Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономически университет-Варна влиза в шампионската лига на Европа

| обновено на 11.05.20 в 14:49

Икономически университет - Варна очаква да приключи оценяващата процедура по инициативата "Европейски университети" на Европейската комисия. След това варненското учебно заведение ще бъде единственият български университет част от консорциума, това заяви ректорът на университета проф. Евгени Станимиров.  Висшето училище е координатор на Консорциума. 

Икономически университет - Варна държи водещото място в професионалното направление туризъм. Университетът се нарежда в първата четворка на икономическото професионално направление. 

Дигитализацията е новата търговска модерност, това каза доц. Виолета Димитрова, заместник-директор на Научно-изследователския институт в Икономически университет - Варна. Институтът е разкрит през 2015 година, има шест научни центъра и днес следва политиката за комерсиализация на резултатите от научните изследвания - политика, започнала в края на  70-те години на миналия век. "Това в условията на дигитализация е от особена значимост, тъй като иновациите заедно с цифровизацията са един от основните стълбове на икономическия растеж. "

Дигитализацията е основната тема на двудневната Юбилейна международна научна конференция. В програмата са включени 271 научни доклади. Общият брой на участниците, учени, изследователи, преподаватели, докторанти, студенти, представители на бизнеса и различни институции е 340. Чуждестранните участници са от 15 университета: 

"Икономически университет- Варна има партньорски отношения с около 300 висши училища. Част от контрактите са по европейски програми, а с университетите извън Европа те са на база двустранни връзки."

Юбилейната научна конференция е част от програмата за отбелязване на 100 години от създаването на Икономически университет – Варна – първото висше икономическо училище в България. Двудневният форум се провежда дистанционно чрез платформата  Google meet ​.

Чуйте цялото интервю на Емилия Николова в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК удължи до 7 декември срока за оферти за машините за гласуване

Срокът за подаване на заявления по обществена поръчка за доставка на машини за гласуване и софтуер за тях се удължава до 23:59 ч. на 7 декември, поради извършена корекция в документацията за възлагане на обществената поръчка , съобщава Централната избирателна комисия. ЦИК иска да купи 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с..

публикувано на 30.11.20 в 16:12

Започна антиспин кампания "Пазя себе си, пазя и теб" във Варна

Антиспин кампания, посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември , започна във Варна. Организираната за дванадесета поредна година акция ще се продължи от 26 ноември до 3 декември. Кампанията е под мотото „Пазя себе си, пазя и теб!“ и се провежда онлайн в социалните мрежи  фейсбук  и  инстаграм  чрез профилите на дирекция „Превенции“. Целта..

публикувано на 30.11.20 в 15:44

Детска градина в Добрич вече приема деца на медици

В епидемичната обстановка детска градина "Слънчице" в Добрич вече приема деца на лекари, медицински сестри и други специалисти, работещи в системата на здравеопазването , съобщават от общината. Родителите медици са подали до днес 18 заявления в детското заведение, което ще се грижи за децата, разделени в две групи, посочват от кметската управа. Със..

публикувано на 30.11.20 в 15:11

Детска градина и ясла отварят врати за децата на медиците от Варна в сряда

Детска градина "Д-р Петър Берон" и детска ясла "Приказен свят" от сряда (02.12.2020 г.) са на разположение на работещите в здравните заведения на територията на община Варна. И двете заведения се намират в района, където са съсредоточени най-много болници в града. За времето на прилагане на въведените противоепидемични мерки ДЯ „Приказен свят“..

публикувано на 30.11.20 в 14:58

Ваксини срещу COVID-19 на "Пфайзер" идват у нас в края на годината

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година . Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, предаде БНР. През изминалата седмица над 12 хиляди души са излекувани от Covid-19..

публикувано на 30.11.20 в 14:46

Получваме ПИК на НОИ през телефоните

Издаването на персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт (ПИК на НОИ) по електронен път вече се заявява чрез нова електронна услуга на НОИ и подписване с електронен подпис през мобилни устройства/телефони. Електронната услуга на институцията изисква наличие на смартфон с инсталирано приложението на „Евротръст Технолъджис“ АД за..

публикувано на 30.11.20 в 14:29

Нови ограничения за влизане в България от 1 декември до 31 януари

Въвежда се временна забрана за влизане на територията на България от 1 декември до 31 януари. Заповед за това издаде министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 1. Временно се забранява влизането у нас на всички, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт...

публикувано на 30.11.20 в 14:18