникативния квартал на Варна

Разширението на бул. „Цар Освободител“ ще утвърди квартал „Владиславово“ като най-комуникативния квартал на Варна, коментира за Радио Варна кметът на района Николай Костадинов. Относно градската железница или т.нар леко метро, той посочи, че ще е от полза за целия град, но отново най-големи ползи ще имат жителите на квартала, защото за няколко..

публикувано на 19.04.24 в 08:10

Израел нанесе удари по Иран

Израел нанесе удари по Иран, но не с ракети, както твърдяха първоначалните информации на световните информационни агенции, а с дронове, съобщaват американски служители, цитирани от Би Би Си. Към момента е ясно, че експлозия е била чута северозападно от иранския град Исфахан. Градът е третият по големина в ислямската държава, като провинцията е дом на..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Без валежи и с малко слънце

Днес ще има променлива облачност, преди обяд на места намаляваща и до слънчево, но постепенно навсякъде ще се увеличи и вплътни и главно през нощта срещу събота от югоизток ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, който постепенно ще се преориентира от източна чевтвърт. Максимални температури между 12° и 17°, за..

публикувано на 19.04.24 в 05:51

Адресите без ток

В периода 15.04.2024 - 19.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово – клиентите, електрозахранени от ТП 9 и МТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 19.04.24 в 05:00

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Няма да има големи ремонти през туристическия сезон. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата, започнати преди изборите, главно заради това, че се извършват..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик. Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55