Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Новият ден“ на 21 май с Мариела Димитрова

Снимка: БТА

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена ни предстои среща с писателката Елена Алексиева, носител на голямата награда в конкурса за Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" – 2019 г. за романа й "Свети Вълк". Какво ни даде и ни взе двумесечната изолация и с послание към четящите и към тези, които не четат, чуйте я в 10.15 часа.

Какво показва проучването на желанията на родителите за връщане на децата в детските градини и ясли,какви са изискванията и какви мерки предлага общината във връзка с ограниченията заради епидемията– коментар в 8.15 часа от Лилия Христова, директор на общинската дирекция "Образование и младежки дейности". Чуйте и как ще отворят детските градини и яслите в община Добрич на 1 юни.

В 8.40 часа ще чуем и педиатъра д-р Каролина Златева с гледна точка по темата – да пуснем на градина или да ги оставим вкъщи, ако имаме възможност.

И Съюза на екскурзоводите се присъедини към протеста на превозвачите на туристи,тъй като са писали редица писма до Министерството на туризма с искания за подкрепа,еднократна помощ или яснота относно мерките за работа с малки групи туристи,но досега не са получили отговор.В 9.10 часа ще чуем младия в професията Митко Йонков и ветеранът Бранимир Белчев.

Цената на черешите все още е спекулативна, но от следващата седмица можем да очакваме пазарът да се нормализира с цена на килограм около 3-4 лева. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Беритбата още не е започнала навсякъде, затова е рано да се каже каква ще е тазгодишната реколта​. Още от коментара в 9.40 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненското езеро и строежът на Алепу

"Позиция" с Валери Великов, на 6 юни

Интервюто на Даниела Стойнова с председателя на Гражданската платформа „Изправи се.бг” Мая Манолова за замърсяването на Варненското езеро. Темата продължава с председателя на групата общински съветници от ГЕРБ във Варненския общински съвет Бранимир Балачев, който ще коментира и намалените приходи в общинския бюджет заради кризата с..

публикувано на 06.06.20 в 08:00

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 5 юни със Светлана Вълкова

Петиция за възстановяване на културния живот във Варна създадоха обединени артисти и културни оператори Нов сайт за култура заработи във Варна Спомен за Невена Коканова Утаеното време на художника Йордан Кисьов „Я помню чудное мгновенье“ – музикално-поетичен концерт на открито „Копнеж по Италия“ –..

публикувано на 05.06.20 в 13:08

"Новият ден" на 5 юни 2020 г. с Димитрина Дончева

Къде ще почиват жители на Балчик това лято и притеснява ли ги Ковид-обстановката? Колко ще са неохраняемите плажове във варненска област през летния сезон? Има ли вече плажуващи на централния плаж във Варна и чиста ли е плажната ивица? Жители на село Добротич излизат на протест срещу управлението на община Вълчи дол. Какви са..

публикувано на 05.06.20 в 06:00
кап. Георги Георгиев

НА СВЕТЛО на 4 юни с Валерия Василева

Варна почете големия български ветроходец кап. Георги Георгиев в деня на неговата 90-годишнина - репортаж от поклонението пред дома на мореплавателя. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклиса в двора на АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов“, който ще носи името на Св. Стилиян Пафлагонийски - закрилник на малките деца. Над 100..

публикувано на 04.06.20 в 12:23

"Новият ден" на 4 май с Емилия Николова

Разкрасителният сектор също не бе подминат от КОВИД-кризата. От бранша не искат помощи от държавата, а регулация. Защо фризьорите смятат, че маската пречи да си вършат работата? И още въпроси към Ивелина Любомирова, собственик на Салон за красота във Варна. Собствениците на фитнес зали са готови да протестират, ако не получат безвъзмездна помощ..

публикувано на 04.06.20 в 05:05

НА СВЕТЛО на 3 юни с Валерия Василева

Репортерска проверка за разчистването на свлечените земни маси над Офицерския плаж във Варна и становище на областния управител Стоян Пасев. Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ повече от 18 месеца не са получавали заплати – как ще ги защити Фондът за гарантиране на вземанията. Пътуваме от Варна до гробищен парк..

публикувано на 03.06.20 в 11:35

“Новият ден” на 3 юни с Мариела Димитрова

Кризата с коронавируса влоши състоянието на хората със сърдечна недостатъчност. Изводът е на лекарите е от проведената он-лайн среща на общопрактикуващи лекари и кардиолози. Предложенията ще бъдат обобщени и предоставени на Дружеството на кардиолозите в България, за да се позиционира сърдечната недостатъчност като ключов здравен приоритет. И още от..

публикувано на 03.06.20 в 06:05