Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев на 50: Вдъхновяват ме светлите неща

Снимка: Даниел Димитров

Aктьор, филмов режисьор, композитор, текстописец, певец, лидер на групата "Обичайните заподозрени", а от скоро и автор на книга. Стефан Вълдобрев празнува на днешния 20 май 50-годишния си юбилей с "Книга за песните", с която подари на почитателите си историите на 41 песни от неговото творчество.




"Kнига за песните" излиза в навечерието на Вашия 50-годишен юбилей. Това ли е поводът да я напишете?

- Не, не беше това, защото аз започнах да я пиша преди около три години, когато се роди идеята. Но много се забавих и в един момент цифрата 50 се появи пред очите ми и си казах, че може би е хубаво да добавя още малко неща към тези разкази за песните, които бях замислил. Да вкарам някакви биографични моменти и да съчетая с този красив рожден ден.

Може би ситуацията с извънредното положение Ви помогна да я довършите.

- Да, най-парадоксално ми помогна, просто защото ме усмири, вкараме вкъщи, каза ми: Стой тука! Не излизай никъде, не препускай, както до сега! Просто седнах и започнах да се фокусирам, да се отдам на приятни спомени и да живея в някаква паралелна реалност. И мисля, че книгата стана много по-добре, отколкото ако го нямаше това извънредно положение.

Кое Ви подтикна да допуснете публиката толкова близо до себе си?

- Самата публика ме подтикна (...) След концерт винаги оставам и си говоря с тези хора. И усещам, че в тези разговори  те ми споделят техните лични истории, т.е. те първо са разкрили себе си, какво една песен е причинила на някаква тяхна връзка или на момент от живота им. И това, че те първи са ме допуснали, някак си ме задължи и аз да ги допусна обратно към историята, която се крие зад тези песни. Има една такава взаимност.

Пишете песни от 80-те години до днес. Как се промени вкусът на публиката от тогава?

- Като че ли преди години беше по-важно какво пееш, а сега е по-важно как пееш.  Има безкрайно талантливи деца, но имам чувството, че много се обръща внимание на това как се пее, а ние не сме на олимпиада по надпяване, в крайна сметка. Целта и смисълът на една песен е да разкаже някаква вълнуваща история, думите.

Кое е водещото при Вас, когато пишете текст. Максима, която следвате?

- Сядам да пиша песен само ако имам нещо важно да кажа, иначе не. Ако нещо ме вълнува истински, си мисля, че ще развълнува и други хора.

И все пак кое си остава най-голямото вдъхновение за един автор на текстове?

- Чак най-голямото не бих могъл да кажа.  Всяко красиво нещо от деня е вдъхновение. По принцип позитивните неща ме вдъхновяват. Отрицателните... Да, правил съм такива песни. Знам как се правят. Имат сила, но като че ли тя е по-тъмна, по-разрушителна. Вдъхновяват ме светлите неща.

Как планирате да отбележите рождения си ден?

-  Плановете за концерт отпаднаха. То не беше само концерт. Беше замислено като шоу спектакъл с главните герои от книгата. Бях замислил и да има една седмица с театрални представления, в които играя, друга седмица с филми, в които участвам или като актьор, или като композитор, гастрол на Пловдивската опера с операта "Евита", в която участвам, мюзикълът "По-полека " да има специални издания. Обаче в крайна сметка остана само книгата. И аз никак не съжалявам. Изпитвам единствено благодарност, че това се случва, защото по този начин тази книга придобива друго значение. Става много по-важна, по-значима, защото това ще бъде  следващите месеци единствения начин за комуникация с публиката. И наистина се радвам, че я има тази книга!

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03