Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

Първа езикова гимназия Варна

За втори път преподавателският екип  на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща профилирана гимназия, в която завършват обучени и креативни млади хора, амбицирани да се справят с конкуренцията на връстниците си както у нас, така и по света. А екипът е съставен от професионалисти, като една немалка част от младите учители са възпитаници на гимназията. Това каза в интервю за Радио Варна директорът на училището Веселин Василев.

Награда Варна

Тази награда е може би най-престижната в областта на образованието и тази оценка за нас е много висока. Тя говори за признание на високото качество на труда на нашите учители и раждането на високи постижения на учениците като резултат на съвместната дейност между нас и тях.

Постиженията

Най-новото в нашата гимназия е, че имаме ученик, единствен от Варна и един от седемте в страната, който е награден от немската академична общност за обмен на студенти. Това е голяма чест и много трудно се постига, защото тази държавна агенция поема обучението на избраните ученици като бъдещи студенти за целия курс на обучение. Учениците си избират университета, а от агенцията им поемат всички разходи на обучение, включително и битовите.

Чакаме успехи и от националните олимпиади, които още не са минали. Имаме участници на състезанията по немски, български и английски език, физика, химия, биология и математическа лингвистика, която е много силна дисциплина при нас.

Онлайн гимназия

В началото имаше стъписване и колебание. Дистанционната форма на обучение се подготвяше с години, а ние я направихме за два дена. Имахме една събота и неделя и от 16 март започнахме да работим по този начин. Хубавото е, че учениците и учителите подходиха с ентусиазъм. Аз мисля, че тази форма на обучение не трябва да е водеща, защото най-добре са живият контакт и присъствие. Най-важното е учениците да завършат успешно училище.

Желанието

Аз съм в края на своята кариера. Но като директор на училището искам първо децата по-скоро да се върнат в класните стаи, защото без тях все едно, че е нищо – една пуста сграда, в която е доста тъжно. На второ място искам да открием по-скоро новостроящата се актова зала на гимназията, защото ние не само учим, но имаме един много богат музикално-артистичен свят.

Голямото ми  желание е да продължим да бъдем притегателен център, какъвто сме и досега в една сериозна конкуренция с другите варненски профилирани училища и с тези от страната, и да доказваме, че Първа гимназия си е Първа гимназия.

Успешният колектив

Да има екипност в работата. Да има единство на мненията дори и това да коства спорове и дискусии. Да има приемственост -  да се поема щафетата от по-младите със същия хъс, с който са работили тяхните предшественици. Веселин Василев

24 май онлайн

Всичко може да бъде отбелязано онлайн, но не е същото. Друго е истинската, живата атмосфера, която създава един неповторим колорит всяка година в България на този ден.

Пожеланието

Напред и нагоре!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Ангел Кунчев: Повече ме притеснява броят на приетите в болница

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт". Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи...

публикувано на 12.07.20 в 10:40

Игор Лазаренко: Когато туризмът страда, музеите са празни

Спад на посещаемостта на музеите във Варна отчитат от сектора. Тенденцията засега не е добра.  Като цяло ние сме много пряко свързани с туризма и когато туризмът страда , няма как музеите да имат висока посещаемост, коментира директорът на Регионалния исторически музей във Варна, Игор Лазаренко. Края на миналта година имахме приходи, които..

публикувано на 10.07.20 в 12:36

От Бискайския залив до хипермаркета във Варна

Вкуса на черноморските стриди и пътя им от Бискайския залив до варненския хипермаркет коментира доц. д-р Ценка Консулова , консултант в изграждането на първата ферма у нас, която се намира край село Кранево. Според биолога стридите и черната мида са много подходящ обект за култивиране, защото са в началото на хранителната верига в морето и..

обновено на 09.07.20 в 12:03

Чисто море и плажове - лятната акция на варненските "Приятели на морето"

Почистване на плажове и подводни зони по българското черноморие започва от днес варненският Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство със Сдружение БГ Бъди активен. Това каза за Радио Варна председателят на клуба Дарина Иванова. Основната цел е да се поддържа чистотата на плажовете и морето, а акцент тази година е информирането и агитирането..

обновено на 07.07.20 в 10:44

Къде децата могат да видят, да пипнат, да вдъхнат автентична история

Над 100 хиляди  души са преминали през единственият по рода си Музей на стъклото в Белослав. Създаден е преди 10 години на мястото, където трябваше да спрат пещите в цеха за стъкло на компанията „Инхом” след газовата криза в началото на 2009-та г., на мястото, където за първи път в България в края на 19-ти век започва промишленото..

обновено на 06.07.20 в 18:32

Фотографът Веселин Боришев: Медиите имат основна вина за късата памет на българите

Един личен проект ни припомня колко кратка е нашата памет, как забравяме събития и фигурите от тези събития, обвързаностите помежду им, скандалите и отношенията. Фейсбук страницата на фотографа Веселин Боришев със заглавие от стара градска песен, има за цел не да ни подсети за забравени чувства, а да ни напомни за късата памет. Тази, която ни кара да..

обновено на 06.07.20 в 18:28

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък , и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието . Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова...

публикувано на 05.07.20 в 12:38