Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 11 май с Ваня Славова

По първи петли на 11.05.2020

Радио Варна

04.00-06.00

Водещ: Ваня Славова


Здравейте,
Казвам се Милен Маринов. Роден съм в Силистра, но временно живея в Нова Зеландия. Днес, неделя 10-ти май, тук се отбелязва Деня на майката и съм поръчал специален поздрав за нея - любимата й мелодия от Хора на ловците на Вебер. Майка често я свиреше на цигулката от моя прадядо. За съжаление този поздрав няма да стигне до майка, защото тя успя да доживее само до 59 години, но нейната сетра и моя леля живее в Силистра и искам да я поздравя специално в радиото. Леля ми е Петранка Недкова  е и председател на Силистренския клуб "По първи петли". От интернет разбирам, че няма предаване в неделя сутрин, но пък мога да се обадя в понеделник, когато домакин е Радио "Варна". Леля винаги казва, че тя не изпуска предаване, така че със сигурност ще чуе поздрава ми. Моля, кажете ми в колко часа е най-удобно да се обадя и аз ще се съобразя с часовата разлика.
От леля си знам, че тя най-много ще се зарадва на народна музика. Майка беше учителка по музика и тя с много силни чувства говореше за българските композитори, които са създали прекрасни симфонични произведения, базирани на фолклорни мотиви. Затова желая да поздравя леля и всички майки със симфоничната аранжировка на Ръченица на Петко Стайнов.
Предварително Ви благодаря за предоставената ми възможност.
С поздрав:
Милен
Освен мили поздрави и сърдечни писма, в предаването сме подготвили интересни теми:

1. Тази седмица ви разказваме за един от емблематичните кметове на Варна от далечното минало, който остава трайна следа в живота на града. Кръстьо Мирски идва от Котел, но животът му преминава във Варна, а улицата на която някога е живял и до днес носи неговото име. С него са свързани редица нововъведения в някогашна Варна, а през изминалата седмица се навършиха 100 години от смъртта му.

2.Георги Шопов е познат на варненската публика като художник и музикант. Заради извънредното положение не може да работи в пиано бара и за това рисува с нюансите на живота. Днес се старае да възпита детето си в любов към земята, природата, хората и животните, защото истинските отношения са между живите, а не във виртуалното пространство.

3. Ще помогнат ли новите мерки и изисквания за спокойствието на хората и сигурността за персонала в заведенията, които отвориха на открито? Имаме ли психологическата готовност отново да пием кафе заедно?

4.102 хиляди дръвчета бяха засадени в над 70 общини в цяла България, тази пролет. Акцията засажда бъдеще и прави добро от 8 години, но тази година е различна заради пандемията. Още от Никола Рахнев - създател на инициативата.

5.За връзката между модата и психологията, разговор с Десислава Димитрова- преводач, имидж консултант и психолог. Какво разкриват цветовете за нас и как да си направим капсулен гардероб, в който да има малко на брой, но достатъчно дрехи.

6. Как дългогодишният спортен журналист Камен Алипиев Кедъра се озова на онлайн сцената на варненския театър и какво прочете на публиката? Разговор в рубриката "Театърът чете".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#760 ТОП 20 (19.04-26.04.2024)

публикувано на 19.04.24 в 08:49
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 април

В Седмицата на правото в ИУ - Варна се проведе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция" с гост-лектор чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов – член на Конституционния съд. Репортаж; Варна тази сутрин осъмна с необичаен трафик, не малко катастрофи, наводнени пътни..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Пристанище Варна

НОВИЯТ ДЕН на 18 април с Мариела Димитрова

Липсват технически кадри у нас. И със средно образование и с висше. Има остра  липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, каза за Радио Варна Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Той..

публикувано на 18.04.24 в 05:58

НОВИЯТ ДЕН на 17 април с Иван Барбов

Казват, че кафето ободрява и тонизира рано сутрин. Дори и с кафе обаче понякога на човек продължава да му се спи, но някак по-енергично. Ако искате да започнете деня с тонус и енергия, с усмивки и добро настроение, просто превключете на честотите на Радио Варна от 6.00 до 10.30 часа. Там ви очакват Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 17.04.24 в 05:54
Владимир Палаузов, Петко Каравелов и Сергей Лукиянов. Снимка: БТА

НА СВЕТЛО на 16 април с Валерия Василева

Биляна Якова - ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт – гр. Варна“ ,  смята, че умишлено е саботирана съществуващата билетна система в града и се нанасят щети на бюджета. В деня на Конституцията с изложба под наслов "Архиви на правната мъдрост" започна традиционната Седмица на правото в Икономически университет – Варна, в..

публикувано на 16.04.24 в 13:50

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Мариела Димитрова

Три закона се променят по неблагоприятен за гражданите начин, алармираха граждански и екологични организации. Според екоактивистите, с предложените от депутатите от ГЕРБ и ДПС промени между първо и второ четене в три закона - за опазване на околната среда, за  насърчаване на инвестициите и за устройство на територията, се осигурява "бърза..

публикувано на 15.04.24 в 06:15